Erdoğan’dan Avrupa’ya Dostoyevski tepkisi: Nazi anlayışı!

Erdoğan, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline karşı Dostoyevski derslerinin kaldırılması gibi kararlar alınmasını, “Nazi anlayışı. İşadamına, sanatçıya böyle tutum alamazsın" sözleriyle eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının da ana gündemi oldu. Toplantıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile yaptığı görüşmenin detayları konuşuldu, Antalya Diplomasi Forumu’nda Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarının yapacağı görüşme ele alındı. Meclis gündemi de MYK’nin önemli başlıkları arasında yer aldı.

PUTİN'LE GÖRÜŞMEYİ ANLATTI

Edinilen bilgiye göre yaklaşık 3.5 saat süren AK Parti MYK toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile yaptığı görüşmeyle ilgili detaylı bilgi verdi. Putin ile yaklaşık 1 saat süren görüşmenin birçok ayrıntısını anlatan Erdoğan, Türkiye’nin “iki ülkeden de vazgeçmeyeceğiz” tutumunu bir kez daha dile getirdi. Erdoğan’ın, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal hareketini doğru bulmadıklarını söylediği, aynı zamanda her gün Rusya'ya yönelik artan yaptırımlara da karşı olduklarını ifade ettiği öğrenildi.

AK Parti MYK toplantısına, Erdoğan başkanlık etti.

Erdoğan'ın, Putin ile görüşmesinde ateşkes ilanının kalıcı barışa dönüşmesinin önemine işaret ettiği ancak buna Putin’in askeri harekat gerekçelerini oluşturan güvenlik tezleriyle itiraz ettiğini anlattığı belirtildi. Ayrıca durumun kısa vadede barış için çok ümitli görünmediğini söylediği kaydedildi.

UKRAYNA DIŞİŞLERİ VAZGEÇTİ, TÜRKİYE DEVREYE GİRDİ, İKNA EDİLDİ

Erdoğan toplantıda, 10 Mart Perşembe günü Antalya'da Rusya ve Ukrayna Dışişleri bakanlarının katılımıyla yapılacak üçlü zirveyle ilgili süreci de anlattı. Gelinen noktanın sevindirici olduğu vurgulanırken, bu aşamaya gelene kadar birkaç kez kriz yaşandığı ifade edildi.
Ukrayna Dışişleri'nin görüşmeden vazgeçtiği daha sonra Türkiye’nin devreye girerek Ukrayna’yı ikna ettiği aktarılan toplantıda, “Bu görüşme, krizin aşılması yolunda çok önemli bir adım olabilir" yorumu yapıldı.

ERDOĞAN’DAN DOSTOYEVSKİ TEPKİSİ: NAZİ ANLAYIŞI

Toplantıda kimi Avrupa ülkelerinde, Rusya'ya kültür-sanat alanında uygulanan yaptırımlar da gündeme geldi. Dostoyevski gibi önemli Rus edebiyatçılarının eserlerinin müfredatlardan çıkartılması gibi kararları Erdoğan’ın sert dille eleştirdiği, bunu “Nazi anlayışı” olarak nitelendirdiği öğrenildi. Erdoğan’ın, “Savaşı durdurmak için bazı yaptırımlar olur, ambargolar konulur ama işadamına, sanatçıya böyle tutum alamazsın" dediği, bunu Putin’e de söylediğini aktardığı öğrenildi.

KADINA VE SAĞLIKÇILARA YÖNELİK ŞİDDETİN ÖNLENMESİ TEKLİFİ 14 MART’TA VERİLECEK

AK Parti MYK toplantısında geçen hafta ayrıntıları ortaya çıkan kadına yönelik şiddetin cezalarının artırılması ve ısrarlı takibin suç olarak düzenlenmesi ile sağlıkçılarla ilgili düzenleme içeren teklif de görüşüldü. Teklifin 8 Mart’ta Meclis’e verilmesi öngörülüyordu. Ancak sağlıkçılara yönelik şiddetin cezalarının arttırılmasını da içerecek teklifin 14 Mart Tıp Bayramı takvimi içinde Meclis’e sunulması kararı alındı.

ERDOĞAN BIÇAKLANAN ÖZLEM AĞ’I ARADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün kadın muhtarlarla buluştuğu programda, Tokat’ta boşanma aşamasındaki eşi Özlem Ağ’ı 23 yerinden bıçaklayan Samet Ağ'ın 3 ay sonra serbest bırakılması üzerine Adalet Bakanlığı ile görüşerek yeniden tutuklanmasını sağladığını söylemişti.

Erdoğan’ın bu konuşmadan 1 gün önce yapılan MYK toplantısında da konuya çok sert tepki gösterdiği, toplantı sürerken birkaç kez "Bekir Bey bu konuyu unutma. Teklifi hazırlarken bu olayı aklınızdan çıkarmayın" dediği kaydedildi. Erdoğan'ın ayrıca toplantı sırasında Özlem Ağ ile bir telefon görüşmesi yaptığı öğrenildi.

SEÇİM YASASI’NA UKRAYNA RÖTARI

AK Parti ve MHP tarafından hazırlanan seçim yasasının bu hafta Meclis’e sunulması bekleniyordu. Ancak 10 Mart Perşembe günü Meclis Başkanlığına verilmesi planlanan teklifin aynı gün Antalya’da gerçekleşen Rusya-Ukrayna dışişleri bakanlarının görüşmesinin gölgesinde kalmaması için ertelendiği öğrenildi. AK Parti kaynakları iki partinin imzasıyla Meclis’e sunulması beklenen teklifin gelecek hafta başında kamuoyuna açıklanabileceğini ifade etti.