Erdoğan'dan Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'e telefon

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'le yaptığı görüşmede, 'Türkiye'nin Çin egemenliğine zarar veren ayrılıkçı faaliyetlerde bulunmaya kalkışan kişilere karşı olduğunu' söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping (Şi Cinping) ile telefonda görüştü.  

Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) kuruluşunun 100. yıldönümünü tebrik eden Erdoğan, 'Türkiye'nin Çin ile ilişkilerin geliştirilmesine olan yakın ilgisini' yineledi ve Covid-19 aşıları konusunda işbirliğini geliştirmek istediğini ifade etti.  

Ayrıca, Türkiye'nin, "Çin'in ulusal egemenliğini, bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü ve terörle mücadeledeki faaliyetlerini savunmasına verdiği desteği'' dile getiren Erdoğan, "Türkiye topraklarında Çin'in egemenliğine zarar veren ayrılıkçı faaliyetlerde bulunmaya kalkışan kişilere Türkiye'nin karşı olduğunu" vurguladı.

Görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Uygur Türklerinin Çin'in eşit vatandaşları olarak refah, özgürlük ve huzur içinde yaşamalarının Türkiye açısından önemine' dikkati çektiği kaydedildi.

Çin lideri ise Covid-19 salgınıyla mücadelede iki taraf arasındaki yakın işbirliğinden övgüyle bahsetti ve ikili ilişkilere yeni bir vurgu eklediğini söyledi. Aşılarda işbirliğine de değinen Xi, Çin'in bu konudaki desteğine güvence verdi ve iki tarafın virüsün izini sürerek, virüsü belirli terimlerle etiketleme girişimlerine ortaklaşa karşı çıkmaları gerektiğini söyledi.

İki tarafın diplomatik ilişkilerin kurulmasının 50. yıldönümünü kutlayacağını kaydeden Xi, Çin'in ikili stratejik işbirliğini ilerletmek için Türkiye ile birlikte çalışmaya hazır olduğunu belirtti.  

Xi, iki tarafın birbirinin temel kaygılarına saygı duyması ve stratejik karşılıklı güveni güçlendirmesi gerektiğini vurgulayarak, Çin'in Türkiye'ye ulusal egemenliğini, bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü ve kalkınma stratejisini savunması için verdiği desteği yineledi.(AjansBizim)

Xi, ayrıca Çin'in terörle mücadele ve güvenlik gibi alanlarda Türkiye ile işbirliğini güçlendirmeye hazır olduğunu kaydetti.  (HABER MERKEZİ)