Erikli’de çözüm bekleyen 3 sorun: Yol, koku ve arıtma

Erikli’nin eksik altyapısı, bozuk yolları, tatilcilerin ve mahallelilerin tepkisine neden oluyor. Keşan Belediye Başkanı Helvacıoğlu, arıtma konusunda tek başlarına çözüm üretemediklerini söylüyor.

Erikli sahili
Google Haberlere Abone ol

Deniz Çil

KEŞAN - Sahili nedeniyle yaz aylarında nüfusu katlanan Erikli, bozuk yollar, toz ve koku nedeniyle hem tatilcileri hem de bölgede yaşayanları mutsuz ediyor.

Bu durum, Erikli’ye yaz tatili için gelen pek çok sosyal medya kullanıcısı tarafından da dile getiriliyor. Erikli’nin bozuk yollarını, dışarıda akan kanalizasyon suyu fotoğraflarını hesaplarından paylaşanlar, bu görüntüler nedeniyle Erikli’den memnun ayrılmadıklarını ifade ediyor.

Erikli’den sadece tatilciler değil, yaşayanlar da şikayetçi. Keşan Belediyesi tarafından bölgeye içme suyu getirilmesi amacıyla iki yıl önce kazılan yolların bir kısmı bitirilemedi. Bozuk yolların araçlarına hasar verdiğini dağılan kum ve çakıllar nedeniyle toz kalktığını söyleyen mahalleliler, Erikli’nin sorunlarına çözüm üretilmesini istiyor.

Yollardaki geniş ve derin çukurlar, araçların arızalanmasına neden oluyor. 

‘KUMSALLARDAN EL ÇEKİLMELİ’

Bölgedeki kokunun kaynağı olarak altyapının yetersizliği işaret ediliyor. Erikli sahilindeki arıtma sularının bölgedeki Tuzla Gölü’ne salındığı ve oradan da Saros Körfezi’ne verildiği iddia ediliyor. Bir diğer sorun da sahilde bulunan işletmeler. 

Erikli Çevre ve Güç Birliği Derneği (ERÇED) Genel Sekreteri Mürşide Çoban, “Sahilde iki alan, valilik izniyle kiralanmış. İzinli şekilde çalışan olduğu gibi izinsiz çalışanlar da bulunuyor. İzinsiz çalışan bir işletme, hafta içi 400 TL, hafta sonu ise 500 TL’ye şezlong ve şemsiye kiralıyor. Dernek olarak iki defa şikayet ettik ve 110 bin TL’lik cezalar yazıldı. Buna rağmen hizmet vermeye devam ediyor. Biz, yerli halk olarak sahilin kiralanmasını bir kenara bırakın, sabit şemsiye ve şezlong konulmasına da karşıyız. Kumsalları kimse gasp etmemelidir. Biz istiyoruz ki, herkes havlusunu alıp gitsin ve kumsalı kullansın. Kumsallar halka bırakılmalı” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

Erikli'nin kanalizasyon suyunun Tuzla Gölü'ne verildiği iddia ediliyor. 

‘ERİKLİ’NİN KANALİZASYONU GÖLE VERİLİYOR’

Erikli sahilinin en büyük sorunlarından birinin arıtma olduğunu belirten Çoban,  “Yazılık nüfusu 5 bin olduğu yıllarda, 25 bin kişilik arıtma tesisi kuruldu. Ancak Erikli zaman içinde büyüdü ve gelişti. Şimdi yaz mevsiminde nüfus 125 bini buluyor. Arıtma tesisinin, kapasitesinin 5 katı büyüklüğündeki bir nüfusa hizmet vermesi mümkün değil” şeklinde konuşuyor.

Sahildeki arıtmanın sağlıklı çalışmaması nedeniyle, Erikli’nin kanalizasyonun Tuzla Gölü’ne verildiğini öne süren Çoban, gölün fosseptik çukuru haline geldiğini söylüyor. Gölün bağlantı kapaklarının bazı günler açılarak, fosseptik suyunun Saros Körfezi’ne yönlendirildiğini söyleyen savunan Mürşide Çoban, bölgeye biyolojik arıtma tesisinin yapılmaması durumunda, salgın hastalıkların yaşanabileceğini ifade ediyor.  

