Eşitlik İçin Kadın Platformu’ndan Meclis’e çağrı: İstanbul Sözleşmesi’ni gündeme alın

Eşitlik İçin Kadın Platformu, mesaisine yarın başlayacak olan TBMM’yi, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması ve denetlenmesi konusunda göreve davet etti. Platform, İstanbul Sözleşmesi ile ilgili çalışmaların bir an önce gündeme alınmasını talep ederek, GREVIO Türkiye Raporu’nun da Meclis’te görüşülmesini istedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- AK Parti tarafından İstanbul Sözleşmesi’nden imza çekilmesine yönelik açılan tartışma kadın örgütlerinin tepkilerine karşın sürüyor. Eşitlik İçin Kadın Platformu, 65 günlük aranın ardından mesaisine 1 Ekim Perşembe günü başlayacak olan TBMM’yi, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması ve denetlenmesi konusunda göreve davet etti.

'GREVIO TÜRKİYE RAPORU’NUN RESMİ ÇEVİRİSİ DAHİ YAPTIRILMADI'

İstanbul Sözleşmesi’nin denetleme organı olan Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddete Karşı Uzman Eylem Grubu’nun (GREVIO) Türkiye hakkında hazırladığı raporu hatırlatan Eşitlik İçin Kadın Platformu, “Bilindiği üzere, İstanbul Sözleşmesi’nin denetleme organı olan Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddete Karşı Uzman Eylem Grubu (GREVIO) Türkiye hakkında da bir rapor hazırlamış ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kadına karşı şiddetin önlenmesi konusunda atması gereken adımları kısa, orta ve uzun erimli olarak net bir biçimde belirtmişti. Ne yazık ki bu raporun gerekleri yerine getirilmediği gibi, 15 Ekim 2018 tarihli GREVIO Türkiye Raporu’nun resmi çevirisi bile yaptırılmadı. Daha da vahim olan konu, kadın cinayetlerinin cinskırım boyutlarına ulaştığı ülkemizde sözleşmeden çıkılması tartışması açıldı” ifadelerine yer verdi.

'İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’Nİ UYGULATMAK MECLİSİN DE GÖREVİ!'

“İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik karalama kampanyası, kadınların hayatına kasteden, eşit ve özgür bir hayat sürmelerine karşı açılan bir savaşın simgesidir” denilen açıklamada, şu ifadelere verildi:

“Bu karalama kampanyalarına son verilmesi konusunda, TBMM Başkanlığı’nı ve TBMM’yi göreve çağırıyoruz. Çünkü İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması konusunda TBMM’nin de sorumluluğu, politika oluşturucu ve denetleyici görevleri bulunmaktadır. Ayrıca 15 Ekim 2018 tarihli GREVIO Türkiye Raporu’nun son paragrafı da parlamentoyu Sözleşme’nin uygulanmasını denetime davet etmektedir.”


5 MADDELİK TALEP: ‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’Nİ MECLİS AÇILIR AÇILMAZ GÜNDEME ALIN’

  1. Eşitlik İçin Kadın Platformu, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a seslenerek, 5 maddede taleplerini şu şekilde sıraladı:
    Acilen, hala resmi çevirisi yapılmamış olan 15 Ekim 2018 tarihli GREVIO Türkiye Raporu’nun resmi çevirisini yaptırınız ve Raporu tüm milletvekillerine ulaştırınız.
  2. Raporun hükümet, bakanlıklar ve yargı kurumları, ulusal ve yerel düzeyde ilgili tüm kamu kurumları, üniversiteler, yerel yönetimler, siyasi partiler, meslek örgütleri, medya, kadına yönelik şiddet alanında çalışan STK’lar ve diğer sivil toplum örgütleri ve tüm ilgili kesimlerle kapsamlı bir şekilde paylaşılmasını sağlayınız; kendi eylem planlarını ve geri bildirimlerini isteyiniz.
  3. Meclis’in ilk işlerinden biri olarak GREVIO Türkiye Raporu’nun TBMM’de görüşülmek üzere özel olarak gündeme alınmasını sağlayınız. İlgili kamu kurumları, üniversiteler, yerel yönetimler, siyasi partiler, meslek örgütleri, kadına yönelik şiddet alanında çalışan STK’ların görüş ve önerilerini alarak ve TBMM’deki tüm partileri sürece dahil ederek Türkiye’nin şiddetle mücadele konusundaki yol haritasının/eylem planının geniş katılımla çıkartılması için çalışınız.
  4. Kadına karşı şiddet ve İstanbul Sözleşmesi ile ilgili çalışmaları 1 Ekim 2020 tarihinden itibaren TBMM gündemine alınız. Meclis’in tüm çalışmalarında, İstanbul Sözleşmesi’nin gerektirdiği ilkeleri hayata geçirmeye özen gösteriniz.
  5. EŞİK - Eşitlik İçin Kadın Platformu’nun 17 Eylül 2020 tarihli basın açıklamasında da talep edildiği gibi, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında, 25 Kasım günü TBMM’de özel bir oturum düzenleyerek kadına karşı şiddetin önlenmesi ve İstanbul Sözleşmesi’nin 70. maddesi gereği Sözleşme’nin uygulanması konusundaki parlamenter denetim görevinin yerine getirilmesini sağlayınız.