Erdoğan’dan madenci ailelerine maaş ve nakdi destek talimatı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin Merkez ve Yönetim Kurulu toplantısında, Amasra’daki maden faciasında ölen işçilerin ailelerine mali destek için talimat verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bartın Amasra’daki maden faciasında yaşamını yitiren işçilerin ailelerine mali destek talimatı verdi. AK Parti Merkez ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında, “yasal düzenleme” hazırlığı yapılması kararlaştırıldı.

İYİ Parti'nin “Maden ocaklarında oluşan iş kazalarında hayatını kaybeden işçilerin yakınlarına, aylık bağlanması ve kamuda istihdam edilmesi" teklifi AK Parti ve MHP oylarıyla reddedilirken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, MKYK üyelerine bilgi verdi. Patlamanın nedenine ilişkin araştırmanın sürdüğünü anlatan Dönmez, savcıların da adli açıdan soruşturmayı sürdürdüğü bilgisini paylaştı.

BBC Türkçe'den Ayşe Sayın'ın haberine göre, Erdoğan'ın talimatı kapsamında yaşamını yitiren madencilerin varsa eş veya çocukları, yoksa anne ve babalarına kalıcı iş kazası nedeniyle ölüm maaşı bağlanmasına dönük yasal düzenleme yapılması kararlaştırıldı. Ayrıca katliamda yaşamını yitirenlerin ailelerine toplam 1 milyon 500 bin lira dolayında nakdi yardım desteği verilmesi belirlendi.

Bazı AK Parti kurmayları, 2014’deki maden faciasının ardından da yaşamını yitiren işçilerin ailelerine mali destek için geçici düzenleme yapıldığını belirterek, yasal düzenleme ile bundan sonra maden facialarında yaşamını yitirenlerin yakınlarına kalıcı maaş bağlanması yolunun da açılabileceğini ifade ediyorlar.

KOMİSYON KURULDU

Toplantıda, yaşamını yitiren işçilerin ailelerine yönelik “mali destek paketi” ve kalıcı maaş bağlanmasına dönük yasal düzenleme için de parti içinde çalışma yapmak üzere Genel Başkanvekili Binali Yıldırım başkanlığında bir komisyon kuruldu. Komisyon’da AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile Genel Başkan Yardımcıları Jülide Sarıeroğlu ile Vedat Demiröz yer alacak. Erdoğan’ın, “Bir an önce toplanın ve bu konuyu çözün” talimatı verdiği komisyonun çalışmayı hızla tamamlaması bekleniyor.

Ayrı bir yasa teklifi yerine, madenci aileleriyle ilgili düzenlemenin, TBMM Genel Kurulu’nda bu hafta görüşülecek olan, mali konularda önemli düzenlemeler içeren torba yasa teklifine, önergeyle eklenebileceği belirtiliyor. (HABER MERKEZİ)