Erdoğan'dan sürpriz toplantı: Etiket değiştirenlerin takipçisiyiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomist ve akademisyenlerle Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde bir araya geldi. Erdoğan'ın gündeminde ekonomi vardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomist ve akademisyenlerle bir toplantı gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde gerçekleşen toplantıda konuşan Erdoğan, "Şu anda IMF'ye borcumuz olmadığı gibi IMF ile herhangi bir kontağımız da yok" dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

MUHALEFET OTELLERDE BAZI ÇALIŞMALAR YAPTI: Biz, göreve geldiğimizde IMF'e olan borç 23.5 milyar dolardı. Ve biz bu borcumuzu yine Mayıs 2013'te son taksiti ödeyerek, kapattık. Şu anda IMF'e borcumuz olmadığımız gibi, onlarla bir kontağımız da yok. Ama ana muhalefet otellerde bazı çalışmaları yaptılar. Sözcüleri eski hazineci midir nedir, o kulislerin içerisinde bizzat bulundu. Bunlar bize IMF'yi tavsiye edenlerdir.

MERKEZ BANKASI'NIN REZERVİ 115 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE: Başbakanlığım dönemimde Nisan 2013'te Merkez Bankamızın döviz rezervi 135 milyar dolar. Sonra tabi bir iniş yaşandı ve en düşük nokta ise Eylül 2020'de 83,517 milyar dolar. En düşüğü bu. Daha sonra tekrar toparlanma dönemine geçtik. Bu toparlanma ile beraber, hamdolsun tekrar, bugün itibarıyla 115 milyar doların üzerinde. Çok daha iyi bir konuma da gelecek. Amacımız ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokmaktır. 2008 finans krizi sonrası gelişmiş ülkeler bocalama halindedir. Gelişmiş ülkeler bir yandan kendi aralarında mücadele ederken bir yandan gelişmekte olan ülkelerin paylarını alma derdindeler. Küresel ekonominin iplerini ellerinde tutan ülkeler ciddi bir bocalama içinde, gelişen ülkelerin pastadan aldığı payı engellemeye çalışıyorlar.

KURUN ÜZERİNDEKİ KÖPÜĞÜN BİR GÜNDE ORTADAN KALKTIĞINI GÖRDÜK: Döviz kurunda bir süredir anormal dalgalanma yaşadık. Uzunca bir müddet kurdaki dalgalanmaya faizi yükselterek durdurmak yönde baskılara maruz kaldık. Kendi arkadaşlarımız arasında aynı yönde değerlendirmeler yapanlar olduğunu da itiraf ediyorum. Biz kendi programımızı uygulamakta ısrar ettik. Paketi açıklayınca kurun üzerindeki köpüğün bir günde ortadan kalktığını gördük. Bundan sonra da aynı kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz.

ETİKET DEĞİŞTİRENLERİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ: Kurdaki fiyatları bahane ederek maliyetlerden bağımsız fahiş fiyat artışları yapanlar oldu. Buradan herkese sesleniyorum; günde birkaç defa fiyat listesi düzenleyenlerin etiket değiştirenlerin millet adına takipçisi olacağımızı hatırlatmak istiyorum. Dolardaki artışları hangi oranla yükseltiyorlarsa şimdi geri indirmelerini istiyoruz. İndirimlere başlayanlar var. Yükselişteki hıza ulaşmalarını istiyoruz. Şayet hızlı fiyat indirimleri gerçekleşmezse Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile Ticaret Bakanlığımız ellerindeki tüm imkanlarla stokçuların fahiş fiyatlarda ısrar edenlerin üzerine gideceklerdir. (HABER MERKEZİ)