Fatsa’da halk kazandı: Siyanürlü maden durduruldu

Fatsa’da siyanür ile altın ayrıştıran şirkete açılan ruhsat iptali davasında mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Çevreciler, şirketin bütün faaliyetlerine son vermesini beklediklerini açıkladı.

Mahkeme, madenin telafisi güç zararlara sebebiyet vereceğini açıklayarak yürütmenin durdurulmasına karar verdi.
Google Haberlere Abone ol

ORDU - Fatsa'nın Bahçeler Mahallesi’nde 2014 yılında çalışmaya başlayan ve siyanürle altın ayrıştırma yaptığı için bölge halkının tepkisini çeken altın madeni hakkında karar verdi.

Fatsa Doğa ve Çevre Derneği'nin açtığı davanın görüldüğü Samsun Bölge İdare Mahkemesi, maden ocağının doğaya ve sulara zarar verdiğini belirterek yürütmenin durdurulmasına hükmetti.

‘BU SAAATTEN SONRA ÇALIŞMA SONLANDIRILMALI’

Fatsa Doğa ve Çevre Derneği avukatları Nur Hilal Gündüz, Tuğçe Yıldız ve Ecem Çelebi mahkemenin kararını açıklarken, halkın kazandığını söyledi. Avukat Çelebi, dava dilekçesinde maden şirketinin çalışmaya devam etmesi halinde telafisi imkansız zararlara neden olacağını belirttiklerini açıklayarak, "Nitekim Samsun Bölge İdare Mahkemesi de aynı şekilde telafisi imkansız zararlara neden olabileceğini belirtti ve yürütmenin durdurulmasını kabul etti. Bu saatten sonra maden şirketinin alanda faaliyet göstermesi mümkün değildir" dedi.

‘RUHSATIN KESİN İPTAL EDİLMESİNİ BEKLİYORUZ’

Avukat Gündüz ise, "Bölge İdare Mahkemesi yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Yani maden şirketinin ruhsat iptali davasında tüm işlemlerinin, şu andaki tüm çalışmalarının Ordu İdare Mahkemesi’ndeki dava sonuçlanana kadar, kesin olarak durdurulmasına karar verdi. Mahkeme kararını ilgili yerlere vereceğiz ve süreci takip edeceğiz. Şirket bu saatten sonra bölgede hiçbir şey yapamaz. Bunun takipçisi olacağız. Eğer maden şirketi çalışmalarına devam ederse tüm hukuki haklarımızı kullanarak gerekli mercilere bildireceğiz. Bugünden itibaren maden şirketi sadece bulunduğu alanda durabilir, hiçbir şekilde hiçbir işlem yapamaz. Hiçbir sondaj ve altın ayrıştırması yapamaz, işleyemez. Rehabilite bile yapamaz. Çünkü ruhsat demek onun bütün işlemlerine esas olan belge demektir" diye konuştu. Gündüz, Ordu İdare Mahkemesi’nin de Bölge İdare Mahkemesi’nin verdiği karar çerçevesinde davanın kabulüne karar vermesi ve siyanürlü madenin faaliyetlerinin sonlanması için karar vermesini beklediklerini dile getirdi. (DUVAR)