Fahrettin Altun: 1915 olaylarına ilişkin kararlar yok hükmündedir

'1915 olayları'nın tarihin ve bilimin konusu olması gerektiğini söyleyen İletişim Başkanı Fahrettin Altun: Birçok ülke parlamentosunun Türkiye aleyhine almış olduğu aldığı karalar yok hükmünde.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- İletişim Başkanı Fahrettin Altun, 'Uluslararası Hukuk ve Tarih Perspektifinden 1915 Olayları Konferansı'nın açılışında konuştu.

Altun, "Türk, Kürt, Arap ve Ermeni, bütün Osmanlı vatandaşları savaşın sıkıntısını ve sancısını yaşamıştır. Osmanlı İmparatorluğu, Çanakkale, Kafkasya, Filistin, Hicaz gibi cephelerde büyük mücadele verirken ve yüz binlerce evladını kaybederken, işgalci güçlerin kışkırttığı ayrılıkçı çetelerin içeride gerçekleştirdikleri katliamlar devletin ve Müslüman ahalinin mevcut koşullarını daha da ağırlaştırmıştır. Burada savaş şartlarını fırsat bilen Ermeni çetelerin, Anadolu’da yüzbinlerce sivili katletmiş olmaları, tarihi bir vesikadır. Ermeni çetelerin katliamlarından kurtulmak için binlerce Osmanlı vatandaşı yerini yurdunu terk etmek zorunda kalmıştı" dedi.

'SOYKIRIM GİBİ BİR OLAY YAŞANMAMIŞTIR'

Fahrettin Altun, "Artık katlanılamaz boyutlara ulaşan vahşeti önlemek adına Osmanlı Devleti tarafından 1915 yılında Sevk ve İskan Kanunu çıkarılmıştır. Söz konusu çetelerin saldırılarının yoğunlaştığı bölgelerdeki Ermeni nüfus, can ve mal emniyetleri sağlanarak geçici olarak yine Osmanlı sınırları içindeki güney bölgelere kaydırılmış ama asla sınır dışı edilmemiştir. Soykırım gibi bir olay ise kesinlikle yaşanmamıştır" ifadelerini kullandı.

'KARARLAR YOK HÜKMÜNDE'

Altun, "Birçok ülke parlamentosunun Türkiye aleyhine almış olduğu 1915 olaylarına ilişkin kararlar, bilimsel veriler ışığında da uluslararası hukuk nezdinde de yok hükmündedir. Uydurma bir tarih algısı, hem tarihe hem de insanlığın bütününe karşı yapılmış bir ihanettir" dedi. (HABER MERKEZİ)

Etiketler Fahrettin Altun 1915