Fas: İsrail, Batı Sahra'daki egemenliğimizi tanıma kararı aldı

Fas Kraliyet Divanı'nın açıklamasına göre, İsrail Başbakanı Netanyahu Fas Kralı'na bir mesaj göndererek Fas'ın Batı Sahra bölgesindeki egemenliğini tanıma kararı aldıklarını bildirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fas Kraliyet Divanı, yazılı bir açıklama yaparak, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun Fas Kralı 6'ncı Muhammed'e bir mesaj gönderdiğini ve mesajında ülkenin Batı Sahra bölgesindeki egemenliğini tanıma kararı aldıklarını bildirdiğini açıkladı. 

AA'nın aktardığına göre, Netanyahu, mesajında, İsrail'in Fas'ın Batı Sahra toprakları üzerindeki egemenliğini tanıma kararı aldığını duyurdu. Ülkesinin bu tutumunun İsrail hükümetinin ilgili tüm eylem ve belgelerinde somutlaştırılacağını belirten Netanyahu, Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in üyesi olduğu bölgesel ve uluslararası kuruluşlar ile İsrail'in diplomatik ilişki içinde olduğu tüm ülkelerin bu karardan haberdar edileceğini kaydetti.

'İSRAİL, DAKHLA KENTİNDE BİR KONSOLOSLUK AÇMAYI DÜŞÜNÜYOR'

Netanyahu, Fas Kralı'na gönderdiği mesajda İsrail'in bu kararı pekiştirme çerçevesinde Fas'ın güney kesimindeki Dakhla kentinde bir konsolosluk açmayı düşündüğünü de paylaştı.

Kraliyet Divanı'nın açıklamasında, mesajın Kral 6'ncı Muhammed'e nasıl veya kim tarafından iletildiği belirtilmezken, konuya ilişkin İsrail'den henüz resmi bir açıklama yapılmadı. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, 3 Temmuz'da yaptığı açıklamada, ülkesinin normalleşme anlaşmaları imzaladığı Arap ülkelerini ABD himayesinde bir araya getirecek ve Fas'ta düzenlenmesi planlanan 2'nci Necef (Negev) Zirvesi'nde, Rabat'ın Batı Sahra bölgesindeki egemenliğini tanıma kararını vereceklerini belirtmişti.

'BATI SAHRA' ANLAŞMAZLIĞI 1975'TEN BU YANA DEVAM EDİYOR

Fas'ın 1975'te eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'yı topraklarına katmasının ardından Cezayir'in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ile Fas yönetimi arasında başlayan gerginlik devam ediyor. Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini, Polisario Cephesi ise Batı Sahra'nın bağımsız devlet olduğunu ileri sürüyor.

Polisario Cephesi, 1991'de Birleşmiş Milletlerin (BM) ara buluculuğunda varılan ateşkes anlaşmasına kadar Fas güvenlik güçlerine karşı silahlı mücadele yürütüyordu. Ateşkes anlaşmasından bu yana Batı Sahra'nın statüsüyle ilgili görüşmeler başarıya ulaşamadı. ABD, Başkan Donald Trump döneminde Fas ve İsrail'in tam diplomatik ilişki kurulmasına yönelik anlaşmaya varılması üzerine Washington'ın Batı Sahra'da Fas'ın egemenliğini tanıdığını duyurmuştu. (DIŞ HABERLER)