‘Erdoğan maddenin dördüncü hali’ diyen akademisyen dekan oldu

Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi’ne dekan olarak atanan Prof. Dr. Şefika Şule Erçetin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğini 'maddenin dördüncü hali olan plazma' kavramıyla açıkladı

Google Haberlere Abone ol

Günsu Durak-Serkan Alan

ANKARA - Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığına Prof. Dr. Şefika Şule Erçetin atandı. Eğitim, Eğitim Bilimleri, Eğitim Yönetimi ve Teftiş, Eğitim Yönetimi ve Planlaması gibi araştırma alanlarında çalışmalar üreten Erçetin 2015 yılında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğini tanımladığı makale kaleme aldı.

Erçetin editörlüğünü de kendisinin üstlendiği, ‘Chaos, Complexity and Leadership -2014’ (Kaos, Karmaşıklık ve Liderlik) adlı kitaptaki 'Plazma (Maddenin Dördüncü Hali) metaforuyla Türkiye ve Recep Tayyip Erdoğan’ı Anlamak' başlıklı makalesinde maddenin bilinen üç hali olan katı, sıvı ve gazın yanı sıra dördüncü hal olarak ifade edilen plazma ile Erdoğan arasındaki benzerlikleri liderlik kavramı çerçevesinde ele aldı.

‘ERDOĞAN’IN LİDERLİĞİNİ TANIMLAMAK İÇİN FARKLI TEORİLERE İHTİYAÇ VAR’

Liderliği tanımlayan pek çok teori olduğunu fakat bunların yetersiz kalabildiğini belirten Erçetin makalesinde, Türkiye ve Erdoğan’ın liderliğini tanımlamak için farklı teorilere ihtiyaç olduğunu savundu ve şunları kaydetti:

“Liderlik ile dördüncü maddenin bazı özellikleri arasındaki yakın ilişki nedeniyle, Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğini keşfetmek için bir metafor olarak plazmayı benimsedim.”

“Bazen Recep Tayyip Erdoğan gibi olağanüstü liderler, gösterilen liderlik modelleriyle bilinen özelliklere sahiptir ve kavramı sıradan bir şekilde açıklamaya ve anlamaya çalışmak sığ ve gerçekten de sınırlı olabilir.”

'PLAZMA LİDERLİK'

Maddenin dördüncü hali olan plazma ile Erdoğan arasındaki benzerlikler üzerinden bir liderlik tanımlaması yapan Erçetin, ideal liderin plazma lider olduğunu savundu ve Erdoğan’ı da bu kategoride ele aldı. Erçetin, plazmanın dinamik yapısının kolektif uyum ve milli iradenin istikrarını anımsattığını da makalesinde belirtti.

Yeni liderlik profili olarak tanımladığı “plazma liderlik” özelliklerine ilişkin Erçetin, “Liderlik algıları ve kendilerine ilişkin öz saygı ve diğer özellikler yüksek seviyededir. Güçlü, hızlı, yoğun iletişim ve etkileşim becerisi vardır. Toplam enerjiyi ve yerçekimini oluşturan değerleri ifade eden bu etkileşimin ürünü, ortak bir vizyona yol açar. Bu vizyon, inanç ve enerjinin gücünü gerçekleştirmedir” ifadelerini kullandı. Erçetin aynı zamanda makalesinde plazma liderlerden beklenenleri; sistemin farkında olmak, sistemi etkileyen elementleri ve periyodik olarak sistemi etkileyen faktörlerin ilişkisini keşfetmek, karar aşamasında çevresindeki ağın gücünü hesaba katmak olarak sıraladı.

‘ŞARKI SEÇİMİ DE LİDERLİK VASFININ ORTAYA ÇIKTIĞINI NETLEŞTİRİYOR’

2015 yılında kaleme aldığı makalede Erdoğan’ın 12 yıl boyunca yaptığı konuşmalardan, okuduğu şiirden alıntılar yapan Erçetin, kendi makalesini de “benzersiz” olarak tanımladı. Erdoğan’a yönelik çok sayıda övgü cümlesinin yer aldığı makalede Erçetin’in şu ifadeleri dikkat çekti: 

-“Erdoğan'ın destekçileriyle yaşadığı hem duygusal bağın hem de pragmatik ilişkinin Erdoğan’ı diğer liderlerden farklı kıldığı söylenebilir.” 

-“Erdoğan destekçilerine ailesinin bir parçası gibi bakar, kendisini onlardan ayırmaz. Uzun zamandır kullandığı şarkı seçimi de liderlik vasfının ortaya çıktığını netleştiriyor diyebiliriz.”

-“Erdoğan, oyundaki karmaşıklığa rağmen yeterince basit ve net, sistemin zamanında dönüşümünü sağlayacak kadar esnek ve hazır, yaratıcı, mevcut servet miktarını dönüştürecek kadar paylaşımcı ve oldukça fazla belirsizliğin belirleyicisi olabilen güçlü bir lider.”