Fail polis: Merminin çıktığı silahı savcı değil avukatlar buldu

Alican Razı 2020'de öldü. Ankara Valiliği 'Trafik kazası' dedi, otopside polis mermisiyle öldüğü anlaşıldı. Merminin çıktığı silahı avukatlar buldu. Deliller Adli Tıp'a 3.5 yıl sonra gönderildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Alican Razı, Ankara'da korona virüsü tedbirleri kapsamında sokağa çıkma yasağının uygulandığı 25 Mayıs 2020'de hayatını kaybetti. Ankara Valiliği, Razı'nın ölümünü "trafik kazası" olarak duyurdu. Adli muayene sırasında yapılan incelemede Razı'nın başına isabet eden mermi çekirdeği neticesinde hayatını kaybettiği ortaya çıksa da Ankara Valiliği, Razı'nın hayatını kaybettiği denetim noktasında görev yapan ve ateş açan güvenlik güçleri hakkında soruşturma izni vermedi.

ÇEKİRDEKLER GÖNDERİLDİ SİLAHLAR GÖNDERİLMEDİ

Bunun üzerine Razı'nın ailesinin avukatları istinaf mahkemesine itiraz etti. İstinaf mahkemesi Ankara Valiliği'nin soruşturma izni vermediği kararı kaldırdı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Razı'nın ölümüyle ilgili iki iddianame hazırladı. İlk iddianame yeterli inceleme yapılmadığı için mahkeme tarafından reddedildi.

Soruşturmayı yürüten savcılık, emniyetten ateş açılan silahlar ve mermi çekirdeklerinin yeniden Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından incelenmesi için gönderilmesini istedi. Ankara Emniyet Müdürlüğü, el konulan mermi çekirdeklerini ATK'ya gönderdi. Ancak silahlar gönderilmediği için mermi çekirdekleri incelenemedi. Davanın iddianamesi bir kez daha kapsamlı bir inceleme yapılmadan hazırlandı ve Alican Razı'yı öldüren polis kurşunun hangi silahtan çıktığı tespit edilemedi.

Razı'nın hayatını kaybetmesiyle ilgili dava, olayın üzerinden yaklaşık 28 ay geçtikten sonra açılabildi. Açılan davada, 10 polis ve jandarma 22 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

AVUKATLAR SAVCILIĞIN YERİNE TESPİT ETTİ

Davanın iddianamesinde, Alican Razı'nın başına isabet ederek ölümüne neden olan merminin hangi şüphelinin silahından ateşlendiğinin tespit edilemediği belirtildi.

Alican Razı'nın hayatını kaybetmesiyle ilgili davayı takip eden Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatlar, el konulan silahlar ve mermi çekirdekleriyle ilgili Polis Kriminal Laboratuvarı'nda hazırlanan raporu inceleyerek, Razı'yı öldüren kurşunun çıktığı silahı tespit etti.

RAZI'YI ÖLDÜREN KURŞUN TÜFEKTEN ATEŞLENMİŞ

Olayın ardından el konulan 7 tabancanın ateşleyebildiği mermi tiplerinin teknik özellikleri, Razı'nın vücuduna isabet eden mermiyle uyuşmuyor. Razı’nın avukatları tarafından yapılan incelemeye göre, Razı'nın ölümüne neden olan mermi tabancadan değil tüfekten ateşlendi.

Razı’yı öldüren mermi çekirdeği

El konulan iki tüfekten biri Kaleşnikof diye bilinen uzun namlulu bir silah. Razı'nın ölümüne sebep olan merminin teknik özellikleri, Kaleşnikof tüfeği tarafından ateşlenen çekirdekler ile uyuşmuyor. El konulan diğer tüfek ise Sig Sauer tarafından üretiliyor. Razı'yı öldüren mermi çekirdeği, el konulan 7 tabanca ve 2 tüfek arasında, sadece Sig Sauer’de kullanılan çekirdek tipi ile uyuşuyor. İncelemeyi yapan avukatlar bu tüfeğin seri numarası ile hangi polis memuruna zimmetli olduğunun kolayca bulunabileceğini belirtiyor.

AYDIN: HANGİ SİLAHTAN ÇIKTIĞINI NETLEŞTİRDİK

Gazete Duvar'a konuşan avukat Derviş Emre Aydın, olay günü yapılan telsiz konuşmalarını inceleyerek Alican Razı'nın öldürülmesi için kasıtlı bir şekilde hareket edildiğini tespit ettiklerini belirtiyor.

 

ÇHD’li avukatlar Polis Kriminal Laboratuvarı’nda hazırlanan raporu inceleyerek, Razı’yı öldüren merminin Sig Sauer marka tüfekten ateşlendiğini tespit etti

"Deforme çekirdek parçalarına ait görselleri inceleyerek ölüme neden olan atışın uzun namlulu bir silahtan yapıldığını tespit ettik. Deforme çekirdek ve mukayese örneklerine ait fotoğrafları karşılaştırdık ve çekirdeğin hangi silahta kullanılan mühimmat olduğunu netleştirdik” diyen Aydın, soruşturma aşamasında yaşanan mermi çekirdeklerinin ATK'ya gönderilip silahların gönderilmemesine benzer bir durumun yeniden meydana geldiğine vurgu yaptı.

BU KEZ DE SİLAHLAR GÖNDERİLDİ ÇEKİRDEKLER ORTADA YOK

Aydın, "Bu sefer de savcılık deforme çekirdekleri farklı bir emanete aldığı için ATK’ya sadece silahlar gönderildi ve yine tam bir inceleme yapılamadı. Son durumda çekirdeklerin yeri tespit edildi ve yeniden ATK’ya gönderildi. Sonuç itibari ile yaklaşık 3 buçuk yıl sonra deliller bütün halde ATK’ya gönderilmiş oldu" ifadelerini kullandı.

Razı'nın ölümüyle ilgili davanın dünkü duruşması, ATK'nın mermi çekirdekleri ve silahları hakkındaki raporunun beklendiği gerekçesiyle 28 Aralık'a ertelendi.

Etiketler ALİCAN RAZI KURŞUN