Erkan Baş'tan Meclis'e çağrı: Can'ın serbest bırakılması gerekiyor

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Can Atalay'ın AYM kararına rağmen tahliye edilmemesine ilişkin "Sadece Can Atalay ve Hatay halkı hak ihlaline uğramıyor. TBMM şu anda vesayet altına alınmış durumda" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Anayasa Mahkemesi (AYM) kararına rağmen tutuklu durumda bulunan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) çağrı yaptı. 

İstanbul Adliyesi önünde konuşan Erkan Baş, "Meclis bulunan tüm siyasi parti gruplarına, grubu olmayan siyasi partilerin temsilcilerine teker teker tüm milletvekili arkadaşlarımıza bir çağrı yapıyoruz. Sadece Can Atalay ve Hatay halkı hak ihlaline uğramıyor. TBMM de şu anda vesayet altına alınmış durumda. Bir üyesi hukuksuz bir biçimde cezaevinde tutuluyor" dedi.

AYM'nin hak ihlali kararının yanı sıra "tahliye" yönünde de karar aldığına değinen Baş, "Günlerdir bu durum hukuksuz bir biçimde devam ettiriliyor. Biz bunu bir hak ihlalinin sonu olarak yorumluyoruz. Gezi Davası'nın başından bu yana biz bunu siyasi bir dava olduğunu söylüyorduk. Can, vekil seçildikten Saray tarafından Can'ın esir olarak tutulduğunu anlatıyorduk. Aslında bu iddiamızın doğrulandığını görüyoruz" ifadelerini kullandı. 

 

'ANAYASA'NIN, HUKUKUN AYAKLAR ALTINA ALINMASINA ALIŞMAYACAĞIZ'

"Mahkemelerin tarafsız karar verip vermediklerinden ziyade tarafsız karar verdiği intibasını uyandırması gerekiyor" diyen Baş, şunları söyledi: 

"Mahkemelerin toplumun vicdanını rahatlatıyor olması gerekir. Mahkemelerin böyle bir sorumluluğu var. Ancak hepimiz 'Nereden ne talimat bekleniyor?' diye soruyoruz. Türkiye'deki en önemli problemlerden birinin adalet olduğu, ülkenin kanayan bir yarası olduğu bir kez daha tescillendi. Biz de bir konuda inatçıyız. Türkiye'de Anayasa'nın, hukukun ayaklar altına alınmasına alışmayacağız. Avukat arkadaşlarımız günlerdir burada. Mahkemeden istediğimizi aldık aslında, dolayısıyla yürüyüş bir kazanımla sonuçlandı. Vakit kaybetmeksizin Can'ın serbest bırakılması gerekiyor."

Ne olmuştu?

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, Gezi Davası'nda Osman Kavala ile birlikte yargılanan 8 sanıktan biriydi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 26 Nisan 2022 tarihinde Gezi Davasında Osman Kavala'yı "hükümeti devirmeye teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, Can Atalay'ın arasında bulunduğu 7 sanığı ise darbeye teşebbüse yardım suçundan 18 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

Can Atalay, cezaevinde tutuklu bulunurken 14 Mayıs seçimlerinde TİP'ten Hatay milletvekili seçildi. Ancak Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Atalay'ın yasama dokunulmazlığı bulunduğu gerekçesiyle yargılamada durma kararı verilmesi ve tahliye edilmesi talebini reddetti. Daire, 28 Eylül 2023 tarihinde Osman Kavala, Can Atalay, Mine Özerden, Çiğdem Mader, Tayfun Kahraman'ın cezasını da onadı.

AYM 12 Ekim'de Atalay'ın bireysel başvurusunu, bir üyenin dosyaya hazırlanamadığını beyan etmesi gerekçesiyle ertelemişti.

25 Ekim'de Can Atalay dosyasını görüşen AYM, seçme ve seçilme hakkı ve kişi güvenliği ve hürriyeti hakkı yönlerinden hak ihlali olduğuna hükmetmişti. (HABER MERKEZİ)