Final mitinginde mesaj gençlerden: Ben doğarken geldin, ilk oyumla gideceksin

Millet İttifakı liderleri ve Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu seçim kampanyasını Ankara mitingiyle noktaladı. Oyun havalarıyla tamamlanan mitingde ortak mesaj seçimin ilk turda tamamlanmasıydı.

Google Haberlere Abone ol

Ceren Bayar - Serkan Alan

ANKARA - Millet İttifakı’nın final mitingi Ankara Tandoğan Meydanı’nda on binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti. İttifakın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, bir yıl süren inişli çıkışlı sürecin ardından tüm seçmenlerden söz aldı: Birlikte Türkiye’nin kaderini değiştirelim.

ANKARAY MİTİNG YOLCULARIYLA DOLDU

Konuşmaların saat 18.30’da başlayacağı mitingde alan saat 15.00 itibariyle dolmaya başladı. Tandoğan Meydanı’na gelen ANKARAY hattında mitinge gidenler sebebiyle yer olmadığından yüzlerce kişi Kızılay’dan Tandoğan’a yürüyerek geldi. Metroya binenlerde de yolda yürüyenlerde de ortak gündem seçim ve seçimlerin sonuçlarına dair tahminlerdi. İlk turda seçimin biteceğini söyleyenlerin yanı sıra temkinli yaklaşıp, “ikinci turda olsun güç olmasın” diyenler de vardı. 

 

‘ÇIKARKEN SARAYIN IŞIKLARINI KAPATIN’

Ankara’da Millet İttifakı’nın mitingine katılanların yaş ortalaması geçmiş seçim dönemlerindeki mitinglere katılanlardan farklıydı. Gençlerin sayısının oldukça fazla olduğu final mitinginde bu durum pankartlara da yansıdı. "Ben doğarken geldin, ilk oyumla gideceksin" pankartı en dikkat çeken ifade olurken, “Çıkarken sarayın ışıklarını kapatın”, “Bay bay teokrat hoş geldin demokrat”, “Bu seçimin bütü yok, ilk turda bitiriyoruz” ve “Söke söke değil birleşe birleşe kazanacağız” pankartları da ilgi odağı oldu.

YENİ NESİL MİTİNG

Alanı erkenden dolduranları son döneme damga vuran şarkıları ardı ardına çalan bir DJ ve farklı tarzıyla dikkat çeken ‘Ersin Show’ lakaplı sunucu karşıladı. Konuşmacılar sahneye çıkana kadar katılımcılar birlikte bayrakları indirip kaldırarak, birlikte ıslık çalarak mitingi görsel bir şölene çevirdi. Ekrem İmamoğlu’nun Rize mitinginde de benzer bir performans sergileyen Ersin, katılımcılarının katkılarıyla hazırladığı bu görsel şovu ‘yeni nesil miting’ olarak tanımladı. Dakikalarca Millet İttifakı’nın kampanyasıyla özdeşleşen kalp işaretini yapan on binlerce kişi şarkılara da hep bir ağızdan eşlik etti.


ON BİNLER BİR AĞIZDAN: ‘SÖYLENMEDİ HİÇ SANA LAYIK DÜŞLER’

“Yeni nesil miting”e tekno müzik ritimleri ve her yaştan Ankaralının dansları damga vururken son dönemin popüler şarkıları da mitingin ‘yeni nesil’ unvanını hak etmesini sağladı. Tarkan, Duman, Manuş Baba, Sefo şarkılarının çalındığı mitingde genç katılımcılarının en gönülden eşlik ettiği şarkı, pop sanatçısı Simge’nin ‘Aşkın Olayım’ şarkısı oldu. Şarkının sözlerindeki “Biliyorsun sen de ince” sözleri katılımcıların aklına “Muharrem İnce’ye atıf mı” sorusunu getirse de bu şarkının daha önceki mitinglerde de çalındığı belirtildi.

ALTI İL BAŞKANINDAN SELFİE

Konuşmalardan önce tüm Ankara milletvekili adayları tek tek sahneye çağrılırken adaylar Ankaralıları elleriyle kalp yaparak selamladı. Sahneye davet edilen ve seçim çalışmaları için belki de en çok mesai harcayan altı siyasi partinin Ankara il başkanlarının birlikte selfie çektirmesi de dikkat çeken görüntülerden oldu.

MİTİNG ALANINDAKİ TEDİRGİNLİK

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu suikast istihbaratları nedeniyle Samsun’daki mitinge çelik yelekle katıldı. İki arama noktasından geçilerek girilen Ankara’daki miting alanında “tedirginlik” Kılıçdaroğlu’nun sahneye çıktığı anlarda korumalarının hareketlerinde de gözlendi. Bundan önceki mitinglerde Kılıçdaroğlu’na daha uzak mesafede duran korumalar bu kez daha yakında durarak gelebilecek herhangi bir tehdide karşı önlem aldı.

