Elma üreticileri alıcı çıkmayınca elmalarını yere döktü

Tokat’ın Kemalpaşa Köyü’nde elma üretimi yapan çiftçiler, ürünlerini satamayınca ağaçları silkeleyerek yere döktü. Üreticiler elmalarını 80 kuruşa meyve suyu fabrikasına sattı.

Elma üreticileri ağaçları silkeleyerek elmaları yere döktü.
Google Haberlere Abone ol

Taner Yeşilsu

TOKAT - Tokat’ın meyve ve sebze deposu olarak bilinen Kemalpaşa Köyü’nde satılmayan elmalar, dallarından yere dökülmeye başlandı.

Geçen yıl kilosu 1 ile 1,5 lira arasında alıcı bulan elmanın bu yıl hiç alıcısının olmadığı ifade edildi. Üreticiler, dalında bulunan elmaları dökerek 80 kuruşa meyve suyu fabrikasına satmak zorunda kaldıklarını söyledi.

‘100 TON ELMAYI YERLERE DÖKTÜK’

Elma üreticisinin girdi maliyetleri yüzünden sağlam elmadan para kazanamadığını belirten elma üreticisi Güner Şen, "Kemalpaşa’da elma üreticiliği yapan herkes aynı sıkıntıları yaşıyor. Üretici bu sene bölgede bin ton elma üretti ama sağlam elmasını dahi satamıyor. Bir kilo elma için üretici 75-80 kuruş masraf ediyor ama satamıyor" dedi. Bu sene yaklaşık olarak 100 ton elma yetiştirdiğini ifade eden Şen, “Bölgemizde maalesef bu sene dolu ve yağmur afeti yaşandı. Bundan dolayı zaten mağdurduk. Şimdi yetiştirdiğimiz elma alıcı bulmadığı için dalında kaldı. Geçen yıl 1,5 liradan satmıştık ama bu sene böyle bir şans yakalayamadık” dedi. Elmaları dökmek ve toplamak için işçi tuttuklarını ifade Şen, “Elmayı satamadığımıza mı yanarsın, işçi tutarak zarar ikiye katlandı, ona mı yanarsın… Neyse ki, Meysu fabrikaları imdadımıza yetişti de sağlam elmayı 80 kuruşa satarak zararın bir kısmını karşılıyoruz. İşte çitçilerin, üreticilerin rezil hali ortada” diye konuştu.

Toplanan elmalar, meyve suyu fabrikasına kilosu 80 kuruştan satıldı.

ATANAMAYAN ÖĞRETMEN YEVMİYEYLE ELMA TOPLUYOR

Üretici Mahmut Sağlam ise daldaki elmayı döklüntü olarak verdiklerine dikkat çekerek, “12 ay boyunca gözümüz gibi baktığımız elmalara hiç alıcı yok. Alıcı olsa ucuz, pahalı vereceğiz ama alıcı hiç yok. Olmadığı için yere döküyoruz, toplayıp döklüntü veriyoruz. Daldaki elmayı döklüntü veriyoruz. Bunun başka çaresi yok, dibe vurdu çiftçinin durumu” diye konuştu. Yevmiye ile elma toplayan atanamayan edebiyat öğretmeni olan Musa Sağdıç, "Emirseyit Beldesi Bozatan Mahallesi’nden  yevmiyeci olarak geldim ben buraya. Esas mesleğim edebiyat öğretmenliği ama atanamadığım için geçimi elma toplayarak sağlıyorum. Çiftçi bir sene boyunca yolunu gözlediği meyvesini yerlere serer mi, seriyor işte. Her şey ortada” diye konuştu.

 

Etiketler Tokat elma