Elazığ Hayvan Bakımevi davasından 6 ay ceza çıktı: Olumlu ama yetersiz

Elazığ'da hayvanlara kötü muamelede bulunulduğu iddiasıyla dört sorumlu kamu görevlisi hakkında açılan davanın karar duruşmasında sanıklara 6 ay ceza verildi, iyi hal indirimi uygulandı.

Veteriner hekim Türkan Ceylan, karar sonrası gözyaşlarına hakim olamadı.
Google Haberlere Abone ol

Ardıl Batmaz

ELAZIĞ - AK Partili Elazığ Belediyesi'nin Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde hayvanlara kötü muamelede bulunulduğu iddiasıyla dört kamu görevlisi hakkında açılan “görevi kötüye kullanma” davasının karar duruşması bugün Elazığ 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Sanıklar hakkında iyi hal indirimi uyguladı. Sanıklar, görevi kötüye kullanma suçunun alt sınırından 6 ay ceza alınırken, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi. Hayvanseverler kararı olumlu ama yetersiz buldu.

'KEDİLERİN BİRBİRLERİNİ YEMESİ DAVRANIŞSAL BİR YAKLAŞIM'

Duruşma öncesi, iddianamede yer alan bilirkişi raporunda “ (…) ölmüş olan kedilerden birinin, sağlıklı bir kedi yavrusu tarafından yenildiği…” tespitine karşın sanık müdafi tarafından uzman görüşü sunuldu. Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Hayvan Davranışları Ders Sorumlusu Prof. Dr. Abdurrauf Yüce’nin dosyaya giren görüşünde, “(…) yavrular arasında zayıf ve yaşama ihtimali düşük olanların da anne tarafından öldürülmesi ve yenmesi başka bir canlının yavrularına zarar vermesindense kendisinin bu durumu tercih etmesinden kaynaklanmaktadır. (…) Kedilerin kendi veya diğer kedilerin yavrularını öldürmesi ve yemesi, beslenme ve bakımsal bir yetersizlikten kaynaklanmadığı, davranışsal bir yaklaşım sonucunda oluştuğu açık ve nettir. Kaldı ki bu durum diğer hayvan türlerinde de sıkça rastlanan bir olaydır” değerlendirmesi yer aldı.

‘TAMAMEN BELEDİYEYİ KURTARMAK İÇİN YAPILMIŞ BİR DEĞERLENDİRME’

Hayvan Hakları İzleme Komitesi avukatı Hacer Gizem Karataş, dosyaya giren uzman görüşünü, "Bilirkişi raporu ve görüntüler incelenmeden, tamamen belediyeyi kurtarmak için yapılmış bir değerlendirme" olarak yorumladı.

Uzman görüşüne karşı itiraz beyanında bulunan Karataş, söz konusu görüşün, veteriner hekimlik mesleği için bir utanç kaynağı niteliğinde ve bilimsel gerçeklikten uzak olduğunu ve raporu hazırlayan Prof. Dr. Abdurrauf Yüce hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Karataş, “En başta bu raporun dosyada yer alan görüntüler ile toplanan deliller gözetilmeden hazırlandığı bellidir. Dosyada birbirini yiyen kediler aşağı yukarı aynı boyutlarda ve yaşlardadırlar. Bu raporun hükme esas alınmaması gerekmekte ve sanıklar somut ve tarafsız deliller, yani bakımevinde çekilen görüntüler uyarınca cezalandırılmalıdır" diye konuştu.

AVUKATLAR VE GAZETECİLER SALONA ALINMADI

Saat 11.00'de başlayan duruşmaya, fiziki koşullar elverişli olmasına karşın gazeteciler ve yetki belgesi olan avukatlar duruşma salonuna bir müddet "yerimiz yok" denilerek alınmadı. Maddi zararlarına dair somut belgeler sunan gönüllüler, Hayvan Hakları İzleme Komitesi avukatı Hacer Gizem Karataş, Konya Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Ayşegül Baskoçak Çifçi ve Elazığ Barosu avukatlarının müdahillik talepleri, suçtan doğrudan zarar görmedikleri gerekçesiyle yine reddedildi.

Duruşmada dinlenen bir sanık, “Bizi Allah gibi görüyorlar. Her hayvanı iyileştirebiliriz sanıyorlar, ölünce kıyamet koparılıyor” diyerek kendini savundu. Tanıklardan biri, sosyal medyada paylaşılan fotoğraflardan “para kazanıldığını” iddia etti. Sanık müdafiinin iddialarının davanın esasına yenilik katmayacağını söylen hakim, tekrar bilirkişi incelemesi yapılması talebini reddetti.

