Enezliler bentonit ocağı istemiyor: ‘Bölge 1'inci sınıf tarım arazisi’

Edirne’nin Enez ilçesinde 2022 yılında açılması planlanan bentonit ocağı için 11 Nisan’da bakanlıkta toplantı yapılacak. Enezliler, halkın itirazına rağmen projenin yeniden ele alınmasına tepkili.

Bentonit ocağının açılması, 2022 yılında gündeme gelmiş ve halkın katılımı toplantısı sırasında eylem yapılmıştı.
Google Haberlere Abone ol

Deniz Çil

EDİRNE - Edirne’nin Enez ilçesinde Benez Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından bentonit ocağı açılması planlanıyor.

Halkın tepkisine neden olan proje için 11 Nisan'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı gerçekleştirilecek.

Edirne İl Genel Meclisi’nin CHP’li Üyesi Şenol Kılıç, bentonit ocağının yapılacağı alanın tarım arazisi olduğunu vurgulayarak “Bir şirket, zengin olsun diye tarım arazilerini heba edemeyiz” dedi.

PROJE ÖMRÜ 57 YIL

Proje dosyasına göre; açılması planlanan ocağın 44,88 hektarlık alanda faaliyet göstermesi bekleniyor. Ocak alanı, orman ve tarım alanları içerisinde yer alıyor. Projenin hayata geçmesi durumunda 350 ağacın kesileceği ve 1'inci sınıf tarım arazilerinin zarar göreceği öngörülüyor. Projenin ömrü 57 yıl olarak ifade edilirken, ocak alanından yıllık 100 bin ton malzeme elde edilmesi planlanıyor. Öte yandan, proje alanının çok yakınında Şehitler köyü bulunuyor.  

Mehmet Özkan

‘TARIM ARAZİLERİNİN YOK OLMASINA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ’

Bölgeye bentonit ocağının açılmasını istemediklerini belirten Enez Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özkan, “Kurulması planlanan ocağın sınırları içerisinde orman alanı ve 1'inci sınıf tarım arazileri yer alıyor. Maden ocağı alanı yakınlarında mısır, çeltik, ayçiçeği, buğday ve yulaf üretimi yapılıyor. Enez’de yaklaşık 170 bin dönüm tarım arazisi bulunuyor ve kurulacak maden ocağı, tarım arazilerinin dörtte birini doğrudan ya da dolaylı yollardan olumsuz etkileyecek. Tarım arazilerinin yok olmasına müsaade etmeyeceğiz” dedi. 

Bölgede tarımın yanı sıra, küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığın yapıldığını ifade eden Özkan, maden ocağının kurulmasıyla birlikte hayvancılığın da büyük zarar göreceğini söyledi. Özkan, maden ocağı kurulmasına bölge halkı olarak tepkilerini göstereceklerinin altını çizdi.

Şenol Kılıç

‘İNSANLAR BİR SÜRE SONRA ORADA YAŞAYAMAZ HALE GELECEK’

Edirne İl Genel Meclisi’nin CHP’li Üyesi Şenol Kılıç, bentonit ocağının yapılacağı alanın 1. sınıf tarım arazisi olduğunu belirterek, “Bir şirket, zengin olsun diye tarım arazilerini heba edemeyiz” ifadelerini kullandı. Kılıç, tarım ve gıdanın öneminin arttığı bu dönemde, tarım arazilerinin bentonit ocaklarına terk edilemeyeceğini söyledi. Kılıç, bu konuda en büyük görevin Tarım ve Orman Bakanlığı’na düştüğüne dikkat çekti.

Madende yapılan çalışmalar neticesinde toz ve gürültü kirliliğinin oluşacağını dile getiren Kılıç, “O tozun altında tarım yapılması mümkün değildir. Yaşanacak toz, köylerin içerisine kadar gidecek ve bölge halkının sağlığını olumsuz yönde etkileyecek. İnsanlar bir süre sonra orada yaşayamaz hale gelecek. Bir şirket oradan rant elde edecek diye, o bölgede yaşayan binlerce insanımız taşınmak zorunda mı kalsın? Ocağın açılmasına izin verilmemeli” diye konuştu.