Ali Koç: Ligden çekilmeyi 3 ay rafa kaldırıyoruz

Fenerbahçe genel kurulunda konuşan başkan Ali Koç, ligden çekilme kararını 3 ay sonraki genel kurulda ele alacaklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fenerbahçe'nin olağanüstü genel kurul toplantısı Ülker Stadı'nda yapıldı.

AA'nın haberine göre, genel kurultoplantısına gerekli çoğunluk olan 22 bin 588'in üzerinde sarı-lacivertli üye katılım sağladı.

BİLECİK: BUGÜNÜ İYİ NOT EDİN

Toplantıda açılış konuşmasını yapan Fenerbahçe Başkan Vekili Erol Bilecik, tarihe geçen bir gün yaşandığını, çoğunluğun sağlanması için gereken sayıyı da geçtiklerini söyledi.

"Bugünü iyi not edin" diyen Bilecik, "İleride bir gün hepinizin bugünü gururla hatırlayacağını 'Ben de oradaydım' diyeceğinizi biliyoruz. Bugün hakkımızı aramak için ayağa kalkacağımız gün. 'Fenerbahçe oyunun içinde ancak yarışın dışında kalsın' diyorlar. Fenerbahçe girdiği her oyuna yarışı kazanmak için girer, alnının teriyle de o yarışı kazanır. Son zamanlarda etkisinin artırıldığını gördüğümüz yaşadığımız bu olaylar, kulübümüzün manevi benliği açısından büyük bir tehdit oluşturuyor. Bu gidişata dur demek için bir aradayız" ifadelerini kullandı.

Tepkilerinin sadece Trabzonspor maçında yaşananlara olmadığını belirten Bilecik, "Bizi buraya getiren şey, Trabzonspor maçında yaşadıklarımız değildir. Ancak Trabzonspor maçında futbolcularımıza yapılan linç girişimleri bardağı taşıran son noktadır. Bize yapılan haksızlıkları kimsenin yanına bırakmayacağız" ifadelerini kullandı.

Erol Bilecik'in açılış konuşmasının ardından kongreyi yönetmesi için genel kurul başkanlık divanına, aynı zamanda Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Başkanı olan Uğur Dündar seçildi.

Toplantının ana gündem maddesi şu şekilde: "17 Mart 2024 gecesi oynanan Süper Lig müsabakasında meydana gelen olaylar ve son dönemde Türk futbolunda yaşananlara istinaden futbol A takımının Süper Lig'den çekilmesi dahil, alınacak aksiyonların değerlendirilmesi."

ALİ KOÇ: HUKUKİ, EKONOMİK, SİYASİ BİRÇOK ALANDA MÜCADELE ETMEK ZORUNDA BIRAKILDIK

Daha sonra kürsüye gelen Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, genel kurula katılanlara teşekkür etti. 

Koç, "Bu şekilde tribünleri doldurmanız olağanüstü. Siz bugün, bu katılımla düşmanları, trolleri boşa çıkardınız. Helal olsun size. Camia olarak sadece spor değil, uzun yıllardır hukuki, ekonomik, sosyal, siyasi birçok alanda mücadele etmek zorunda bırakıldık. Göz göre göre pervasızca, namertçe emeğimizin gasp edilmesine karşı sürdüreceğimiz mücadelenin yöntemi ve olası sonuçları değerlendirmek için buradayız" dedi.

Genel kurul toplantısının nedeninin sadece Trabzonspor maçı olmadığı belirten Koç, "Trabzonspor ile dünyanın hiçbir yerinde tamamlanmasına izin verilmeyecek bir maç oynadık. Bir kez daha planlı bir zorbalıkla şampiyonluğumuz bir kez daha elimizden alınmaya teşebbüs edilmiştir. Korkarım ki sezon sonuna kadar devam edecektir. Sözde şike kumpasları, otobüsümüzün kurşunlanması, kirli ittifaklarla şampiyonluklarımızın çalınması, standart dışı hakem yönetimleri, başarı için her yol mubahtır anlayışı ile kin ve nefret kusan rakipler ve içinde bulunduğumuz kısır döngü bizlere artık yeter dedirtti. Hem de gerçek anlamda bir yeter. Bildiğiniz yeterlerden değil" ifadelerini kullandı. Koç 'yeter' vurgusuyla, TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin hakem Halil Umut Meler'e saldırı sonrasındaki "Yeter" tepkisine gönderme yaptı.