‘SU ANALİZİ İÇİN BAŞVURDUK AMA SONUCU ALAMADIK’

Çoban’ın dikkat çektiği bir diğer konu da arıtma sorunu nedeniyle içme suyu kaynaklarının da kirlenmesi… Kirliliğin boyutunu ortaya çıkarmak için hem denizden hem de içme suyundan örnek alarak analiz için Keşan Halk Sağılığı Merkezi’ne başvurduklarını anlatıyor. Başvurularına yanıt alamadıklarının altını çizen Çoban, “Bir türlü su analizinin sonucunu alamadık. Suyun kirli olduğunu görüyoruz ancak analiz sonucu gelmediği için ispatlayamıyoruz” diyor.

‘CENNET OLAN ERİKLİ SAHİLİ CEHENNEME DÖNDÜ’

Sahildeki sorunların her geçen gün artarak devam ettiğini anlatan ERÇED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Seher Kurçeren, cennet olan Erikli Sahili’nin cehenneme döndüğünü söylüyor. Erikli’nin pek çok sorunu olduğundan bahseden Kurçeren, şöyle devam ediyor: “Yolların, yaz sezonu başlamadan yapılacağı konusunda sözler verilmişti ancak sezonun bitmesine az bir zaman kalmasına rağmen gerekli çalışmalar yapılmadı. Yolların bozuk olması nedeniyle yürümek dahi mümkün olmuyor. Yollardan araç geçtiğinde her yer toz içinde kalıyor. Bazı yollarda, parke taş ve yama çalışmaları yapılmış olsa da yeterli olmadı. Bölgede yaşayan insanlar olarak 2 yıldır toz sorununu yaşıyoruz. Astım hastası olan birçok arkadaşım evini açmadan geri dönmek zorunda kaldı. Bu durumdan esnafımız da şikayetçi ancak belediyeden yer kiraladıkları için seslerini çıkartamıyorlar.”

Yıllardır Erikli'de yaz mevsimini geçiren Nurhan Dalkılıç (soldaki) koku nedeniyle bazen balkona çıkamadıklarını söylüyor.
‘CİDDİ BİR KOKU VAR’

32 yıldan bu yana Erikli’de evinin olduğunun söyleyen Nurhan Dalkılıç da ilçedeki kötü kokudan şikayet ediyor. Dalkılıç, arıtma tesisinin çalışmadığını belirterek  “Geçmiş yıllarda tesis yapılmış ancak günün şartlarında bu tesis yetersiz kalıyor. Bölgede rüzgar olduğunda ciddi bir koku durumu yaşanıyor. Oluşan kokudan balkonlara dahi çıkamıyoruz. Bu sorunun çözüme kavuşturulmasını istiyoruz” diyor.

Erikli'de yaşayan Özer Koç, en büyük sorunun bozuk yollar olduğunu dile getiriyor. 

Erikli’de, 27 yıldan bu yana hem yaz hem de kış mevsimlerinde ikamet ettiğini dile getiren Özer Koç, en büyük sorunun yol olduğunu ifade ediyor. Yolların çukur içinde olduğunu ve araçların arızalandığını söyleyen Koç, “Yağış olduğunda her yer çamur içinde kalıyor. Arıtma sistemi düzenli şekilde çalışmadığı için ciddi bir koku yaşanıyor. Ama yaşanan sorunların çözümüne bizim ömrümüz yetmez” diye konuşuyor.

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, su getirilmesi amacıyla 32 kilometrelik yol kazındığını ifade ediyor. 
‘ARITMA SORUNUNU BELEDİYE OLARAK TEK BAŞIMIZA ÇÖZMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL’

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, bölgeye su getirilmesi amacıyla, 32 kilometrelik yol kazıldığını ve 30-40 yıldır yaşanan su sorununu çözüme kavuşturduklarını söylüyor. Helvacıoğlu, sahilde yaklaşık 100 sokak bulunduğunu ve bunların yüzde 40’ını tamamladıklarını belirterek, “Diğer 60 sokağımızı da seneye yaz sezonu öncesinde yapmayı planlanıyoruz. Bu sene olmaz” diyor.

Helvacıoğlu, arıtma tesisiyle ilgili yaşanan sorun hakkında ise şunları söylüyor: “Çözüm üretmeye çalışıyoruz. Yeni bir arıtmanın maliyeti, 300-400 milyon TL tutuyor. Bunu, Keşan Belediyesi olarak tek başımıza yapmamız mümkün değil. Ben ya da başka bir kişi de belediye başkanı olsa, durum yine aynı olur. Ben burada sadece çaresizliği anlatmak istiyorum.”