Erdoğan'dan tatbikat açıklaması: Sizden beklentimiz kendinizin ve çevrenizin reflekslerini test etmeniz

Ülke genelindeki deprem tatbikatıyla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sizlerden beklentimiz kendinizin ve çevrenizin reflekslerini muhtemel bir depreme göre test etmenizdir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye genelinde, 12 Kasım 1999 Düzce depreminin yıl dönümü nedeniyle, saat 18.57'de "Çök Kapan Tutun" ismiyle deprem tatbikatı yapıldı.

Tatbikatla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bilim insanlarımız bölgemizdeki önemli fay hatlarının üzerinde yer alan ülkemizde büyük depremlerin yaşanma ihtimalinin giderek arttığı konusunda fikir birliği içindedir. Depremin yaşanmasını engellemek mümkün değildir ama can ve mal kayıpların önüne geçecek tedbirleri almak bizim elimizdedir. Geçmişte yaşadığımız acı tecrübelerden çıkardığımız derseler ışığında yaptığımız hazırlıklarla hamdolsun artık hiçbir afette vatandaşlarımızın 'Nerede bu devlet' feryadını duymuyoruz" dedi. 

AFAD bünyesinde afet yönetim stratejisi oluşturulduğunu belirten Erdoğan, "Bütünleşik afet yönetim stratejimiz afet öncesi hazırlık ve risk azaltma, afet anında müdahale, afet sonrası iyileştirme olmak üzere üç kademeden oluşmaktadır. Afet öncesi hazırlık ve risk azaltma çalışmaları kapsamında toplu konutlarla ve kentsel dönüşüm projeleriyle şehirlerimizi afetlere karşı dirençli hale getiriyoruz. Afet anındaki etkin yönetimimizle vatandaşlarımıza kısa sürede ulaşıyor ve arama kurtarma çalışmalarımızı hızla gerçekleştiriyoruz. Afet sonrası stratejimizle de yıkılanın yerine çok daha iyisini yerine koyacak projelerimizi hayata geçiriyoruz" diye konuştu.

"2020'yi afetlere hazırlık yılı, 2021'i afet eğitim yılı bu seneyi de afet tatbikat yılı ilan etmiştik" diyen Erdoğan şöyle devam etti:

"Geçen sene çeşitli eğitim materyalleriyle 57 milyona yakın vatandaşımıza ulaştık. Bu yıl ise 94 bin 207 tatbikatla hazırlık seviyelerimizi test ettik. Bugün de Düzce depreminin olduğu gün ve saatte yani 12 Kasım saat 18.57'de 81 ilimiz ile KKTC'de genel bir tatbikat yapıyoruz. Sizlerden beklentimiz tatbikata gönüllü şekilde katılarak kendinizin ve çevrenizin reflekslerini muhtemel bir depreme göre test etmenizdir. Bu tatbikata ayıracağınız birkaç dakikayla hep beraber ömrümüze ömür katacak bir deneyim kazandıracağına inanıyorum. Sizleri afet bilgisi eşittir hayat bilgisi anlayışıyla çök, kapan, tutun diyerek hayata tutunmaya davet ediyorum." (HABER MERKEZİ)