Eylem takip eden gazeteciye açılan davanın hakimi: Nelerle uğraşıyoruz

Gemlik Yürüyüşü'nü takip ettiği sırada gözaltına alınan ve hakkında dava açılan MA muhabiri Ergin Çağlar'ın duruşmasında hakim olayın davaya dönüşmesine şaşırarak, "Nelerle uğraşıyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - PKK Lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan görüş yasağını protesto etmek için 12 Haziran 2022’de gerçekleştirilen Gemlik Yürüyüşü'nün Bursa ayağını takip ettiği sırada JINNEWS muhabiri Rozerin Gültekin ile birlikte gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Ergin Çağlar hakkında “2911 sayılı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme, bunların hareketlerine katılma” iddiasıyla açılan davanın 2’nci duruşması, İstanbul 58’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.  Çağlar ile avukatı Siyabend Dunlayıcı duruşmada hazır bulundu.

HAKİM: NELERLE UĞRAŞIYORUZ

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre savcının olayla ilgili hazırladığı iddianameyi okuyan hakim, “Nelerle uğraşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bunun üzerine Çağlar, “Çok gösteri takip ettik. Bu olayın davaya dönüşmesine ben de şaşırdım” diye karşılık verdi. Emniyetteki ifadelerini tekrarlayan Çağlar, eylemci olarak değil, mesleki faaliyetlerinden kaynaklı orada bulunduğunu kaydetti. Hem alanda hem de emniyette basın kartını göstermesine rağmen polisler tarafından dinlenmeyerek apar topar gözaltına alındığını sözlerine ekleyen Çağlar, “Açıklama yapılmayacağını anladıktan sonra alandan çıkmak istediğimizi polislere söyledik. Ancak polisler, bizi gözaltına almakla tehdit edip, sonra da gözaltına aldı” dedi. Çağlar, üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini belirterek, beraatını talep etti.

Çağlar’ın ardından avukatı Dunlayıcı, müvekkilinin mesleki faaliyetlerinden kaynaklı alanda bulunduğunu söyleyerek, 2911 Sayılı Kanun’una muhalefet suçunun vasıflarının oluşmadığını belirtti. Müvekkilinin gazetecilik faaliyetinin engellendiğine dikkat çeken Dunlayıcı, Çağlar’ın beraatını talep etti.

'EYLEMCİ OLARAK DA KATILABİLİRDİN'

Savunmaların ardından hakim, Çağlar’a “Orada eylemci olarak dahi bulunabilirdin. Kaldı ki mesleki faaliyetlerin de engellendiği ve gözaltında kaldığın için tazminat talep davası ve polisler hakkında suç duyurusunda da bulunma hakkın var” diyerek temel haklarını da hatırlattı.

İfadelerin ardından dosyaya görevsizlik kararı verilerek, Bursa 29’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. (HABER MERKEZİ)