Enflasyon dövizi geçti, yurt dışı tatili daha cazip oldu

Son bir yıl içinde otel ve tatil köyü konaklama ücretleri ikiye katlanırken, dövizdeki artış yüzde 50'de kalınca yurt dışı turlara talep arttı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Alışveriş sitesi Avantajix'in araştırmasına göre, yurt içinde konaklama ücretleri enflasyonun etkisiyle sürekli artarken, dövizdeki artışın enflasyonun gerisinde kalması yurt dışı seyahatleri çok daha cazip hale getirdi.

Erken rezervasyonlarda dahi Antalya, Bodrum gibi tatil yörelerinde 5 gecelik her şey dahil tatilin maliyetinin 30-40 bin lira olduğu belirtilen araştırmada pansiyon ücretlerinin de aynı süre için en az 10-15 bin lirayı bulduğu ifade edildi.

Bodrum ve Antalya'da 5 günlük her şey dahil denize sıfır otel tatili ile Fas, Tunus, Mısır'da bir hafta denize sıfır otel tatili için aynı ücretin ödendiği belirtilen araştırmada Yunanistan ve adaları da uygun fiyatlı yurt dışı tatili için alternatifler arasında yer aldığı ifade edildi. Sırbistan-Belgrad, Arnavutluk-Tiran, Karadağ, Gürcistan-Batum'un da en çok tercih edilen uygun fiyatlı yurt dışı tur güzergahları arasında yer aldığı vurgulandı.

REZERVASYONLAR İNTERNETTE DAHA AVANTAJLI

Avantajix.com Dijital Pazarlama Direktörü Sevda Köseibiş, TL bazında fiyatların çok yükselmesine karşın, dövizle satılan ürünlerin fiyatlarının aynı kalmasının yurt dışı tatili daha uygun hale getirdiğini söyledi.

Avantajix.com üzerinden yapılan satın almalara da bu değişimin yansıdığını kaydeden Köseibiş, şu bilgileri verdi:

"Tatil bir ihtiyaç ama artık maliyeti oldukça yüksek hale geldi. Bu yüzden insanlar, en uygun tatile ulaşmak için çok kapsamlı araştırmalar yapmaya başladı. Tatilini internet üzerinden tatil satın alanlar çok arttı. Geçen yıl internetten dolar bazında tatil, seyahat satışları yüzde 167 artmış, 10 milyar ABD Doları'nın üzerine çıkmıştı. Bu yıl artışın rekor düzeyde olmasını bekliyoruz. Önceki yıllara göre Avantajix üzerinden tatil, seyahat sitelerine giderek yurt dışı tur satın alanlar da 2 kat arttı. Tatil, seyahat siteleri, Avantajix üzerinden gelenlere yüzde 1,5 ile yüzde 12 arasında nakit para iadesi veriyorlar. Bu da daha ucuz tatil yapma, Avantajix'ten gelecek nakit parayla bir başka ihtiyacı karşılama imkânı sağlıyor."

Etiketler tatil enflasyon döviz