Faşist vekil, meclisteki Hanuka mumlarını yangın söndürme tüpüyle söndürdü

Polonya'da Konfederasyon Partisi vekili Braun, Yahudilerin Hanuka Bayramı dolayısıyla yerleştirilen mumları yangın tüpüyle söndürdü. Braun, meclis oturumuna katılmaktan men edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Polonya'da yeni başbakan Donald Tusk ve hükümeti için yapılacak güven oylaması öncesi faşist milletvekili Grzegorz Braun, meclise Yahudilerin Hanuka Bayramı dolayısıyla yerleştirilen mumları yangın söndürme tüpüyle söndürdü. Konfederasyon Partisi vekili Braun, meclis başkanı tarafından meclis oturumuna katılmaktan men edildi.

Reuters'ın haberine göre, 12 Aralık Salı akşamı Yahudi toplumunun mensuplarının da katıldığı etkinlik sırasında yaşanan olay, tepkilere neden oldu. Basına yansıyan görüntülerde, Grzegorz Barun'un mumların olduğu bölüme geçmeden önce yangın söndürme tüpünü aldığı, ardından tüple mumları söndürdüğü, ortaya çıkan beyaz duman sebebiyle güvenlik görevlilerin insanları dışarı çıkarmak durumunda kaldığı görüldü. Paylaşılan videolarda, olay yerindeki kişilerin de beyaza bulandığı halleri görüntülere yansıdı.

PARTİSİNDEN BRAUN'A KINAMA

Braun, bu olayın ardından Hanuka'nın 'şeytani' olduğunu iddia ederek yaptığı hareketin 'normalliği yeniden sağladığını' savundu. Yaptığından utanıp utanmadığı sorulan Braun, "Şeytani tapınma eylemlerine katılanlar utanmalı" diye konuştu. Olay sırasında orada bulunan ve Braun'un mumları söndürmesine engel olmaya çalışan Magdalena Gudzinska-Adamcz, TVN24'e yaptığı açıklamada, "Nefesim kesilmiş gibi hissediyorum, konuşmakta zorluk çekiyorum. Bu ülkede artık güvende hissetmiyorum" dedi.

Polonya Temsilciler Meclisi Başkanı Szymon Hołownia, daha sonra basına yaptığı açıklamada, Braun'un eylemi nedeniyle üç ay boyunca maaşının yarısının kesileceğini ve altı ay boyunca meclis masraflarının karşılanmayacağını bildirdi. Hołownia, "Ben meclis başkanı olduğum sürece, ırkçılığa, yabancı düşmanlığına ve antisemitizme tolerans yok" dedi. Partisi de sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada Braun'un eylemini kınadıklarını söyledi. Polonya Katolik Kilisesi ise X üzerinden yaptıkları paylaşımda, Braun'un hareketinden utanç duyduklarını açıkladı. (DIŞ HABERLER)