Florida'da mahkemeden 'kürtaj' kararı: Hem yasağa hem referanduma onay

Florida Yüksek Mahkemesi'nin kararı uyarınca 6 hafta ve sonrası gebelikleri 'yasadışı' sayan yasa 30 gün içinde yürürlüğe girecek. Kürtajın eyalette anayasal hak olması ise kasımda oylanabilecek.

"Yasakları bedenlerimizden çekin" (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Florida eyaletindeki Yüksek Mahkeme, Cumhuriyetçi Vali Ron DeSantis yönetiminin eyalette hayata geçirmek istediği kürtaj yasağı hakkında kararını verdi. Florida Yüksek Mahkemesi, 6 haftadan sonra gebeliğin sonlandırılmasını yasaklayan ve Cumhuriyetçiler tarafından desteklenen yasanın yürürlüğe girmesinin yolunu açtı. Yüksek Mahkeme, aynı zamanda kürtaj hakkının eyalet anayasasınca güvence altına alınıp alınmamasının eyalet çapında oylanabileceğine de hükmetti. 

KASIM AYINDA SANDIK BAŞINA GİDİLEBİLECEK

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Florida Yüksek Mahkemesi, aldığı kararların ilkiyle, halihazırda yürürlükte olan ve 15 haftadan uzun süredir devam eden gebeliklerin kişinin rızasıyla sonlandırılmasını yasaklayan yasayı onadı. Mahkeme, bu kararıyla birlikte 6 hafta ve sonrası gebelikler için de yasak getirilmesinin önünü açmış oldu. 

Öte yandan, Yüksek Mahkeme, Florida'nın Cumhuriyetçi Başsavcısı'nın engellemeye çalıştığı halk oylamasına yeşil ışık yaktı. Buna göre, Florida'da yaşayan seçmenler, aynı zamanda federal düzeyde Başkanlık seçimlerinin yapılacağı kasım ayında, kürtaj hakkının eyalet anayasasında güvence altına alınıp alınmayacağına karar vermek için oy kullanabilecek. Referanduma ilişkin kararda, Yüksek Mahkeme, 'halkın anayasalarını değiştirebilme ayrıcalığını ihlal etmeyi reddettiklerini' bildirdi.

EN AZ YÜZDE 60 'EVET' DEMELİ

ABD Yüksek Mahkemesi'nin kürtaj hakkını federal düzeyde anayasal korumaya alan 1973 tarihli Roe-Wade kararını bozmasının ardından Florida Valisi Ron DeSantis, 2022 yılında, eyalette 15 hafta ve üzeri gebeliklerde kürtajı 'yasadışı' sayan yasayı imzalamıştı. DeSantis, Nisan 2023'te ise daha katı bir yasağı daha imzalamıştı. Söz konusu yasa, kürtaj yasağının süresini 6 haftaya, yani kişilerin henüz gebe olduklarını fark etmemiş olma ihtimallerinin olduğu bir sınıra çekiyordu. Yüksek Mahkeme'nin ilk yasaya verdiği onayla birlikte, 6 hafta yasağı da 30 gün içinde yürürlüğe girecek şekilde 'tetiklenmiş' oldu. 

Florida Yüksek Mahkemesi'nin kararıyla, eyalet halkı, 5 Kasım'da, Başkanlık seçimleriyle birlikte kürtaj hakkıyla ilgili de oy kullanabilecek. Fakat Florida yasaları, eyalet anayasasında yapılacak değişikliklerin en az yüzde 60 'evet' oyu almasını şart koşuyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)