Eski kitaplara talep arttı: Sıfırı bin, ikinci eli 120 lira

Artan maliyetler nedeniyle kitaplar da pahalandı. Öğrenciler, ikinci el kitaplara yönelirken en çok talep edilen kitapların başında KPSS kitapları geliyor.

Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

URFA – Kağıt maliyetlerinin artışı kitap fiyatlarına zam olarak yansıdı. Urfa’da gelir düzeyi düşük öğrenciler ve veliler, sıfır kitap alamayınca ikinci el kitaplara yönelmeye başladı.

Pek çok kırtasiye de ikinci el kitap için reyon açtı. En fazla talep gören kitapların başında gelen KPSS sınav seti 1000-1500 lira arasında değişirken ikinci eli 120 liraya satılıyor.

Kırtasiye dükkanları da ikinci el kitap satmaya başladı. 

‘MADDİ DURUMU OLMAYAN İNSANLAR İKİNCİ EL KİTAPLARA YÖNELİYOR”

Urfa'da uzun yıllardır kırtasiyecilik yapan Seçkin kırtasiyenin sahibi Baki Erkan, ikinci el kitap satmaya başladıklarını söylüyor. “Genelde kırtasiye sektörü üzerinde çalışıyoruz ama sahaf ikinci el kitaplar da satıyoruz. Ekstradan geri dönüşüm kitaplarını da satmaya başladık. Son dönemlerde kağıt fiyatlarında yaşanan artış bunu gerektirdi. Öğrenciler sahaflara ya da bizdeki ikinci kitaplara yöneldi. Şu anda sıfır bir kitabın fiyatı 200-250 TL iken bizim sattığımız kitabın fiyatı tanesi 30-40 lira arasında değişiyor.”

İkinci el kitapların özellikle son iki yıldır çok tercih edildiğini aktaran Erkan şöyle devam ediyor: “KPSS kitaplarına çok fazla talep var. Şu anda bir KPSS kitap seti 1000-1500 lira iken biz tanesini 20 liraya satıyoruz. Bir set 6 kitaptan oluşuyor, yani hepsi 120 liraya denk geliyor. Bu rakamları üniversite öğrencileri ya da yeni mezunlar karşılayabiliyor. Üniversiteyi bitirdikten sonra zaten iş bulma konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Üzerine 1000-1500 lira gibi rakamları ödeyemiyorlar.”

Çocuğu KPSS'ye hazırlanan Mehmet E., kitap fiyatlarını görünce almaktan vazgeçtiğini şöyle anlatıyor: “Geçtiğimiz günlerde çocuğum KPSS kitapları almak istedi ama fiyatları görünce vazgeçtik. Ben emekliyim. Bunları karşılayamam. O nedenle ikinci el KPSS kitabı aldık.”

‘MÜFREDAT SÜREKLİ DEĞİŞİYOR'

Eğitim Sen Urfa Şube Eşbaşkanı Mahmut Binici ise hayat pahalılığı ve ekonomik krize dikkat çekerek “İnsanlar alternatif çözüm yolları bulmaya çalışıyor. Elbette ki yeni almak yerine kullanılmış ikinci el alıyorlar ama bu durum tabii ciddi mağduriyete yol açıyor. Çünkü eğitimin temel esaslarından biri fırsat eşitliğidir. Ama sürekli değişen bir müfredat var, kitaplar da değişiyor. Ekonomik durumu sıkıntılı öğrenciler ve aileleri bu durumu aşabilmek için alternatif arıyorlar” diyor.

‘KAĞIT FABRİKASI SATILDI, FİYATLAR ARTTI’

Sidar Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Cemal Babaoğlu ise insanların yeni kitap alabilmesinin önemli olduğunu belirterek “Okumak isteyen öğrencilerin, gençlerin benden özellikle ikinci el kitap talepleri var” diye konuşuyor.

Fiyatlardaki artışa kağıt fabrikalarının özelleştirilmesinin sebep olduğunu söyleyen Babaoğlu, “Türkiye'nin ilk yatırımlarından biri olan Seka fabrikası bir çırpıda satıldı. Kağıdın dışarıya bağlı olması ve son 1-2 yılda artan dolar kuru neticesinde kağıt fiyatları da yükseldi. Bu da kitaplara yansıyor” diyor.