Endonezya Hastanesi'nde son durum: İsrail ateş açtı, en az 12 kişi öldü

İsrail'in Gazze'deki Endonezya Hastanesi'ne roketlerle düzenlediği saldırıda en az sekiz Filistinli öldü. Tankların kuşattığı hastaneden ayrılmak isteyen kişilerin üzerine ateş açıldığı açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'nde bulunan Endonezya Hastanesi'ne yönelik saldırısında en az sekiz Filistinlinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın aktardığına göre, İsrail ordusunun roketlerle vurduğu hastanede onlarca kişi de yaralandı. Hastanenin ikinci katı bombardıman sebebiyle büyük hasar görürken, saldırıda yaralananlardan ikisinin doktor olduğu belirtildi. Saldırı, hastanede elektriklerin kesilmesine neden oldu, 140 yataklı olduğu belirtilen sağlık kurumunda 650 hastanın tedavi gördüğü, yaklaşık 150 yaralı olduğu kaydedildi. Hastaneyi abluka altına alan İsrail güçlerinden çevredeki yüksek binaların çatılarına yerleştirilen keskin nişancıların, hastane kapısı önünde her türlü harekete kurşunla karşılık verdiği bilgisi paylaşıldı.

GAZZE'DEKİ İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: İSRAİL TANKLARI HASTANEYİ KUŞATTI

Gazze'deki İçişleri Bakanlığı, bugün Endonezya Hastanesi'ndeki durumla ilgili açıklama yaparak, İsrail ordusunun, hastaneye sığınanları hastaneden çıktıkları sırada hedef alması sonucu ölen ve yaralananlar olduğunu duyurdu. Yapılan açıklamaya göre, İsrail tankları hastaneyi kuşattı, İsrail askerleri tarafından hastaneye ateş açılması sonucu en az 12 Filistinli hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı. 

İsrail ordusundan Endonezya Hastanesi'ndeki durumla ilgili olarak henüz bir açıklama yapılmazken, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bulunan Nasır Hastanesi'nin direktörü Nahed Abu Taaema, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, "Daha önce tankların Endonezya Hastanesi'ni kuşattığıyla ilgili bilgi almıştık. Maalesef iletişimimiz neredeyse koptu. Meslektaşlarımızın, yaralı ve hastaların ve aynı zamanda hâlâ oraya sığınmış durumda olabilecek insanların akıbetinden çok endişeliyiz. Hiçbir ambulans onlara erişemiyor; yaralıların ölmesinden korkuyoruz" ifadelerini kullandı. 

SINIR TANIMAYAN DOKTORLAR 'DERHAL ATEŞKES' ÇAĞRISINI YİNELEDİ

Gazze'deki duruma ilişkin açıklama yapan Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) da Gazze'de sürekli akmakta olan kanın durdurulması için derhal ateşkes kararı alınmasını istedi.

Fransa merkezli MSF'nin sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı açıklamada, "Akan kanın durması için geçen zamana göre ateşkes en çok şimdi gereklidir" ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, Gazze'nin güneyindeki Nasır Hastanesi'ne yaklaşık bir kilometre uzaklıkta 19 Kasım Pazar günü gerçekleştirilen hava saldırısı sonucu 70 kişinin hayatını kaybettiği ve dakikalar içinde hastaneye aralarında ağır yanıkları olan çok sayıda çocuğun da bulunduğu 122 yaralının getirildiği bildirildi. MSF üyelerinin hizmet verdiği yanık ünitesinde her gün yaklaşık 10 ameliyat yapıldığına işaret edilen açıklamada, hastanenin dolu olduğu, yaralıların sıra beklemek zorunda kaldığı belirtildi.

3 GAZETECİ DAHA ÖLDÜRÜLDÜ

Gazetecileri Koruma Platformu'nun (CPJ) açıklamasına göre, Gazze'de haftasonu gerçekleştirilen saldırılarda üç gazeteci daha hayatını kaybetti. 7 Ekim'den bu yana İsrail-Filistin çatışmalarında hayatını kaybeden basın çalışanlarının sayısı 48'e yükseldi. 