MESAİ SAATİNİN BİTİŞİYLE KALABALIK ARTTI

“Memur kenti” olarak anılan Ankara’da mesai saatinin tamamlanmasıyla mitingin başlama saati de örtüştü. Erken saatlerde dolan Tandoğan Meydanı’nda alana açılan ara sokaklarda da binlerce kişi mitingi izledi. Saatlerce liderleri bekleyenlerin coşkusu ‘Mansur Yavaş’ın isminin duyurulmasının ardından daha da arttı.

YAVAŞ İNCE’Yİ HATIRLATTI

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ve cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Mansur Yavaş, eşi Nursen Yavaş ve torunu Mansur Kemal’le sahneye çıktı. “Ankara seninle gurur duruyor” sloganlarıyla konuşmasına başlayan Mansur Yavaş, eski belediye yönetimini eleştirdi, yeni dönemde ihalelerin şeffaf yapıldığını anlattı.

Sözleri sık sık “Ankara seninle gurur duyuyor” sloganıyla kesilen Yavaş, cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilen Muharrem İnce’yi hatırlatan isim oldu. Yavaş Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kılıçdaroğlu’nun montaj videolarını yayınlamasıyla, geçmiş yıllarda özel hayat videolarını yapan “zihniyetin” aynı olduğunu söyledi.

BABACAN’IN SORULARINA EN GÜR YANIT: BARIŞ

Yavaş’ın ardından sahneye eşi Ülkü Zeynep Babacan’la çıkan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Millet İttifakı’nın “ortaya çıkış ruhuna” dair konuştu. “Biz hazırız önümüzdeki pazar günü desteğinizi bekliyoruz. Pazar günü sıradan bir seçim değil, bir referandum” diyen Babacan, “Otoriterlik mi demokrasi mi”, “baskı mı özgürlük mü”, “tek akıl mı ortak akıl mı”, “korku mu umut mu”, “Savaş mı barış mı” gibi çok sayıda soruyla bir araya gelenleri de konuşmasına dahil etti. “Ankara çoktan kararını vermiş” diyen Babacan’a en gür yanıt ise “Barış” oldu.



AKŞENER’DEN SEÇMENLERİNE KILIÇDAROĞLU ÇAĞRISI

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener sahneye 1993 yılında Şırnak’ta Gazi olan parti kurucusu Hüseyin Özlük ile birlikte çıktı. İYİ Parti seçmenine yönelik Kılıçdaroğlu’na tam destek çağrısı yapan Akşener’in, “1 oy Meral’e 1 oy Kemal’e” sözleri alandaki coşkuyu artırdı.

KARAMOLLAOĞLU’NUN TEMENNİSİNE YÜKSEK SESLE ‘AMİN’ YANITI

“Selamünaleyküm” diyerek mitinge katılanlara seslenmeye başlayan Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’na binlerce kişi “Aleykümselam” karşılığını verdi. “Yaşanabilir bir Türkiye istiyoruz” ifadelerini kullanan Karamollaoğlu’nun iktidara yönelik eleştirileri mitinge katılanlar tarafından alkışlandı.

“Bu memleketi ayağa kaldıracağız” sözü veren Karamollaoğlu, “Patlama yapmamız lazım. Buçukla olmaz. Pazar akşamı herkesle beraber Türkiye’yi yöneteceğimizi biliyoruz” dedi. Sözlerini, “Allah yar ve yardımcımız olsun” ifadeleriyle tamamlayan Karamollaoğlu’na miting alanından yüksek sesle “Amin” yanıtı verildi.



İMAMOĞLU’NA YOĞUN İLGİ: CEKETİNİ ÇIKAR

Eşi Dilek İmamoğlu’yla birlikte sahneye çıkan Cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu’nun, “Mansur Başkan’ımın evi ne güzel, düğün gibi” sözleri miting alanındaki kalabalığın coşkusunu artırdı. “Ekrem Başkan” sloganlarıyla karşılanan İmamoğlu’nun “Burada Cumhuriyet bayramını kutlayacağız. Pazar günü demokrasi bayramı kutlayacağız” ifadeleri büyük alkış aldı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin tekrarının ardından ceketini çıkarması ve gömleğinin kollarını kıvırması görüntüsüyle hafızalara kazınan İmamoğlu’ndan Ankara mitinginde de “ceketini çıkar” talebi geldi. Bu çağrı üzerine ceketini çıkaran ve gömleğinin kollarını kıvıran İmamoğlu’nun bu anını binlerce kişi telefonuyla kaydetti.

