Erdoğan'dan yaptırım mesajı: Savunma sanayimizin önüne konan engeller kaldırılmalı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Savunma sanayimizin önüne bazı müttefiklerimiz tarafından konan kısıtlamaların artık kaldırılması ortak menfaatimizedir. Bu konudaki beklentimizi açıkça paylaştım" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Brüksel'de NATO liderler zirvesine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirvenin ardından NATO Karargahı'nda açıklama yaptı.

"Ukrayna ve Rusya savaşı bugün itibariyle birinci ayını geride bıraktı. NATO müttefikleri olarak hem güncel gelişmeleri hem de ittifakın aldığı tedbirleri değerlendirmek üzere bir araya geldik" diyen Erdoğan, "Kırım'ın ilhakını tanımadığımızı ve tanımayacağımızı her fırsatta ifade ettik. Zirve vesilesiyle Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne desteğimizi bir kez daha güçlü biçimde vurguladık" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

MÜZAKERELERİ DESTEKLİYORUZ: Savaşın bir an önce sona erdirilmesine yönelik olarak iki ülkeyle de yoğun temas halindeyiz. Taraflara arasındaki müzakereleri yakından takip ediyor ve destekliyoruz.

MONTRÖ'YÜ GERİLİMİ DÜŞÜRMEK İÇİN KULLANIYORUZ: Savaşın başından itibaren Montrö Sözleşmesi'nin ülkemize sağladığı yetkileri, Karadeniz'de gerilimi düşürmek amacıyla kullanıyoruz. İnsani yardım konusunda da üzerimize düşeni yapıyoruz. Türkiye'ye giriş yapan Ukraynalıların sayısı 60 bine yaklaştı.

İTTİFAK, RUSYA'YA TEHDİT DEĞİL: Zirvede aldığımız kararlar da tamamen NATO'nun caydırıcılık ve savunma yapısını güçlendirmeye yönelik adımlardır. İttifakın Rusya'ya veya üçüncü bir ülkeye tehdit oluşturacak bir yapılanma içinde olmadığının altını bir kez daha çizmiş olduk.

MÜTTEFİKLERİMİZDEN DE KATKI BEKLİYORUZ: Terörizmle mücadele dahil olmak üzere milli önceliklerimizi ve hassasiyetlerimizi müttefiklerimiz nezdinde bir kez daha dile getirdim. Türkiye ittifak dayanışması ruhunu esas alarak NATO'nun caydırıcılık ve savunma tedbirlerine gerekli katkıyı vermeye devam edecektir. Müttefiklerimizden de aynı dayanışmayı bekliyoruz.

YAPTIRIM MESAJI: Türk savunma sanayisi ürünlerinin başarıları ortadayken, bu alanda karşılaştığımız engellemelerin hiçbir makul gerekçesi olamaz. Savunma sanayimizin önüne bizzat bazı müttefiklerimiz tarafından konan kısıtlamaların artık kaldırılması ortak menfaatimizedir. Müttefikler arasında gizli açık ambargoların bırakın uygulanmasını, konuşulmaması hatta gündeme dahi gelmemesi gerekir. Bu konudaki beklentimizi liderlerle açıkça paylaştım.

MADRİD'DE İTTİFAKIN GELECEĞİ ŞEKİLLENECEK: Bugünkü toplantımız haziran ayında Madrid'de düzenlenecek NATO zirvesine giden süreçte önemli bir kilometre taşını oluşturuyor. Madrid'de, ittifakın geleceğini şekillendirecek, NATO'yu önümüzdeki on yıllara taşıyacak kararların alınacağı bir zirvenin icrası planlanıyor. NATO'nun yeni stratejik konsepti ön plana çıkacaktır.

 

BÜTÜN GAYRETİMİZ İKİ LİDERİ BİR ARAYA GETİRMEK: (Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'le görüşmeler yapması nedeniyle Türkiye'den beklentiler olup olmadığı yönündeki soru üzerine) Salt Türkiye üzerinde yoğunlaşan değil, şu ana kadar yaptığımız çalışmalarla ilgili olarak Türkiye'ye şükran beyanlarında bulunan ülkeler oldu. Gerek Sayın Putin gerek Sayın Zelenskiy ile görüşmelerimizi bundan sonra da devam ettireceğiz. Bütün gayretimizi bu iki lideri bir araya getirmek suretiyle bir barış atmosferi oluşturmak. Zaten Beyaz Rusya'da devam eden süreçle ilgili bir teknik altyapının devam ettiği  bu çalışmalarda gerek NATO, gerek silahsızlanma, gerek kolektif güvenlik, gerek Rusçanın resmi dil olarak kullanılması gibi konularda adeta bir ittifak söz konusu. Ama bunun dışında Kırım, Donbass meselesi var ki, buna Ukrayna'nın sıcak bakması adeta mümkün değil. Haklı olarak Zelenskiy'nin ifade ettiği gibi bunu referanduma getirmek gibi akıllı bir liderliği ortaya koymuştur. (HABER MERKEZİ)