Reuters'ın haberine göre, çatışmaların başından bu yana çoğu Gazze'de olmak üzere 43 Filistinli, dört İsrailli ve bir Lübnanlı gazeteci yaşamını yitirdi. Buna göre, Press-House Palestine isimli basın kuruluşunun yönetim kurulu başkanı ve gazeteci Belal Jadallah, dün hayatını kaybetti. Jadallah, dün kız kardeşine Gazze kentinden bölgenin güneyine doğru gittiğini söylemişti. Kız kardeşi, Jadallah'ın 19 Kasım Pazar günü Gazze şehrinin Zeytun bölgesinde öldürüldüğünü açıkladı. Açıklamada, Jadallah'ın İsrail tanklarından açılan ateş sonucu yaralandığı ve götürüldüğü tıp merkezinde öldüğünü bildirdi. 

CPJ'nin açıklamasına göre, serbest gazetecileri Hassouna Sleem ve Sary Mansour da cumartesi günü İsrail'in Bureij Mülteci Kampı'na yönelik saldırısında hayatını kaybetti.

BM TEMSİLCİSİ: YAŞANAN VAHŞET HİÇBİR ŞEKİLDE HAKLI GÖSTERİLEMEZ

İsrail-Filistin çatışmaları 40 günü aşkın süredir devam ederken, Filistin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, BM Genel Sekreteri, bu ayki BM Güvenlik Konseyi Başkanı (Çin) ve BM Genel Kurul Başkanı'na gönderdiği mektuplarda Gazze Şeridi'nde yaşananlara ilişkin bilgi verdi. Mansur, İsrail'in Gazze Şeridi'nde yaptıklarının vahşet ve terör olduğunu, hiçbir şekilde haklı gösterilemeyeceğini ifade etti.

Mansur, mektubunda, "İsrail'in Gazze Şeridi'nde gerçekleştirdiği vahşet ve terör, insanlığa karşı bir hakarettir ve hiçbir bahaneyle haklı gösterilemez" ifadesini kullandı. Mansur, tahmini verilere göre, Gazze'de 3 bin 250'si kadın, 5 bini çocuk olmak üzere 12 bin 200 kişinin hayatını kaybettiğini, 29 bin kişinin yaralandığını belirtti.

'4 BİN KİŞİ ENKAZ ALTINDA'

4 bin kişinin de enkaz altında olduğunu ifade eden Mansur, işgal altındaki Batı Şeria'da da 200'den fazla Filistinlinin yaşamını yitirdiğini, yaklaşık 3 bin kişinin yaralandığını bildirdi. Mansur, sivillere Gazze'nin kuzeyini boşaltıp güneye gitmeleri yönünde emirler veren İsrail'in güneyi de bombalamaya devam ettiğini, Tel Aviv yönetiminin ateşkese ilişkin dünyadan gelen çağrıları görmezden geldiğini ifade etti.

Mektubunda, İsrail'in, BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'na bağlı onlarca kurum ve binayı direkt hedef aldığını, yüzlerce kişinin bu saldırılar sonucu öldüğünü belirten Mansur, 'BM'nin bayrağı himayesindeki bu sığınma mekanlarının defalarca buna maruz kalmasına nasıl izin verildiğini' sordu. BM'nin 21 bağımsız raportör uzman ve kuruma bağlı çalışma gruplarının ateşkesin acil uygulanması yönündeki çağrılarına işaret eden Mansur, söz konusu uzman ve raportörlerin "İsrail'in Filistin halkını yok etmek niyetinin açık olduğu" yönündeki uyarılarına dikkati çekti.

Riyad Mansur, Filistinli sivillerin korunması ve zorla göçün durdurulması çağrısı yaparak, BM Genel Kurulu ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin insanlığa karşı suçların ve savaş suçlarının durması için elle tutulur icraatta bulunması gerektiğini, kararların tek başına Filistin'deki kriz için çözüm olamayacağını kaydetti.

İSRAİL ORDUSU: 2 ASKER DAHA ÖLDÜRÜLDÜ

Öte yandan, İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Gazze'nin kuzeyindeki çatışmalarda 2 İsrail askerinin öldüğü aktarıldı. Gazze Şeridi içindeki çatışmalarda 31 Ekim'den bu yana ölen İsrail askerlerinin sayısı 65'e yükseldi. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Gazze İsrail