Fırıncılar Odası davası 'yargıda rüşvet' davasına dönüştü

Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, avukatlarının yargılandıkları davadan beraat etmeleri için yargıda dağıtılmak üzere binlerce dolar aldığını öne sürdü. Konuyla ilgili soruşturma başlatıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, oda üyeleri ile birlikte yargılandıkları davayla ilgilenmesi için avukat Yaşar Pamuk ile anlaştı. Ancak Çetin, Pamuk'un davaları takip etmediği gerekçesiyle azledilmesini talep etti. 

Bunun üzerine Pamuk, oda yöneticilerine icra takibi başlattı. Konuyla ilgili dilekçe ile savcılığa başvuran Çetin, avukat Pamuk'un kendisinden yargılandığı davada beraat etmesini sağlayacak kişilere dağıtılması için 18 bin dolar aldığını öne sürdü.

AVUKAT İCRA TAKİBİ BAŞLATTI

Artı Gerçek'ten Dinçer Gökçe'nin haberine göre, İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, kendi imzasını taşıyan bir dilekçe ile savcılığa başvurdu. Başvuru dilekçesi sonrası, şikayetçi sıfatı ile iki kez ifadesi alınan Çetin, oda yönetiminin iki kritik dava dosyasını takip etmediği için avukatları Yaşar Pamuk’u azlettiklerini söyledi. Çetin’in verdiği bilgilere göre, Avukat Pamuk da azledilmesi üzerine oda yöneticilerine yönelik icra takibi başlattı. Üyelerin önemli bir bölümüne yönelik, 4-5 bin liralık icra takibi yapan Avukat Pamuk, Çetin’e yönelik ise 70 bin liralık icra takibi başlattı.

Çetin’e yönelik 70 bin liralık takibin yapılması ile taraflar arasındaki kriz daha da derinleşti. Çetin’in savcılık dilekçesi ve ifadelerine göre, Ticaret Bakanlığı müfettişlerinin şikâyeti üzerine oda yönetim kurulu üyelerine karşı hem hukuk hem ceza davası açıldı. Oda yönetimi de ‘riskli’ gördükleri iki davanın takibi için Avukat Yaşar Pamuk’a vekaletname verme kararı aldı. Yönetim, haklarındaki ‘görevden alma’ davası için avukat Pamuk’a vekalet ücreti olarak 18 bin TL’yi banka yolu ile gönderdi. 

Oda yönetimi, ‘görevi kötüye kullanma’ suçlaması ile yargılandıkları ceza davasına ilişkin endişe taşırken, Çetin’in iddiasına göre, avukat Pamuk kendisine “Cep telefonu ile görüşmeyelim. Hatta, görüşmemizde yanına cep telefonunu da alma. Ekmek zammı nedeni ile hükümetin hedefindesin. Yukarıdaki bazı gruplar seni takip ediyor. Cumhurbaşkanlığı ekibi peşini bırakmaz. Seni takip ediyorlar. Şirketlerin var. Cezalara maruz kalır, kapatırlar” dedi.

'TOPLAM 90 BİN DOLAR RÜŞVET İSTEDİ'

Çetin savcılık ifadesinde, “Ben de bunun üzerine ‘bu işi hallet’ dedim. Daha sonra bu durumu, oda yönetiminde bulunan arkadaşlarımdan Eşref Keleş, Nevzat Kodak ve Mustafa Yurdakul’a söyledim. Onlar da ‘Madem çözecek, gereğini yap başkan” dedi. Bunun üzerine, Yaşar Pamuk’u bu kişilerle tanıştırdım. Odada toplantı yapıldı. Özellikle avukatın ağzından bu durumu duymalarını istedim” ifadelerini kullandı.

Çetin, Pamuk’un kendisine, odanın 10 yöneticisinin yargılandığı ceza davasında beraat alabilmeleri için birilerine para vermesi gerektiğini söylediğini öne sürdü. Çetin ifadesinin devamında şunları söyledi: “Ceza davasında beraat edebilmem için Bakırköy ve Çağlayan (İstanbul) Adliyesi’nden birileriyle görüştüğünü söyledi. Bakırköy Adliyesi’nden görüştüklerinin 30 bin, Çağlayan Adliyesi’nden görüştüklerinin ise 60 bin dolar rüşvet istediklerini söyledi. Çağlayan Adliyesi’nden olanlara istedikleri parayı verirlerse daha sağlam iş yapmış olacaklarını, çünkü Çağlayan Adliyesi’ndeki kişilerin daha işbilir ve güçlü olduklarını, bana ve yönetimde birlikte çalıştığım Eşref Keleş, Nevzat Kodak ve Mustafa Yurdakul’a söyledi.”

'18 BİN DOLARI BİZZAT YAŞAR PAMUK'A VERDİM'

Çetin’in verdiği ifadeye göre, oda yönetiminden bazı kişilerin de olduğu ortamda avukat Pamuk ile rüşvet pazarlığı yapıldı; istenen tutar 18 bin dolara indirildi. Pamuk da söz konusu rakamı kabul etti. Çetin, 16 Temmuz 2021’de, çalışanı N. D.’yi bankaya göndererek para çektirdi. Çetin ifadesinde “Yaşar Pamuk, parayı vereceği kişilerin dolar harici para cinsi kabul etmediklerini söyledi. Bunu ısrarla söyleyince, çalışanım N.D. bankadan çektiği TL’yi döviz bürosunda 18 bin dolara çevirdi. Bu parayı da ben kendi elimle, Alibeyköy Yeşilpınar’da bulunan iş yerimde bizzat Yaşar Pamuk'a verdim. Ancak herhangi bir belge almadım” dedi.

Dağıtılacak 18 bin dolarlık rüşvetle davalarının ‘çözüme’ kavuşturulacağını düşünen oda yönetimi, bir süre sonra söz konusu davaların takip edilmediğini gerekli evrakların sunulmadığını fark etti. Yönetim bu kez, Avukat Pamuk’u azletme kararı aldı. 28 Ekim 2021’de avukat Pamuk azledildi. Azilname sonrası harekete geçen Pamuk da ‘avukatlık ücretimi ödemeliler’ diye oda yönetim kurulu üyelerine karşı ayrı ayrı icra takibi başlattı.

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin’in yaptığı başvuru sonrası soruşturma başlatıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Özel Soruşturma Bürosu, geçen 15 Mart’ta ikinci kez, Çetin’in ifadesini aldı. Savcılık, Avukat Pamuk’a da yazı yazarak, beyanda bulunması için adliyeye gelmesini istedi.

Konuya ilişkin telefonla ulaştığımız Erdoğan Çetin ve Avukat Yaşar Pamuk herhangi bir yorumda bulunmadı. (HABER MERKEZİ)