'KİM ÜSTÜNE ALINIRSA ALINSIN, BU DURUMA GÖZ YUMULDU'

Trabzonspor maçında yeterli önlem alınmadığını belirten Ali Koç, "Yaşananlar organize ve planlı bir şekilde gerçekleşmiştir. Bu, herhangi bir futbol maçında yaşanan olaylardan ibaret değildir. Açık ve net söylüyorum, kim üstüne alınırsa alınsın, bu duruma göz yumulmuş ve müsaade edilmiştir. Çünkü gergin geçeceği apaçık belli bir maçta valilik ve emniyet gereken güvenliği sağlayamamıştır. Bugün genel kurul toplantısındayız, İstanbul Emniyet Müdürlüğü çok daha iyi bir güvenlik önlemi almıştır. Onlara teşekkür ediyorum. Görevini yapmayan kamu görevlilerinden devletimiz hesap soracak mı, İçişleri Bakanlığı gerekli soruşturmaları yapacak mı takipçisi olacağız" diye konuştu.

'TRABZON EMNİYETİ BURNUNUN DİBİNDEKİ MAÇA MÜDAHALE EDEMEDİ'

Sahaya giren ve takıma saldıran taraftarlar karşılık veren futbolcuların Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'na sevk edildiğini hatırlatan Koç, "Yüzlerce taraftar sahaya girdi, sadece 12 kişi gözaltına alındı. Her dakika gerginlik artmıştır. Biz bunu İstanbul'dan görüp, 2-0 öndeyken hocamıza 'İstediğin an takımı sahadan çekebilirsin' derken, Trabzon emniyeti burnunun dibindeki maça müdahale edememiştir. Maçı iptal etmesi gereken hakem ve TFF buna cesaret edememiştir. Yaşanan olayları gerekli güvenliği sağlamakla yükümlü kişiler, maçı iptal etmesi gereken hakem, TFF hayatlarında hiçbir şey olmamış gibi devam ederken bazı rakiplerimizin yaratmaya çalıştığı kamuoyu baskısı nedeniyle kendini linçten savunmaya çalışan futbolcularımız PFDK'ye sevk edilmişlerdir. İşte böyle bir Türkiye'de rekabet etmeye çalışıyoruz" dedi.

ERDEN TİMUR'A: BİR TANESİ VAR, YALANIN İNSAN VERSİYONU

Galatasaray Sportif A.Ş. Başkanvekili Erden Timur'a yanıt veren Ali Koç, şunları söyledi: 

"Yaşanan olayları hafife alarak Tek önceliği futbolcularımıza ceza verdirmeye çalışan rakiplerimizi de not ettik. Bir tanesi var, yalanın insan versiyonu olurdu. Terbiyesiz, yanında bir suç makinesi utanmadan televizyona çıkıyor ve Trabzon'da yaşanan olaylar için 'Olmamalıydı' diyerek 15 dakika boyunca bizim futbolcularımıza nasıl ceza verilmesi gerektiğini o yarım aklıyla satır arası mesajlarla vermeye çalışıyor. Koskoca camiana yaptığın kontratlarla, verdiğin bilgilerle yalanı dibine kadar soktun. Bakalım nereye kadar... Fenerbahçe seni de not etti. Sen camianda 3-5 gün popüler olabilirsin bu söylediklerinden dolayı ama her gece yatarken bizi düşün. Özellikle de benim başkanlığım bitince."

'HERHALDE FUTBOLCULARIMIZIN USLU USLU DAYAK YEMESİNİ BEKLİYORLARDI'

"TFF'nin anlayışına göre futbolcularımız kaçmalıymış. Kısacası herhalde, uslu uslu futbolcularımızın dayak yemesini bekliyorlardı. Oyuncularımız kahramanca armalarını temsil ettiler. İki camia da itidalli davranmaya çalıştık ancak perde arkasında futbolcularımıza ceza verilmesi için yapılan baskıların da farkındayız. Federasyonu aradık ve dedik ki emniyet gerekli güvenliği sağlamıyorsa, ev sahibi takım ne yapsın dedik."

