El Salvador'da binlerce mahkum daha 'mega' cezaevine nakledildi

Bukele'nin talimatıyla yapılan 'mega' cezaevine 2 bin mahkum daha nakledildi. Hükümetin servis ettiği fotoğraflarda, çete üyesi olduğu belirtilen mahkumların yalın ayak hapishaneye girdiği görüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Orta Amerika ülkesi El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele'nin talimatıyla yapılan 40 bin kapasiteli Amerika kıtasının en büyük cezaevine, çete üyesi olduğu belirtilen 2 bin mahkum daha nakledildi.  Cumhurbaşkanı Bukele, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Bukele, "Bugün yeni bir icraat gerçekleştiriyor ve 2 bin kişilik ikinci çete grubunu Terörle Mücadele Merkezi'ne (CECOT) sevk ettik. Böylece dünyanın en çok eleştirilen hapishanesinde yaşayan çete üyesi sayısı 4 bine ulaştı" ifadesini kullandı.

Hükümetin servis ettiği fotoğraflarda, çete mensuplarının üzerlerinde sadece beyaz şortlarla, yalın ayak hapishaneye girdiği görüldü. 'Mega' cezaevine en son 26 Şubat'ta 2 bin çete üyesi götürülmüştü.

San Salvador'a 74 kilometre mesafede Tecoluca kasabasındaki bir vadide, 166 hektarlık alanda 'mega' olarak adlandırılan hapishanenin açılışı 2 Şubat'ta yapılmıştı. Amerika kıtasının en büyük hapishanesi olduğu belirtilen "Terör Muhafaza Merkezi" Devlet Başkanı Bukele tarafından açılmıştı. Ülkede mevcut cezaevi kapasitesinin 30 bin civarında olduğu kaydediliyor.

1 AYLIK OHAL KARARI, HER AY YENİLENDİ

El Salvador’da 27 Mart'ta bir aylığına OHAL ilan edilmiş, daha sonra bu karar her ay yenilenmişti. Çete bağlantılı cinayetlerin artmasının ardından duyurulan OHAL kararıyla bazı anayasal hakların da askıya alınması insan hakları kuruluşlarının tepkisini çekmişti. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Mart 2022'den bu yana yapılan 60 binden fazla tutuklamanın çoğunun 'haksız' olduğunu ve 'mahkumların görünüşüne veya sosyal geçmişine' dayandırıldığını kaydetti. (DIŞ HABERLER)