Elazığ’da esnaf zorda: ‘Pandemide bile böyle bir kriz yaşamadık’

Elazığ Kahveciler ve Kıraathaneciler Oda Başkanı Ferhat Evsen, çoğu esnafın yaşanan ekonomik kriz nedeniyle iş yerlerini kapatmak durumunda kaldığını söyledi.

Elazığ Kahveciler ve Kıraathaneciler Oda Başkanı Ferhat Evsen
Google Haberlere Abone ol

ELAZIĞ – Elazığ Kahveciler ve Kıraathaneciler Oda Başkanı Ferhat Evsen, ekonomik kriz nedeniyle pek çok esnafın zor durumda olduğunu vurgulayarak “İş yerini kapattığı zaman yapabileceği bir iş imkânı da yok, asgari ücretle çalışabileceği bir iş yeri de yok” dedi.

‘TELEVİZYONA ÇIKIP HÜKÜMETE TEŞEKKÜR ETME DÖNEMİ BİTTİ’

Esnafın sorunlarını dile getiren Evsen, temsil yetkisi olan oda başkanlarına ve TESK Başkanı Bendevi Palandöken'e seslendi: "Bu ekonomik krizde televizyonlara çıkıp durmadan hükümete teşekkür etme dönemi bitmiştir. Gelin, bu esnafın sesini dinleyelim.”

Pandemi döneminde bile bu kadar büyük sıkıntı yaşamadıklarına dikkat çeken Evsen, “Burada esnaf depremi yaşadı, pandemi döneminde 17 aylık bir kapanma süresi yaşadı. Fakat esnafımız şu anda yaşadığı problemleri o dönem bile yaşamadı.

Fakat şu anda esnafın ekonomik krizle mücadelesi gerçekten zor hale geldi. İnsanlar çözüm olarak iş yerlerini kapatıyor. İş yerini kapattığı zaman yapabileceği bir iş imkânı da yok, asgari ücretle çalışabileceği bir iş yeri de yok” dedi.

‘EN BÜYÜK SORUNUMUZ, BİZLERİ ANKARA’DA TEMSİL EDEN KİŞİLERDİR’

TESK Başkanı Bendevi Palandöken’e yönelik Evsen, “Elazığ Kahveciler Odası’nın en büyük sorunu, bizleri Ankara'da temsil eden kişilerdir. Bizim sizlere söylediklerimiz, esnafın sesidir. 1970'lerden beri o makamlardasınız” diye konuştu.

Kira ve prim borçları yüzünden esnafın krizin etkilerini daha derinden yaşadığını da dile getiren Evsen, krizin etkileri geçene kadar esnafa prim ve vergi desteği verilmesini talep etti. Evsen konuyla ilgili şunları söyledi: ‘’Bugün Mustafapaşa Mahallesi’nde kiralar 30 bin TL olmuş durumda. Buna vergi desteği verin. Büyük şirketlere ve kulüplere gelen vergi affını her hafta televizyonlardan izliyoruz. Ekonomik süreç hükümetin açıklamasına göre, bir sene sürecek. Bir sene boyunca bir BAĞ-KUR prim desteği versinler.

Yanımızda çalıştırdığımız arkadaşlar 5 bin günle emekli oluyorken biz 9 bin günde oluyoruz İnsan ömrüne baktığımız zaman ülkemizde 60 yaşın üzerinde yaşayan sayısı, bin kişide bir kişi. Bu sayıyı esnafımıza böldüğümüz zaman 10 bin kişide 1 esnaf emekli olmuş demektir. 7 bin 200 gün, esnafın kabul edeceği bir şeydir. Gerçekte olması gereken de 5 bin güne düşmesidir. Yani SGK’li ile aynı olmasıdır.”