'TÜNEL VİDEOLARINA ULAŞAMIYORUZ'

"O sahibi olduğunuz spor medyasıyla beraber. Hepiniz buraya almayalım dediniz ama biz öyle davranmıyoruz. Yok futbolcular saha ortasında sevinmemeliymiş. 3 ay evvel burada galibiyetiniz kutladınız. Bu kadar mı geçmişi çabuk unutuyorsunuz. Yok efendim Mert Hakan eli cebinde gelmiş. Neresiyle gelseydi? Tünel videolarına ulaşmak istiyoruz, onlara da yok diyorlar. Tüm statlara kameralar aynı şirket tarafından monte edilmiş ve federasyona bağlı."

'SANKİ ORASI ÖZERK BİR BÖLGE'

"Hem bu maçta hem de daha evvel bu şehirde oynanan maçlar bize gösteriyor ki, bu verilmeyen cezalara göre sanki orası özerk bir bölge, özerk bir cumhuriyet. Orada yaşananlar, linç teşebbüsleri. Fenerbahçe'nin ülkesi ve vatanı için duruşu kurulduğundan beri apaçık ortadayken, tek bir siyasetçiden geçmiş olsun mesajı gelmemesi düşündürücüdür."

'ŞAMPİYONLUK HEDEFİMİZE İLK TAŞ KOYMAYI PENDİKSPOR MAÇINDA DENEDİLER'

"Şampiyonluk hedefimize ilk taş koymayı Pendikspor maçında denediler. Orada hedefe ulaşamadılar. Batshuayi'nin son dakikada golünün gelmesi sayesinde Trabzonspor maçında da şampiyonluk yarışımıza engel koyamadılar. Sanmayın ki teşebbüs etmeye devam etmeyecekler. Biz oraya gidiyoruz, yönetimler ve oyuncular arasında sıkıntı yok. Maç 2-0 gidiyor. Böyle gerginlik, böyle olaylar daha yakın zamanda başka bir İstanbul takımına 5-1 yenildikten sonra tribünlerdeki görüntüler... Hayret verici."

'DEVLETİMİZ GÖZ ARDI ETSE DE FENERBAHÇE DİMDİK AYAKTA OLACAK'

"Bugün burada hayatımın en büyük gururunu yaşattınız, bu haksızlığa isyanınızı gösterdiniz. Bunu görünce Fenerbahçe'nin sırtının hiçbir zaman yere gelmeyeceğini görüyorum. Şartlar ne olursa olsun, kumpaslar ne olursa olsun, devletimiz ne kadar bunu göz ardı ederse etsin, Fenerbahçe'nin tek başına da olsa dimdik ayakta olacağını ifadesi bu topluluktur."

'ŞAMPİYONLUKLAR, UĞRUNA İNANDIĞIMIZ DEĞERLERDEN TAVİZ VERMEYİZ'

"Biraz sonra konuşacağız, ligden çekilelim çekilmeyelim ama acaba biz ligden çekilsek kimin otobüsüne kurşun atacaklar, kimin kulübüne başkanına kumpas kurup hapse atmaya çalışacaklar, kimi linç etmeye çalışacaklar. Biz boyun eğmeyiz. Şampiyonluklar, kupalar uğruna inandığımız değerlerden en ufak bir taviz vermeyiz."

'HER GÜN ÖLMEKTENSE BİR ÖLMEK DAHA İYİ BİR YOL OLABİLİR'

"İki seçeneğimiz var, birincisi hiçbir şey yapmamak. Biri de futbol faaliyetlerini askıya almak. Hiçbir şey yapmamaktansa itiraz bayraklarını kaldırarak her gün ölmektense bir kere ölmenin daha iyi bir yol olarak düşünerek sizlerin huzuruna çıktık. Buradan ne sonuç çıkarsa çıksın, yönetim kurulu olarak tüm çabayı sarf edeceğiz."

