Ekvador'da hastaneye çete baskını: 68 kişi gözaltına alındı

Çete şiddeti sebebiyle 60 günlük OHAL ilan edilen Güney Amerika ülkesi Ekvador'da silahlı kişiler bir hastaneye baskın düzenledi. Çete üyesi oldukları belirtilen 68 şüpheli gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ekvador'un Guayas bölgesindeki Yaguachi kasabasında bulunan bir hastaneye dün çete üyelerince baskın yapılmasının ardından 68 çete üyesinin gözaltına alındığı açıklandı.

BBC'nin haberine göre, yetkililer, çete üyelerinin, kendi çetelerine mensup bir kişinin tedavi gördüğü hastanenin kontrolünü ele geçirmeye çalıştığını, amaçlarının hastanedeki çete üyesini 'düşmanlarından gelebilecek olası saldırılara karşı korumak' olduğunu bildirdi. 21 Ocak Pazar günü yaşanan baskını hangi çetenin düzenlediği veya yaralı kişinin kim olduğuyla ilgili ise bilgi paylaşılmadı. Polis, yaralının dün erken saatlerde hastaneye geldiğini ve daha önce aldığı yaralar sebebiyle hayatını kaybettiğini duyurdu.

'YASADIŞI FAALİYETLER İÇİN KOMUTA MERKEZİ OLARAK KULLANILIYORDU'

Polisin açıklamasına göre, güvenlik güçleri, çete üyelerinin baskın düzenlediği hastanenin yakınlarındaki bir rehabilitasyon merkezine de operasyon düzenledi. Uyuşturucu rehabilitasyon merkezlerinin çeteler tarafından 'bir cephe' olarak kullanıldığı ifade edilirken, yetkililer dün operasyon düzenlenen merkezin de bir çete tarafından kullanılarak 'yasadışı faaliyetleri için bir komuta merkezi' ve 'genelev' görevi gördüğünü aktardı. 

Son dönemde çete şiddetinin arttığı ve bu sebeple 60 gün olağanüstü hal (OHAL) ilan edilen ülkede, 2022 yılında da silahlı kişiler, yoğun bakımda tedavi gören 'düşman çeteden' bir kişiyi aramak için Chone kasabasındaki bir hastaneye baskın düzenlemiş, bu olayın ardından da yedi silahlı erkek baskınla bağlantılı olarak gözaltına alınmıştı.

Ne olmuştu?

Ülke genelinde bir süredir güvenlik kriziyle karşı karşıya olan Ekvador hükümeti, çete  lideri Fito ile birkaç mahkumun Guayas kentindeki hapishaneden kaçması ve ardından polis araçlarının bombalı saldırılara uğraması üzerine 9 Ocak'ta 60 gün sürecek OHAL ilan etmişti. OHAL kapsamında 23.00 ile 05.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı uygulanacağı duyurulmuştu. Ardından suç örgütleri, çok sayıda polis kaçırmış ve araçları ateşe vermişti.

Öte yandan, sosyal medyada paylaşılan videolarda, çete üyelerince kaçırıldıktan sonra başlarına silah dayanan polisler, Devlet Başkanı Noboa'dan yardım isterken görülmüştü.

Ekvador'da "TC Television" isimli televizyon kanalının Guayaquil kentindeki stüdyosu da canlı yayın sırasında silahlı kişilerce basılmıştı, bu baskını soruşturan Cesar Suarez'in uğradığı silahlı saldırı sonucu ölmesi üzerine soruşturma başlatılmış, bu suikastla bağlantılı olarak 18 Ocak'ta iki şüpheli gözaltına alınmıştı. (DIŞ HABERLER)