EMEP'li Karaca'dan Dersim Katliamı'nın 87. yıldönümünde açıklama

EMEP Milletvekili Sevda Karaca, Dersim Katliamı'nın 87. yıldönümü vesilesiyle yaptığı açıklamada, Dersimlilerin taleplerini hatırlattı ve iktidara tepki gösterdi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Antep Milletvekili Sevda Karaca, 4 Mayıs 1937’de Bakanlar Kurulu kararı ile başlatılan Dersim Katliamı’nın 87. yıldönümü nedeniyle bir açıklama yaptı. 

Karaca, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Aradan 87 yıl geçmesine rağmen, Dersimlilerin acıları hâlâ taze. Dersim Katliamı cumhuriyet tarihinin yakın katliamlarından biridir. Yaşanan olayların yakın tanıkları halen aramızda yaşıyor. Kiminin babası, kiminin dedesi, nenesi ya da kardeşi… Tanıklıklar var ve bu trajediyi unutmak mümkün değil.

'87 YIL GEÇMESİNE RAĞMEN HALA RESMİ BİR ÖZÜR DİLENMEMİŞTİR'

Katliamın üzerinden 87 yıl geçmesine rağmen hala resmî bir özür dilenmemiş ve arşivlerin tamamı açıklanmamıştır. Cumhurbaşkanı Erdoğan 2011 yılında "Eğer devlet adına özür dilemek gerekiyorsa ve literatürde böyle bir şey varsa ben özür dilerim ve diliyorum" demişti. Bu söylemle, Dersim Katliamı gibi acı bir olay siyasi malzeme yapılarak daha çok CHP’yi baskılamak için kullanıldı. Çünkü özür dilemenin gereği yerine getirilmedi. Kaldı ki bugün iktidarının ortağı olan MHP Genel Başkanı 'Türkiye'de Dersim diye bir il yoktur' diyebilecek kadar ileri gidebiliyor!

'BU İKTİDARLA DEMOKRATİK BİR ANAYASA YAPILMASI BEKLENTİSİ GERÇEKÇİ DEĞİLDİR'

Tek adam iktidarı şimdilerde yeni, demokratik bir Anayasa yapacağını iddia ediyor. İktidarın yapacağı Anayasanın nasıl olacağına dair ilk görüntülerinden biri Dersim’in Hozat ilçesinde ortaya çıktı. Dersim '38 Duvarı’ndaki fotoğraflar, kaymakamlık tarafından kaldırıldı. İktidarın yereldeki temsilcilerinin bu yok sayan, inkar eden tutumu yeni anayasanın da nasıl olacağının göstergelerinden biridir! Durum buyken, bu iktidarla uzlaşarak demokratik bir anayasa yapılması beklentisi içinde olmak gerçekçi değildir!"

Dersimlilerin taleplerinin "açık" olduğunu belirten Karaca, o talepleri hatırlatarak açıklamasını sonlandırdı:

- Resmi özür dilensin ve özür kamuoyuyla paylaşılsın

- Seyit Rıza ve idam edilenlerin mezar yerleri ortaya çıkarılsın

- Dersim 1937-38-39 sürecine dair bütün arşivlerin ve hakikatin tamamı kamuoyuyla paylaşılsın

- Öldürülenlerin yakınlarının onurlarını, itibarlarını ve haklarını iade eden resmi bir açıklama yapılsın

- Kayıpların (çocuk-kadın-yaşlı) nerede oldukları araştırılsın, öldürülenlerin kimliklerinin tespiti için araştırma yapılsın

- Öldürülenlerin naaşları bulunsun, naaşlar tanımlansın yeniden defni için gerekli işlemler yapılsın

- Öldürülenler için anma törenleri düzenlensin

- "Dersim" ismi ve eski yerleşim yeri isimleri iade edilsin