Önceki mitinglerde “Aramızda kalsın” diyerek “kazanıyoruz” iddiasını dile getiren İmamoğlu bu kez Ankara’da “Herkese söyleyin. Kazanıyoruz. Millet kazanıyor millet. Geleceğimizi, ülkemizi, devletimizi, cumhuriyetimizi kazanıyoruz” ifadelerini kullandı.

UYSAL KONUŞMASINA ŞİİRLE BAŞLADI

İmamoğlu’nun ardından sahneye çıkan Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, “Saraylar saltanatlar çöker kan susar bir gün zulüm biter. Menekşeler de açılır üstümüzde leylaklar da güler” dizelerinin yer aldığı Adnan Yücel’in “Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek” şiirini okudu. Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı olacağını belirten Uysal, “Az kaldı güzel yarınları aydınlatacağız. Yolumuz açık olsun, hepinizi Allah’a emanet ediyorum” sözleriyle konuşmasını tamamladı.


DAVUTOĞLU ERDOĞAN’I ANDI: BRE GAFİLLER

“Türkiye Cumhuriyeti’nin son Başbakan’ı” ifadeleriyle sahneye davet edilen Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu katılımcıları eşi Sare Davutoğlu ile selamladı. “13’üncü Cumhurbaşkanı adayımız değil 13’üncü Cumhurbaşkanımız Kılıçdaroğlu” sözleriyle konuşmasına başlayan Davutoğlu iktidarı eleştirdi. Erdoğan’ı, Binali Yıldırım’ı ve Devlet Bahçeli’nin isimlerini anan Davutoğlu, “Bre gafiller size Ankara’dan sesleniyorum” dedi. Konuşması sırasında rahatsızlanan vatandaşlar için sağlık görevlilerini uyaran Davutoğlu’nun bu arada doktor olan eşine de, “Sare sen gel müdahale et” demesi gülümsemelere neden oldu. Davutoğlu’nun konuşmasından önce liderlerin sık sık sağlık sorunu yaşayanlar için ambulans çağrısı Davutoğlu’nun konuşmasından sonra da devam etti.



KILIÇDAROĞLU YAĞMUR ALTINDA KONUŞTU

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu eşi Selvi Kılıçdaroğlu’yla birlikte yoğun yağmurun başladığı dakikalarda sahneye çıktı. “Hazır mısınız, değişime hazır mısınız” ifadeleriyle konuşmasına başlayan Kılıçdaroğlu gençlerin ve kadınların desteğiyle değişimin olacağını söyledi. Yağmur altında konuşmasını yapan Kılıçdaroğlu’nun sözlerine “Kemal dede” sloganları eşlik etti.

“Sakın ola ki ‘ben sandığa gideceğim ama çalınırsa’ demeyin. Bir buçuk yıldır sandık güvenliği için çalışıyoruz” diye seslenen Kılıçdaroğlu’nun eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş’i öldürenleri yargı önüne çıkaracağına dair sözleri de yoğun alkış aldı. Sarayı kullanmayacağını Çankaya Köşkü’nde cumhurbaşkanı olarak hizmet edeceğini ifade eden Kılıçdaroğlu’nun bir diğer alkış alan sözü ise, “Bu ülkeye barışı getireceğim, huzuru getireceğim. Kızılay’dan Allah nasip ederse hep beraber Çankaya Köşkü’ne çıkacağım” oldu. Kılıçdaroğlu’nun konuşması sırasında daha da şiddetlenen yağmura rağmen on binlerce kişi alandan ayrılmadı.

Miting alanındaki eski başbakanlardan Bülent Ecevit’in fotoğrafını görmesinin ardından Ecevit’in “Ne ezen ne ezilen insanca hakça bir düzen” sözlerini hatırlatan Kılıçdaroğlu, Nazım Hikmet’in dizelerinin ardından, “Bu ülkede haramilere beşli çetelere uyuşturucu baronlarına yer yok, kökünü kazıyacağım” diye konuştu.



MİTİNG YOĞUN YAĞMUR ALTINDA OYUN HAVALARIYLA TAMAMLANDI

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının ardından kürsüye çıkan tüm liderler ortak fotoğrafı da yağmur altında verdi. Liderlerin kürsüden ayrılıp sahneyi terk etmesi ve mitingin tamamlanması beklenirken Ankara’yla özdeşleşen oyun havası duyuldu. Binlerce kişi çalan oyun havasına eşlik ederek alandan ayrıldı.

Tandoğan Meydanı’ndan kilometrelerce sloganlar eşliğinde yağmur altında yürüyenler, “Türkiye laiktir laik kalacak”, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz”, “İlk turda bitirelim”, “Patates soğan güle güle Erdoğan” sloganları attı. Öğleden sonra güneşiyle başlayan miting havanın kararmasıyla açığa çıkan yağmurla tamamlanırken binlerce kişi ara sokaklarda da sloganlarını sürdürdü.

Etiketler ankara miting