Erzincan’da HES borusu patladı, ev ve ahırlar yıkıldı

Erzincan’ın Üzümlü ilçesinde bulunan Çardaklı köyüne bağlı 9 haneli Murat mezrasında HES borusunun patlaması sonucu sel yaşandı. Sel nedeniyle bazı ahır ve evler yıkıldı.

HES borusunun patlaması nedeniyle bazı yapılar hasar gördü. (Fotoğraf / Murat Aydemir)
Google Haberlere Abone ol

Duygu Kıt

DUVAR - Erzincan’ın Üzümlü ilçesinde yer alan bağlı Çardaklı köyüne bağlı Murat mezrasında yer altından geçen Sölperen HES’inin borusu, 15 Nisan’da patladı. Ahırları, evleri ve bahçeleri zarar gören köylüler, zararlarının karşılanmasını talep ediyor.

‘PEK ÇOK KÖY HES GÜZERGAHINDA’

Köylüler, yaşanan su taşkının HES borularının bakımının yapılmamasından kaynaklı olduğunu söylerken şirket yetkilileri valiliğe verdiği bilgide borunun heyelan nedeniyle patladığını öne sürdü.

HES borularının köyün içinden geçmesinden rahatsız olan köylüler, zararlarının karşılanmasını istiyor ama henüz muhatap bulabilmiş değiller.

Çardaklı köyü Orum mezrasında ikamet eden Nurali Hayrani, olayın şirketin söylediği gibi gerçekleşmediğini anlattı. Patlayan HES borusunun şirket tarafından aynı gün doldurulduğunu belirten Hayrani, “Bunların alelacele orayı örtmesi yasal değil. Merkez köyün içinden bir dere geçiyor, orayı doldurmuş olduğu gibi. O su başka yerden akmış olsaydı merkez köy olduğu gibi gitmişti.  Bundan dört sene önce de HES'in havuzu patladı. Ben şikayetçi oldum, dava açtım. Kimse yanımda durmadı. Masraf çoktu, o dönem benim de maddi gücüm yoktu. Davamı geri çektim. Kendi doğasına, toprağına sahip çıkmayan benim için insan değildir. 2019 yılında buraya bakanlık tarafından Çardaklı köyü ve Düzali mezrasına ‘heyelan bölgesi olduğu için çivi çakılamaz’ denilmiş. 2019 yılında bu rapor verildiğinde, HES'in kapanması gerekirdi. HES bizim buralar için felaket. Çardaklı köyü HES tehdidi altında. Pek çok köy, HES'in güzergahında. Bir şey daha olsa köylerin hepsi gider. Bu HES'i buradan yollamak istiyoruz” dedi.

Köylüler, borunun eskilikten ve bakımsızlıktan patladığını söyledi. 

‘HES'İN HİÇ FAYDASINI GÖRMEDİK AMA ZARARINI ÇOK GÖRDÜK’

İsmini vermek istemeyen bir köylü, "Biz HES'e baştan beri karşıyız. Dağımızı, taşımızı, ovamızı her şeyimizi tarumar etti. Bizim köyümüz dokuz mezradan oluşuyor. HES köyümüzün tam içinden geçiyor. Burada hayvancılık ve tarımla geçiniyoruz. HES, hayvanlar ve yetiştiricilik için de dezavantaj yaratıyor. Köyümüz taşlık, HES sebebiyle kayalar sürekli yuvarlanıp üstümüze geliyor. HES'in hiç faydasını görmedik ama zararını çok gördük. Bizim şu anda amacımız zararımızın karşılanması. Bunu istiyoruz” diye konuştu. 

‘SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ’

Olayla ilgili avukat Barış Yıldırım suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Yıldırım, "2000'li yılların başında inşa edilen HES projesinin borusu gece vakti patladığı bilgisini aldık. Muhtemelen eski bir boru olduğu için zamanla aşınma da olmuştur. Sabaha karşı köylüler tarafından durum bildirilince gidip gerekli müdahale yapıldı. Sonuç olarak mezrada iki tane ev ağır hasar gördü. HES projeleri denetlenmediği için böyle sıkıntılar meydana geliyor. Daha önce Erzurum'un Tortum ilçesinde benzer bir hadise olmuştu. Ondan önce Karadeniz'de olmuştu. Yerleşim yerleri olduğu için yaşam hakkı açısından çok ciddi ihlaller meydana gelebilir. Bu bakımdan suç duyurusunda bulunacağız. Erzincan’ın tamamı topografik olarak heyelana maruz bölge. Dolayısıyla o boruların herhangi birinin patlaması halinde meydana gelebilecek sel, pek çok yaşam alanını, köyü, kasabayı, ilçeyi etkileyebilecek potansiyele sahip” dedi.  

İddialara ilişkin görüş almak istediğimiz HES şirketi yetkililerine ise ulaşamadık.