Erdal Öz Edebiyat Ödülü, Mehmet Eroğlu'na verildi

Erdal Öz Edebiyat Ödülü'ne layık görülen Mehmet Eroğlu, ödülünü İstanbul'da düzenlenen törenle aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Can Yayınları’nın kurucusu Erdal Öz’ün anısını yaşatmak verilen Erdal Öz Edebiyat Ödülü'nün bu yılki sahibi Mehmet Eroğlu'na ödülü takdim edildi.

Can Yayınları'ndan yapılan açıklamada, Dada Salon'da düzenlenen törende Eroğlu, ödülünü seçici kurul üyelerinden Metin Celal'in elinden aldı.

Celal, "Mehmet Eroğlu, kişisel ya da toplumsal yıkımlara, acılara karşı duyarlılığı ve sorumlu bir aydın yazar tavrıyla, gerçek hayatın, gerçek insanlarını, yakın tarihin karanlık dönemlerini ele alan romanlarıyla ve girdiği yeni arayışlarla ödüle layık görüldü" dedi.

Ödülün kendisi için ayrı bir anlamı olduğunu söyleyen Mehmet Eroğlu ise Erdal Öz'le ODTÜ'de öğrenciyken tanıştıklarını anlattı: "Biz şebekemizi göstererek, basılmış ama satışı yasaklanmış kitapları alırdık. İlk tanışıklığımız böyle oldu. Sonra yollarımız 12 Mart'ta sıkıyönetim mahkemelerinde kesişti. Ayrı davalardan yargılandık. 1974'te genel afla bu sorun bir kenara konmuş oldu. O tarihte, genel affın çıktığı günün ertesinde eşim ilk maaşıyla bana bir daktilo aldı ve 'Yaz' dedi. O zamandan beri hiç ara vermeden yazıyorum."

Eroğlu, 12 Eylül askeri darbesinin ardından kitaplarını Erdal Öz dışında kimsenin basmaya cesaret edemediğini de dile getirdi.

"Erdal Öz Edebiyat Ödülü", 2008'den bu yana Gülten Akın, Nurdan Gürbilek, İhsan Oktay Anar, Şavkır Altınel, Murathan Mungan, Cemil Kavukçu, Küçük İskender, Orhan Pamuk, Orhan Koçak, Cevat Çapan, Adalet Ağaoğlu, Latife Tekin, Jale Parla ve Selim İleri'ye verildi.