Erdoğan rahatsızlığı sonrası Akkuyu törenine canlı bağlandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ne yakıt çubuğu teslim törenine canlı bağlantı ile katılıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, salı günkü rahatsızlığının ardından 'Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) İlk Nükleer Yakıt Getirme Töreni’ne canlı bağlantı gerçekleştirdi.

Erdoğan'dan önce konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ilk taze nükleer yakıtın gelmesiyle Akkuyu NGS'nin nükleer tesis statüsüne kavuştuğunu açıkladı.

'TÜRKİYE ARTIK NÜKLEER ENERJİYE SAHİP BİR ÜLKE OLACAK'

Dönmez'in ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, törene canlı bağlantı ile katıldı.

Putin, burada yaptığı konuşmada, "Akkuyu Türk-Rus tarihinin en büyük projelerinden birisi. Sonuç olarak birtakım kritik önem taşıyan anlaşma sağlandı. En önemlisi ekonomi ve ticaret alanındaki ilişkilerimizi geliştirmeye karar verdik. Ayrıca karşılıklı yatırımlarımızı artıracağız ve iki ülkenin pazarına da dahil olmaya teşvik edeceğiz. Özellikle doğalgaz konusunda teşviklerimizi esirgemeyeceğiz. Gazımızın üçüncü ülkelere sevk edilmesine karar verdik. Türkiye'de de gaz merkezi kurulacak biliyorsunuz. Bu merkez üzerinden bu satış da kurulacak. Uluslararası gıda güvenliği konusundaki koordinasyonumuzu artırmaya karar verdik. Her iki taraf ilerde turistik alışverişlerini artırmasından yana olduğu konusunda hemfikir" ifadelerini kullandı.

Geçen sene Türkiye'ye 5 milyonun üzerinde Rus turist geldiğini söyleyen Putin, "Bunun için ikili uçak seferlerinin artırılmasına karar verdik. Ülkenizde büyük bir deprem de yaşandı. Türkiye hükümetinin ne denli zor görevlerin düştüğünü de gördük. Burada Türk partnerimize gerekli desteği sağlamaya hazırız. Rus altyapı sektöründen gerekli desteği sağlamaya hazırız. Rusya depremde destek gönderen ve sahra hastanesi gönderen ilk ülkelerden biri oldu. Sahra hastanesinde 13 binden fazla Türk vatandaşı tedavi gördü. Bunları gönülden yapıyoruz. Burada asıl bulunma sebebimiz Akkuyu Nükleer Güç Santrali İlk Nükleer yakıtı getirmek. Biraz sonra Akkuyu'da sertifikanın da verilmesi ile Türkiye artık nükleer enerjiye sahip bir ülke olacak" dedi.

ERDOĞAN: AKKUYU, RUSYA İLE EN BÜYÜK ORTAK YATIRIMIMIZDIR

Putin'in Erdoğan törene canlı bağlantı ile katıldı. Erdoğan burada yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: 

"Bu törenle milletimize olan bir sözümüzü gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Nükleer yakıtların santral sahasına getirilmesine şahitlik ediyoruz. Hava ve deniz yoluyla gelen nükleer yakıtların santralimize teslimiyle birlikte artık Akkuyu bir nükleer tesis hüviyetini kazanmıştır. Pek çok önemli proje gibi Akkuyu da milli bütçemize yük getirmeyen finansman modeliyle hayata geçirildi. Akkuyu, Rusya ile en büyük ortak yatırımımızdır. Santralin tüm üniteleri peyderpey 2028'e kadar hizmete girecek. Ülkemizin elektrik tüketiminin yüzde 10'u bu santral tarafından sağlanacaktır."

Akkuyu'nun tam kapasite devreye girdiğinde yılda yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üreteceğini belirten Erdoğan, "Doğal gaz ithalatımızın düşmesine yıllık 1,5 milyar dolar katkısı olacak bu proje, milli gelirimizin artışına da olumlu yönde etki yapacaktır. Santralimizin 6 Şubat depremlerinden etkilenmemesi, mühendislerimizin ve işçilerimizin işlerini ne kadar titizlikle icra ettiklerini gösteriyor. Projedeki tecrübemiz ışığında, farklı bölgelerde inşa etmeyi planladığımız 2. ve 3. nükleer santrallerimiz için en kısa sürede harekete geçeceğiz" diye konuştu.

Akkuyu NGS sahasında ilk taze nükleer yakıt tesliminden sonra yapılacak ön testlerin ve hazırlıkların ardından ilk ünitenin devreye alınması planlanıyor. Diğer 3 ünitenin de birer yıl arayla faaliyete geçmesi hedefleniyor. (HABER MERKEZİ)