'Emekliye bayram ikramiyesinde 1000 lira artış bir yolculuk yol parası etmiyor'

CHP'li Ömer Fethi Gürer, "Yol, köprü ve tünellerden elde edilen gelirin yüzde 157 arttığını belirterek, "Emekliye bayram ikramiyesinde 1000 lira artış bir yolculuk yol parası etmiyor" dedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Yap-İşlet ile gerçekleşen yollarda artan geçiş ücretleri ile vatandaşın daha çok ödemeye mahkum edildiği söyledi.

Gürer,  emekliye bayram ikramiyesinde 1000 lira artış yapılırken Gebze-İstanbul arası geçiş yol ücretinin 710 TL olduğuna dikkat çekerek, AK Parti'nin son yıllarda emekli ve çalışan kesimlerin ücretleri düşük tutarken yandaşa verdiğinde bonkörlüğümü sürdüğünü ifade etti.

 CHP'li Gürer, “Yol, köprü ve tünellerden bu yılın ocak ayında elde edilen gelir, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 157 arttı, 36 milyon 520 bin lira oldu. Ocak 2023’te yurttaştan alınan toplam para 14 milyon 244 bin liraydı. Ocak 2022’de ise 1,4 milyon liraydı.

Bu yıl itibarıyla otomobil geçişleri şöyle: Osmangazi 290 TL, Avrasya Tüneli 80 TL, Çanakkale Köprüsü 295 TL, Gebze-Orhangazi-İzmir 710 TL, Ankara-Niğde 210 TL, Malkara-Çanakkale 410 TL.

AKP döneminde paralı yollar trafiğin rahatlamasından çok yandaşa gelir sağlayan bir anlayışla yapılır oldu. Vatandaştan her aşamada ve  her alanda vergi alan AKP yaptırdığı Yap-İşlet'leri dahi vatandaşa bedel ödeyerek geçirme hakkı tanıyor. Bu yolla birileri kesesi dolarken vatandaş kaybediyor.

AKP iktidarları emekli ve çalışanı yoksulluk sınırı altında yaşama zorlarken ücretsiz olması gereken yolları dahi paralı kılarak vatandaşın her alanda elinde avucunda ne varsa onu almaya devam ediyor. Geçim sıkıntısı içindeki milyonlar her süreçte mağdur oluyor. Yaşam zorlaşıyor. Emekli için bayram ikramiyesinde 1000 lira artış nerede ise bir yolculukta yol parası etmiyor. Emekli hiç sokağa çıkmasın evde otursun zihniyeti verdiği en düşük emekli aylığı büyük kentlerde orta halli yaşamın olduğu yerde ev kirası karşılamıyor. Emekli sokağa çıkıp bir bankta vakit geçirip, bir kahveden çay içemez hale düşürüldü. O nedenle yolculuk yapacak hali de yok, iktidar verdim dediği bir 1000 lira artışın bir yol geçiş parası kadar olduğu algılaması içinde bu örnek önemli bir detay ” dedi.

'KREDİ BORCU DA İCRA DA ARTTI'

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  "Verilere göre, tüketicilerin bankalara olan borçları 2024 yılının ilk yedi haftasında 122 milyar lira arttı. Bankaların tüketicilerden zamanında tahsil edilemediği için icra takibine aldıkları bireysel kredi ve kredi kartı alacakları ise söz konusu haftada 743 milyon lira daha artarak 51,7 milyar lira oldu. Batık tüketici kredilerinde yıl başından bu yana 6,3 milyar liralık artış gözlendi. Merkez Bankasının hazırladığı Finansal İstikrar Raporuna göre, varlık yönetim şirketlerinin kontrolünde ise 41 milyar liralık batık tüketici kredisi alacağı bulunuyor. Dolayısıyla vatandaşların faizleri ve icra masrafları hariç 86 milyar liraya yakın icralık kredi borcu bulunuyor.

1 Ocak- 23 Şubat 2024 günleri arasında icra dairelerine UYAP üzerinden gelen yeni dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,1 oranında artarak 1 milyon 397 bin oldu. Aynı günlerde 1 milyon 203 bin dosya da ya sonuçlandırıldı ya da işlemden kaldırıldı. Dolayısıyla UYAP üzerinden açılan ve icra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı 23 Şubat itibarıyla 21 milyon 502 bine yükseldi” dedi.

Gürer, "Veriler incelendiğinde yaygınlaşan yoksulluk geniş kitleler çok zor  koşullarda yaşamlarına devam ettiğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.