İYİ HAL İNDİRİMİ UYGULANDI

Duruşmaya verilen aranın ardından kararını açıklayan hakim, sanıklar Vesile Tutcugil, Fikret Gürocak, Kübra Yazgan Ünal ve Hasan Hüseyin Doğan hakkında iyi hal indirimi uyguladı. Sanıklar, görevi kötüye kullanma suçunun alt sınırından 6 ay ceza alınırken, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi. Hayvanseverler duruşma salonundan, "Kazandık ama yeterli değil, bir soykırım olduğu kanıtlandı" diyerek çıktı.

Veteriner hekim Türkan Ceylan ve avukat Hacer Gizem Karataş, kararı üst mahkemeye taşıyacaklarını söyledi. 
'BU CEZAYI ALDIĞIMIZ İÇİN DURMAYACAĞIZ'

Kararın ardından adliye önünde açıklama yapan Ceylan, "Nihayet beklenen açıklama, kazandık. Hayvanların barınakta katledildiği hukuken kesinleşti, çok mutluyuz. Ceza bizi tatmin etmedi, bir üst mahkemeye başvuracağız. Verdiğimiz bu mücadelenin bütün hak savunucularına örnek teşkil etmesini diliyorum. Bu cezayı aldığımız için durmayacağız. Elazığ Belediyesi'nde hak ihlalleri devam ettikçe biz de mücadeleye devam edeceğiz, meslekten mene kadar gideceğiz, söz veriyorum" dedi.

'DAHA YÜKSEK CEZA ALMALARINI SAĞLAYACAĞIZ'

Kamu görevlilerin karıştıkları olaylarda soruşturma izni alınmasının zorluğuna dikkat çeken avukat Karataş, "Soruşturma izni engelini aşabildiğimiz için buradayız. Türkiye'deki hayvan bakımevlerinin durumu çoğunlukla bu halde. Bu dosyada 6 ay ceza aldılar, iyi hal verildi. Yani birkaç yıl suç işlemezlerse sicillerine bile yansımayacak. İtiraz edeceğiz, daha yüksek miktarda ceza almalarını sağlayacağız" diye konuştu.

'SAVUNMA GÖREVİMİZ ELİMİZDEN ALINAMAZ'

Konya Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Ayşegül Baskoçak Çifçi ise yaptığı açıklamada avukatların duruşma salonuna alınmamasını eleştirdi. Bu davanın emsal olduğunu söyleyen Çifçi, "Bugün Elazığ'a, bu davaya destek vermek için geldik. Bu davanın sonucu tüm barınakları etkileyecek, sahipsiz çocukların önünü açacaktır. Elazığ bize güzel bir ev sahipliği yapmadı. Cübbelerimize, yetki belgemize rağmen hakim talimatıyla duruşma salonuna alınmadık. Bu kararı veren yetkililer hakkında hakkımızı arayacağız. Savunma görevimiz elimizden alınamaz. Şiddetle kınıyoruz" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı, Elazığ Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'yle ilgili bir şikâyet üzerine bakımevi çalışanlarının ifadelerine başvurdu. Çalışanların iddiaları doğrulaması üzerine sorumlu kamu görevlileri hakkında "görevi kötüye kullandıkları" gerekçesiyle soruşturma izni istendi. Elazığ Valiliği, “tespit edilen olumsuz görüntülerin daha önceki görüntüleri kapsadığı” gerekçesiyle soruşturma izni vermedi. Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı'nın itirazı üzerine dosya Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi'ne götürüldü. Mahkeme, Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itirazını kabul ederek sorumlu kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verilmesine hükmetti. Kararının ardından 4 kamu görevlisi hakkında ‘görevi kötüye kullanmak’ iddiasıyla Elazığ 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nce dava açıldı.

Söz konusu hayvan bakımeviyle ilgili savcılık "adeta hayvan soykırımı yapılmış" dedi, bilirkişi raporunda ise “açlıktan birbirlerini yiyen kedilerin olduğu” belirtildi. Tutanaklara göre Elazığ Belediyesi’nin hayvan bakımevinde Ekim 2020’de 206 köpek 88 kedi, Aralık 2020’de 103 köpek, 80 kedi, Ocak 2021’de 230 köpek, 85 kedi, Şubat 2021’de ise 192 köpek, 78 kedi öldü. Dört ayda toplam 1062 hayvanın öldüğünü gösteren tutanaklara göre, bir kedi ya da köpeğin ölmediği gün olmadı. Hayvanların ölüm sebepleri ise tutanaklara yazılmadı.

16 Mart'ta görülen duruşmada ise savcı, "sanıkların savunmalarının kendini suçtan kurtarmaya yönelik olduğunu" belirterek sanıkların ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma suçundan altı aydan iki yıla kadar ayrı ayrı cezalandırılmalarını talep etti.