'EN UÇ OPSİYONLARDAN BİRİ LİGDEN ÇEKİLME'

"En uç opsiyonlardan biri ligden çekilme. Hepinizi anlıyorum bu tiyatronun figüranı olmayalım diyorsunuz. En başta da ben söylüyorum. Ama figüran olmamakla, meydanı boş bırakmamak arasındaki dengeyi iyi düşünmemiz gerekiyor. YDK görüşü, gelen mesajların özetini okuyorum,  'şampiyonluk şansımız devam ederken, sonuna kadar mücadele edip meydanı boş bırakmayalım. Kalan maçlara genç takım ile çıkalım, ligden çekilmeyi sezon sonunda bir kez daha değerlendirelim, en kararlı adımları atalım ligden çekilelim'. Bu görüş çok ağır bastı: 'Ligden çekileceğimize faaliyetleri donduralım, bir alt lige ineceğiz aynı federasyon ayı MHK'."

'YÖNETİM OLARAK FUTBOL FAALİYETLERİMİZİ ASKIYA ALMAYI DEĞERLENDİRMİYORUZ'

"Bizim görüşümüz, futbol faaliyetlerimizi askıya almayı hiç ama hiç değerlendirmiyoruz. Bunun için hazırlıklı olmamız gerek, faaliyetlerimizi başka bir alanda devam ettirecek hazırlıkta olmamız gerek. Yurt dışında bir organizasyona şimdiden girelim, buradaki haksızlık devam ederse bir ayağımız orada olsun görüşü var. Futbol faaliyetlerini askıya almak hazır olduğumuzda amatörden başlamak demek. Bunu da aşarız bir nebze. Süper Lig'de bir kulüple birleşiriz, daha önce de yapıldı. Ama bunların en ince detayına kadar düşünülmesi gerekir. Dolayısıyla bir yurt dışı yapılanmamızı olmadan bu konuyu gündeme getirmiyoruz."

'ÇEKİLMEYİ UEFA'YA SORDUK'

"Ligden çekilmenin ikinci yöntemi üst üste iki maça çıkmamak. Öncelikle UEFA'yla konuştuk, puanımız var seneye ikinci ligdeyiz, Avrupa'da oynayabilir miyiz? Dediler ki, bu tamamen yerel federasyonunuzun kararıdır. Sonuçta gerekli lisanları federasyon veriyor, Avrupa'ya sıralamayı veriyor. Federasyon bize en uç noktadan ceza kesmeye çalışabilir. Bu alternatifte Avrupa'nın ne olacağı belli değil. Yöneticilerimize de hak mahrumiyeti verilebilir.  Sponsorlarımıza teşekkür ediyorum, ne olursa olsun devam edeceklerini söylediler. Orada sıkıntı yok. Esas önemli konu SPK, halka açık bir şirket olduğumuz için işin o kısmına onlar bakıyor."

'SÜPER KUPA BİLETİ ALMAYIN'

"Dolayısıyla bu opsiyonu 3 ay sonraki genel kurulumuza kadar masadan kaldırıyoruz. Edin Dzeko'ya, Tadic'e, Mert Hakan'a sesleniyorum, sizin istediğinizi genel kurulumuz da istiyor, çıkın şampiyonluğu getirin. Gelelim bir sonraki opsiyonumuza Süper Kupa. İki kere taraftarımıza çağrıda bulundum, 2 Nisan akşamına kadar Urfa seyahat planı yapmayın, bilet almayın diye. Aynı çağrıyı tekrar yapıyorum, lütfen Urfa seyahat planı yapmayın, Süper Kupa biletlerini rezerve etmeyin."

'KARAGÜMRÜK'Ü HALLEDİYORSUNUZ DA GALATASARAY'I EDEMİYORSUNUZ'

"Süper Kupa da oylamaya sunacağımız konulardan biri. Burada iki tane opsiyonumuz var. Biri hiç çıkamamak. İkinci opsiyonumuz U-19'la çıkmak. Büyüklerimizden aldığımız görüş, bir tepki olacaksa Süper Kupa'yla başlamalıyız dendi. Ben buna arkadaşlarımla beraber sonuna kadar katılıyorum. Sen bize diyeceksin ki, ülke puanı, vatan, millet, Sakarya; helal olsun size yeni bir tarih belirlemeliyiz. Ondan sonra rakibiniz kabul etmedi diyeceksin. Sonra Karagümrük maçının tarihini değiştireceksin. Karagümrük kabul etmezse diye sorduğumuzda, biz hallederiz diyeceksin. Karagümrük'ü hallediyorsun da Galatasaray'ı edemiyorsun. Siz buranın amirisiniz, vereceksiniz kararı geçeceksiniz."

