Finans sermayesine 'Çorum mührü': Ahlatcı Kuyumculuk nasıl yükseldi?

Çorum Eğridere’de 39 yıl önce küçük bir kuyumcu dükkânı olarak kurulan Ahlatcı Kuyumculuk, 2018 yılına gelindiğinde en çok ihracat yapan firmalar arasında 2’nci sıraya yükseldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ekonomi dergisi Capital, her yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye’nin en büyük 500 şirketini açıkladı. Son 5 yılda istikrarlı biçimde yükselen Çorum merkezli Ahlatcı Kuyumculuk, listenin ilk 10’una demir atmış görünüyor. Bu yıl Türkiye’nin en değerli 8’inci şirketi olan Ahlatcı Kuyumculuk’ın sahibi Ahmet Ahlatçı da kişisel servetini son 5 yılda hızla büyüttü.

Birgün'deki 'Finans sermayesine Çorum mührü' başlıklı yazısında Ozan Gündoğdu, Ahlatcı Kuyumculuk'un yükseliş hikâyesini yazdı:  

"Kamuoyu, Ahlatcı adını son 5 yılda duymaya başlasa da, şirketin kökleri 39 yıl öncesine dayanıyor. Çorum Eğridere’de küçük bir kuyumcu dükkânı olarak kurulan Ahlatcı Kuyumculuk 2018 yılına gelindiğinde Türkiye’nin en çok ihracat yapan firmaları arasında 2’nci sıraya yükseldi. Aslında şirketin kaderi de o yıl değişecekti.

Tarih 9 Temmuz 2018… Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro Türkiye’de… Ziyaretin nedeni, Erdoğan’ın 24 Haziran’daki seçim zaferi. Ertesi gün kabine açıklanacak. Gözler Ankara’da…

Maduro’nun Türkiye ziyaretinin hemen ardından, 3 Aralık 2018’de Erdoğan da Venezuela’ya gider. Venezuela ziyaretinde, heyetindeki isimlerden biri de Ahmet Ahlatcı’dır. Burada Erdoğan tarafından Maduro’ya tanıtılan Ahmet Ahlatcı, Türkiye’ye döndükten sonra hazırlıklara başlar. Venezule altınları Çorum’da işlenecektir. Erdoğan’ın Venezuela ziyaretinden 1,5 ay sonra, Ocak 2019’da Maduro’nun Ekonomiden Sorumlu Yardımcısı Tareck Zaidan El Aissami Meddah Türkiye’ye gelir. Fakat uçağı Ankara ya da İstanbul’a değil, Amasya Merzifon Havalimanı’na iner. Kısa bir otomobil yolculuğunun ardından Meddah’ın adresi Ahlatcı Kuyumculuk’un Çorum Organize Sanayi Bölgesi’ndeki altın rafinerisidir. Nitekim Ahmet Ahlatcı da Meddah’ı Merzifon Havalimanı’nda Çorum Valisi ile birlikte karşılar, rafineriye kadar beraber yolculuk edilir.

'TEK ŞİRKET AHLATÇI KUYUMCULUK DEĞİL'

O yıl, Venezuela Türkiye’ye, “rafineride işlenip geri satın alınmak üzere” 900 milyon dolar değerinde altın satmıştı. Önceki yıla göre Venezuela ile altın ticareti 9’a katlanmıştı. Altınların çoğu, Ahlatcı’nın rafinerisinde işlenip, Venezuela’ya geri gönderiliyordu. Böylece şirket olağanüstü hızda büyümeye başladı. Ekonomist Dergisi’nin “Türkiye’nin en zengin ilk 100 kişisi” listesine ilk kez 2018’de 94’üncü sıradan girmişti Ahmet Ahlatçı. Çorumlu ünlü iş insanı Ahlatçı, listede 2019’da 87’nciliğe, 2020’de 85’inciliğe, 2021’de 80’inciliğe, 2022’de ise 74’üncülüğe yükseldi. Fakat bu sıralamalar Ahlatçı’nın Türkiye’nin altın ticaretindeki önemini anlatmaya yetmiyor. Bu yılki Fortune 500 Listesi’ne göre Ahlatcı Kuyumculuk, 147,7 milyar TL’lik net satış ile listenin 9’uncu sırasında. Ancak grubun listedeki tek şirketi Ahlatcı Kuyumculuk değil. Aynı zamanda Ahlatcı Metal Rafineri de 72,7 milyar TL’lik satış ile aynı listenin 13’üncü sırasında yer aldı." (HABERİN TAMAMI)