Elazığ’daki üzümleri hastalık, üreticiyi de taban fiyat vurdu

Elazığ’da üzüm üreticileri hem ürünü vuran hastalıktan hem de verilen taban fiyatlardan şikayetçi. Üreticiler, “Her şey yüzde 100 arttı. Bu nedenle bu yıl üzümlere verilen fiyat bizi kurtarmaz” dedi.

Google Haberlere Abone ol

Serra Taylan

ELAZIĞ - Şaraplık üzüm hasadının başladığı Elazığ’da üreticiler, üzüm bağlarında meydana gelen bir hastalık nedeni ile sıkıntı yaşıyor. Hastalıktan dolayı rekoltenin düşük olduğunu ifade eden üreticiler, bu yıl üzüme verilen taban fiyatların da üreticiler için yetersiz olduğunu belirtti.

FİYAT ARTTI AMA ÜRETİCİ MEMNUN OLMADI

Sün köyünde üzüm üreticisi olan Hüseyin Tan, maliyet artışlarının çok arttığını ve taban fiyatın bu yıl 27,50 kuruş olmasına rağmen çok zorlandıklarını belirtti. Tan, “Bu sene üzümlerde fiyat olarak geçen yıla göre bayağı bir arttı ama maliyetlerin yükselmesinden dolayı pek bir şey ifade etmiyor. Her şey yüzde 100 arttı. Bu nedenle bu yıl üzümlere verilen fiyat bizi kurtarmaz” diye konuştu.

Geçtiğimiz yıl 14 liradan alınan üzüm şimdi 27 lira 50 kuruştan alınıyor. Artan fiyatın yeterli olmadığını üstüne üzümleri hastalığın vurduğunu söyleyen Tan, bu nedenle üretimin az olduğunu ifade etti.

Elazığ merkeze bağlı Kuzova bölgesinde geçen yıl firmaların üzümün kilosunu 14 liradan almak istemesi üzerine üzümler uzun süre dalda kalmıştı. Bu sene üzümün kilosu 27 lira 50 kuruşa çıktı. Ancak maliyetlerin artışından dolayı yine üretici yine de memnun değil.

Hüseyin Tan

‘ÜZÜM ÜRETİMİNİ BİTİRİP ARPA YA DA BUĞDAY EKMEK ZORUNDA KALIYORUZ’

İşçi maliyetlerinin de yüksek olduğunu dile getiren Tan, bu sene sadece 3 işçi tutabildiğini dile getirdi. Tan en büyük sorunlarının hastalık olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Yıllardan beri bu sorun var, çoğu bağ tamamen kurudu. Benim bağlarımın yarısında hastalık var. O yerlerde üzüm yetişmediği için hasat yapamıyoruz. Herhalde bu gidişle bir iki yıla kadar hepsi hastalanır ve sökmek durumunda kalırız. Üzüm üretimini bitirip arpa ya da buğday ekmek zorunda kalıyoruz böyle durumlarda ki çok kişi bunu yaptı.”

‘YOĞUN YAĞIŞTAN DOLAYI BAZI BÖLGELERDE ÜZÜM REKOLTELERİ DÜŞTÜ’

Üzüm üreticilerinin bir tür sinek nedeni ile sıkıntı yaşadığını aktaran Elazığ Ziraat Odası Başkanı İbrahim Hacıoğulları da genel olarak Elazığ’ın üzüm üretiminde öncü bir şehir olduğunu, bu yıl hastalık vuran yerler dışın rekoltenin iyi olduğunu söyledi. Hacıoğulları, buna yoğun yağışın neden olduğunu ifade ederek şu bilgileri verdi: “Resmi olarak henüz bir dilekçe almamamıza rağmen, ilimizin belli bağ bölgelerinde yoğun yağıştan dolayı bir sinek türünün ürünlere zarar verdiği duyumlarını alıyoruz. Bu konu bazı üzüm üreticilerimizin rekoltesinde düşüşe neden olmuştur. Tarım İl Müdürlüğü’nün bu konuda çalışmalar yaptığını, üreticileri ziraat mühendisleri aracılığı ile bilgilendirmede bulunduğunu biliyoruz.”