Fatih Altaylı'dan 'darbe anayasası' tepkisi: 177 maddenin 134'ünü kendileri değiştirdi

Erdoğan'ın dün bir kez daha yaptığı "darbe anayasasını değiştireceğiz" açıklamasına yanıt veren Fatih Altaylı, 134 değişiklik yapıldığını hatırlatarak "Sorun anayasada değil, değiştirendedir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 12 Eylül 1980 darbesinin yıl dönümünde yaptığı açıklama ile bir kez daha 'darbe anayasasından kurtulma' çağrısı yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Partili isimlere gazeteci Fatih Altaylı'dan yanıt geldi. 

Altaylı, "Yine darbe anayasası palavrası" başlığıyla kaleme aldığı köşe yazısında iktidarın "darbe anayasası" diyerek değiştirme çalışmalarını başlattığı 1982 Anayasası'nın 134 maddesinde değişikliğe gidildiğini ifade etti. 

Anayasa metninin 21 kez değişikliğe uğradığını belirten Altaylı, "Sadece AK Parti iktidarı döneminde 1982 Anayasası’nda 12 kez değişikliğe gidilmiştir" dedi. 

'SORUN DEĞİŞTİRENDE'

"134 madde değiştirildiği halde, bu Anayasa hâlâ darbe Anayasası ise, sorun Anayasa’da değil, değiştirendedir" diyen Altaylı, şu ifadeleri kullandı:

İktidarın “Darbe Anayasası” diyerek bir kez daha değiştirmek istediği bu Anayasa, kabul edildiği 1982 yılından bu yana tam 21 kez değişikliğe uğramıştır.

Sadece AK Parti iktidarı döneminde 1982 Anayasası’nda 12 kez değişikliğe gidilmiştir.

Sadece AK Parti döneminde 177 Maddelik Anayasa’nın 134 maddesinde değişikliğe gidilmiş, üstelik de bazı maddeler birden fazla kez değiştirilmiştir.

AK Parti döneminde yapılan bu değişikliklerin bazıları için 3 kez referanduma gidilmiştir.

2007 yılında “Cumhurbaşkanı’nı halkın seçmesi” için yapılan değişikliğe, referandumda yüzde 68 oranında “evet” oyu verilerek Anayasa değiştirilmiştir.

Ardından tartışmalı 2010 Referandumu yine AK Parti döneminde yapılmıştır. Bu referandumda, AK Parti ile birlikte hareket eden FETÖ, değişikliğe destek vermiş, örgütün elebaşı Fetullah Gülen “Ölüler mezardan kalkıp oy kullanmalı” demiş ve öyle de olmuştur. Yüzde 57,8 ile kabul edilmiştir. Bu yolla FETÖ iktidar ortağı olmuş ve Darbe Anayasası’nı ortadan kaldırma vaadiyle yapılan değişikliklerden sonra önce yargı darbesi, ardından da 15 Temmuz darbe girişimi gelmiştir.

Darbe Anayasası’nı ortadan kaldıran değişikliğin yeni bir darbe girişimine neden olması üzerine 2017 yılında Yeni Darbe Anayasası’nı bir kez daha değiştirmek gereği hasıl olmuştur.

Bu kez daha da köklü bir değişikliğe gidilmiş ve ülkenin sistemini baştan sona değiştirecek bir değişiklik ile parlamenter sistemi ortadan kaldırıp Başkanlık sistemini getiren bir Anayasa, iş hukuku doktoralı ve TKP üyesi Mehmet Uçum tarafından hazırlanmış ve referandumdan yüzde 51,4 oy alarak kabul edilmiştir.

Anlayacağınız Darbe Anayasası denilen Anayasa’nın 134 maddesi, yani yüzde 75’i AK Parti tarafından değiştirilmiş, bu değişikliklerin bazıları da üç kez referanduma gitmek suretiyle yapılmıştır.

134 madde değiştirildiği halde, bu Anayasa hâlâ darbe Anayasası ise, sorun Anayasa’da değil, değiştirendedir.

Sadece AK Parti döneminde 12 kez değiştirilen, 3 kez referanduma götürülen, 134 maddesi ve yüzde 75’i değişen Anayasanın 13. değişiklikle “demokratik” olacağına inanmak için gerçekten ahmak olmak gerekir."

(HABER MERKEZİ)