Fındığı don vurdu: Ürün azalacak, fiyat artacak

Karadeniz’deki fındık tarlaları don ve fırtına yüzünden ciddi zarar gördü. Samsun Ziraat Odası Başkanı Tütüncü, yaşanan kayıp nedeniyle fiyat artışı olacağını söyledi.

Don nedeniyle fındık ağaçlarından alınacak ürünün düşük olması bekleniyor.
Google Haberlere Abone ol

Tolga Birgücü

SAMSUN - Son haftalarda Karadeniz’de hava sıcaklıklarının düşmesiyle meyve çiçekleri dondan etkilendi. Fındık bahçelerinin don sonrası durumunu gözlemleyen Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, yüzde 10-15 oranında kayıp olduğunu söyledi. Fındıktaki bu kaybın, belirlenecek yeni fiyatlarda etki yaratacağını ifade eden Tütüncü, fiyat artışının gündeme geleceğini belirtti.

Hasan Tütüncü

‘HASAR BÜYÜYEBİLİR’

Karadeniz bölgesinde mayıs ayının ilk günlerinde sis beklediklerini hatırlatan Tütüncü, “Eğer hava koşulları normal giderse durumumuz iyi olur. Tersi olursa, fındıklıklarımız yine zarar görmüş olacak” diye konuştu.

Fındıkta rekoltenin doldurulamaması durumunda fiyatların etkileneceğini söyleyen Tütüncü, “Diğer yandan üreticinin elinde fındık kalmadı. Fiyatlar artacaktır. 24-25 liradan kapattığımız fındık sezonunun, rekolte azlığı nedeniyle bu sezon 39-40 liradan kapanacağını düşünüyoruz.”

‘DON OLAYI FINDIĞIMIZI YAKTI’

Samsun’un Terme ilçesinde fındık üretimiyle uğraşan Sezai Yüksel, bu sezon kış aylarının oldukça soğuk geçtiğini ifade etti. Don yüzünden fındıkların yandığını söyleyen Yüksel, “Don olaylarının ardından bahçelerimizi fırtına vurdu. Kısacası kaybımız var. Mazotundan gübresine kadar artan maliyetler zaten bizi zorluyordu, bir de bunlar geldi başımıza. Maalesef bu sezon alacağımız fındık, geçen seneye oranla daha az çıkacak” diye konuştu.

‘EMEKLERİMİZİN ÇOĞU BOŞA GİTTİ’

Don olaylarının bahçelerine zarar verdiğini söyleyen Çarşamba ilçesinde fındık üreticiliği yapan İbrahim Arı da sezon boyunca verdikleri emeklerin boşa gittiğini söyledi. Fındıkta verimin bu sezon az olacağına dikkati çeken İbrahim Arı, “Bölgemizdeki tüm bahçeler don ve fırtınadan etkilendi. Üretici zaten fiyatların altında eziliyor, devletimizden bu sezon iyi fiyat bekliyoruz” dedi.

Etiketler fındık don