AYM'nin Can Atalay kararı: Yargılamayı yenile, durdur, tahliye et, sabıkayı sil

Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay hakkındaki hak ihlali kararı, dava dosyasına girdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anayasa Mahkemesi'nin TİP İstanbul Milletvekili Can Atalay hakkındaki kararının ayrıntıları belli oldu.

Yüksek mahkeme, Atalay'ın seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddiasının kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddiasının kabul edilebilir olduğuna oy birliğiyle karar verdi.

AYM, Atalay'ın seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlali ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edilmesine yönelik başvurusunu ise oy çokluğuyla kabul etti.

İHLAL KARARI YEREL MAHKEMEYE GÖNDERİLDİ

Yüksek mahkemenin kararında, "Kararın bir örneğinin hak ihlallerinin ortadan kaldırılması için başvurucunun yeniden yargılanmasına başlanması, mahkûmiyet hükmünün infazının durdurulması, ceza infaz kurumundan tahliyesinin sağlanması ve yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi şeklindeki işlemlerin yerine getirilmesi için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine..." ifadeleri de yer aldı.

Oy çokluğuyla kabul kararları 5'a karşı 9 oyla alındı. Genel Kurul toplantısına AYM Üyesi Recai Akyel katılmadı. Atalay'ın başvurusu hakkındaki Birinci Daire'nin görüşmesi, bir üyenin mazeret bildirerek katılmaması nedeniyle Genel Kurul'a bırakılmıştı.

Akyel, AYM'ye atanmadan önce Sayıştay Başkanı olarak görev yapıyordu.

Öte yandan avukatlar, AYM'nin Can Atalay kararının uygulanması için Çağlayan Adliyesi'nde oturma eylemine başladı