Eski Mısır tapınağının altında 'gizemli' bir tünel bulundu

Mısır’daki antik bir tapınağın altında kazı gerçekleştiren arkeologlar, binlerce insana su ulaştıran bir tüneli açığa çıkardı.

Fotoğraf: Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı
Google Haberlere Abone ol

Owen Jarus

Mısır’da araştırma yapan arkeologlar, İskenderiye’nin batısında bulunan ‘Taposiris Magna’ adlı antik kentteki bir tapınağın altında geniş bir tünel keşfettiler. Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, en parlak dönemindeyken binlerce insana su taşıyan 1305 metre uzunluğundaki tünelin, Mısır-Dominik Cumhuriyeti ortak arkeoloji ekibince ortaya çıkarıldığı belirtildi.

ANTİK ÇAĞ’DAKİ EN ÖNEMLİ TÜNELLERDEN BİRİNİN KOPYASI

Dominikli bir arkeolog ve tüneli ortaya çıkaran ekibin lideri olan Kathleen Martínez, antik Mısırlı inşaatçıların 2 metre yüksekliğindeki tüneli zeminin yaklaşık 20 metre altında inşa ettiklerini aktardı. Martinez, “Bu, Antik Çağ’ın en önemli mühendislik başarılarından biri olarak kabul edilen Yunanistan’daki Eupalinos Tüneli’nin bire bir kopyası” dedi. Doğu Ege Denizi’nde bulunan bir Yunan adası olan Samos’taki Eupalinos tüneli de geçmişte su taşıyordu.

Taposiris Magna tapınağında arkeolojik araştırma yapmak epey karmaşık bir iş. Yapının bir bölümü su baskınına uğramış ve tapınak, var olduğu zaman süresince pek çok depreme maruz kalarak büyük hasar almış. Taposiris Magna’da bulunan tünelin geçmişi, Mısır’ın, Büyük İskender’in generallerinden birinin soyundan gelen bir hanedan tarafından idare edildiği bir dönem olan Ptolemaios Dönemi’ne (M.Ö. 304-M.Ö. 30) dek uzanıyor.

TÜNELDE SİKKE VE HEYKELLER BULUNDU

Martinez, eserler arasında iki kaymaktaşı heykel başı bulunduğunu belirtti: Bunlardan biri büyük ihtimalle bir kralı tasvir ederken, diğeri farklı bir yüksek rütbeli kişiyi tasvir ediyor. Bu kişilerin açık kimlikleri bilinmiyor. Martinez, bunların dışında, tünelde sikkelerin ve Mısır tanrılarının heykellerinin kalıntılarının bulunduğunu aktardı.

Martinez, tünelin inşa edildiği dönemde Taposiris Magna’nın 15 bin ilâ 20 bin arasında bir nüfus barındırdığını belirtti. Tünel, antik bir Mısır yeraltı tanrısı olan Osiris’in ve Osiris’in eşi olan Mısır tanrıçası İsis’in onuruna inşa edilen bir tapınağın altına kazılmış. Tapınaktaki daha eski araştırmalar, VII. Kleopatra’nın yüzünü taşıyan bir yığın sikkeyi ortaya çıkarmıştı. Taposiris Magna’daki kazılar ve sahadaki eserlerin analizi hâlâ devam ediyor.


Yazının orijinali Live Science sitesinden alınmıştır. (Çeviren: Tarkan Tufan)

Etiketler Mısır antik tünel