U-19'LA ÇIKMA ÖNERİSİ ISLIKLANDI

"Yönetim kurulu olarak U-19'la çıkma opsiyonunu getireceğiz. Bu ıslıklardan anladığım şu, hiç çıkmayalım mı diyorsunuz. Bizim de tercihimiz o ama işin hukuki tarafından onların eline bu malzemeyi veremeyiz. (Ali Koç tepki gösteren kongre üyelerinden birini kürsüye çağırdı ve tepkisini dinledi.)Türkiye Kupası'na da 2 sene katılmamayı düşünüyoruz. Önümüzdeki sene yeni bir format oluyor, Fenerbahçesiz yapsınlar o formatı."

'TRABZON'A FAİLİ MEÇHUL ÇÖZÜLENE KADAR MAÇLARA GİTMEYELİM OPSİYONU VAR'

"Trabzon'a faili meçhul çözülene kadar maçlara gitmeyelim opsiyonu var. Bizim aklımıza yatan bir opsiyon var ancak 6 puan gidecek. O yüzden U-19'la gidelim opsiyonu var. 2011 Süper Kupamızın oynanması için Beşiktaş'la beraber hareket ederek, hakkımızı gasp edenlerden almamız isteniyor. Yayın havuzundan çıkmamız isteniyor, keşke çıkabilsen 3 misli gelir elde ederiz ancak yasal olarak sıkı sıkıya başlanmış, mümkün değil."

'2011'DE UYARDIK CİDDİYE ALMADINIZ, ŞİMDİ GÖZ ARDI ETMEYİN'

"Ne kadar içine çekilmek istensek de, alakamız olmayan konulara bulaştırılsak da, dahil edilemeye çalışılsak da Fenerbahçe'nin siyasetle bir ilgisi, alakası, bağlantısı yoktur, olmamıştır ve inşallah olmayacaktır da. Ama devletimiz şunu çok iyi bilmelidir, hakkımızı korumak için hiçbir zaman gözümüzü kırpmayacağımız bilinmelidir. Devletimiz, siyasetçilerimiz şunu da bilmelidir, devletimizin bu camiaya çok ciddi maddi ve manevi borcu vardır. 2011'de 'Ne şikesi memleket elden gidiyor' dedik ciddiye almadınız. 2024 yılında bir kez daha ikaz ediyoruz, futbol üzerinden bir yapı ülkemizi kaosa sürüklemeye çalışıyor, bunu da Fenerbahçe üzerinden yapmaya çalışıyor. Bu sefer bunu göz ardı etmeyin, ciddiye alın."

YÖNETİM KURULUNUN TEKLİFİ KABUL EDİLDİ

Ali Koç ve Fenerbahçe bazı üyelerin konuşmalarının ardından oylamaya geçildi. Divan Kurulu Başkanı Uğur Dündar'ın yönetimin telifini okudu. Teklifte şu maddeler yer aldı: 

1- Uygun bir tarihe ertelenmemesi ve yabancı hakem atanmaması halinde 2023 Süper Kupa müsabakasına çıkmamak veya 2023 Süper Kupa müsabakasına Futbol U-19 takımıyla katılmak.

2- Önümüzdeki sezondan itibaren 2 sezon Türkiye Kupası'na katılmamak veya önümüzdeki 2 sezon U-19 takımıyla katılmak.

3- Türkiye'de futbol faaliyetlerimizle ilgili verilecek kararlardan bağımsız olarak her halükarda yurt dışı yapılanması hususlarında gerekli yol haritasını belirlemek ve hayata geçirmek.

4- Futbol paydaşları dışında yapılan müdahaleler ile Türk futbolunun geldiği ve sürdürülemez nokta itibariyle UEFA ve FIFA'nın ilgili kurullarına gerekli aksiyonların alınması için başvuruda bulunmak.

Yönetim teklifi kongre üyelerinin oylarıyla kabul edildi. 

(SPOR SERVİSİ)

Etiketler Fenerbahçe Ali Koç