EMEP'den Raul Marco mesajı: Franco'ya direnişi örnek olmuştu

İspanya Komünist Partisi Marksist Leninist’in başkanı Raul Marco'nun vefatı nedeniyle mesaj yayınlayan EMEP Genel Başkanı Gürkan: "Türkiyeli komünistler Franco faşizmine karşı mücadelesini örnek almıştı."

Raul Marco.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya'da Franco diktatörlüğüne karşı mücadelenin önde gelen isimlerinden ve İspanya Komünist Partisi Marksist Leninist'in kurucusu Raul Marco dün 84 yaşında vefat etti.

Marco'nun ölümüyle ilgili bir mesaj yayınlayan Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan üzüntülerini ifade ederek, "Yetmişli yıllarda Türkiyeli komünistler Raul Marco'nun en ön saflarında yer aldığı İspanyol komünistlerinin Franco faşizmine karşı mücadelesini örnek almışlardır" dedi.

 

Raul Marco, Julio Alvarez del Vayo ( İç Savaş
döneminde İspanya Dışişleri Bakanı)
ve Elena Odena (İspanya Komünist Partisi Marksist
Leninist Genel Sekreteri)

'FRANCO'YA DİRENİŞİ ÖRNEK ALINDI'

Gürkan şunları söyledi: "Raul yoldaşı parti üyelerimiz ve işçi sınıfımız iyi tanır. Onun yazılarını okuduk. Emek Partisi kongrelerinde, Uluslararası Marksist-Leninist Parti ve Örgütler Konferansı (CIPOML) toplantılarında yaptığı konuşmaları dinledik. Ellili yıllarda komünist harekete katılmış, bir işçi komünist olarak örgütlü mücadele içinde yer almıştır. Altmışlı yıllarda Kruşçev-Brejnev ve İspanyol revizyonistlerine karşı Marksizmin-Leninizmin bayrağını yükseltmiştir. Yetmişli yıllarda Türkiyeli komünistler Raul Marco'nun en ön saflarında yer aldığı İspanyol komünistlerinin Franco faşizmine karşı mücadelesini örnek almışlar, yakından izlemişlerdir. Yasadışı kitlesel gösteriler bize ilham vermiştir. Biz de İspanyol yoldaşlar gibi o yıllarda faşizme karşı mücadelede çok sayıda yoldaşımızı yitirdik. Uluslararası Marksist-Leninist Parti ve Örgütler Konferansı'nın (CIPOML) oluştuğu 1994 yılından bu yana işçi sınıfı dünya çapında komünist bir örgütlenme ve önderliğe yeniden sahip olmuştur ve Raul Marco Yoldaş bu organizasyonun öncü neferlerindendir. Emek Partililer Raul Yoldaşı kendilerinden biri olarak kabul eder. Keşke Raul Yoldaşı uğurlayabilseydik. Ama, şundan emin olun yoldaşlar; Emek Partisi var olduğu sürece Raul yoldaş da bizimle birlikte var olacaktır." 

Raul Marco, 1964 yılında İspanya Komünist Partisi Marksist Leninist’i ve 1971 yılında Franco diktatörlüğüne karşı antifaşist mücadele veren Devrimci Antifaşist Yurtsever Cephe’yi (FRAP) kurmuştu. (HABER MERKEZİ)