Etna Yanardağı'nın külleri onlarca kasabayı iflasın eşiğine getirdi

Sicilya'da şubattan beri kül püskürten Etna Yanardağı nedeniyle çok sayıda kasaba iflas etmek üzere. Küllerin imha maliyetinin yüksek olması nedeniyle belediyeler borçlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İtalya'nın Sicilya yarımadasında şubat ayından beri düzenli olarak patlayan Etna Yanardağı'nın külleri, onlarca kasabayı iflas noktasına getirdi. Kasabaların, 'özel çöp' statüsündeki küllerin temizlenmesinin maliyetini karşılayamadığı belirtiliyor.

İtalyan yasalarına göre kül, özel çöp ayılıyor. Bu da her bir metreküp külü ortadan kaldırmanın maliyetini yaklaşık 20 euro'ya yükseltiyor. 

Etna'nın küllerinden en çok etkilenen kasabalardan Giarre'nin belediye meclisi üyesi Alfio Previtera, "Durum çok ciddi. Sokaklar, meydanlar, çatılar, balkonlar, arabalar- her şey külle kaplı. Marttan beri kasabamıza yaklaşık 25 bin ton kül düştü. İnsanlar korunma için şemsiye kullanıyor" diyor. Previtera, "Bazı kasabalar bu acil durumla başa çıkabilmek için çok büyük miktarlarda borca girdi. Mali çöküşle karşı karşıyayız" ifadelerini kullanıyor.

Catania'daki Ulusal Jeofizik Enstitüsü'nden yanardağ uzmanı Boris Behncke ise "Etna her bir patlamada on binlerce ila 200 bin metreküp arasında kül püskürtüyor. Bu, belediyeler için ciddi bir sorun" diyor. 

İtalya hükümeti Etna'nın külleri nedeniyle iflasın eşiğine gelen kasabalara yardım için 5 milyon euro kaynak ayrılacağını açıkladı. Ancak her bir patlamada 1 milyon eurodan fazla temizlik masrafı çıktığı için bu miktarın uzun vadede yeterli olmayabileceği belirtiliyor. Öte yandan, Küllerin özel çöp statüsünden çıkarılıp tarım veya inşaat sektörlerinde kullanılmasını, böylece temizlik maliyetinin düşürülmesini öngören bir yasa Senato'da onaylandı. Tasarının yasalaşması için Temsilciler Meclisi'nde de kabul edilmesi gerekiyor. (DIŞ HABERLER)