Ekvador'da çete şiddeti: 1500'ü aşkın gözaltı, 43 tutuklu 'firari'

Çetelerle bağlantılı şiddet olaylarının ardından olağanüstü hal ilan edilen Güney Amerika ülkesi Ekvador'da 1534 çete üyesi gözaltına alındı. Hapisten kaçan 48 kişiden beşinin yakalandığı bildirildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ekvador'da 'silahlı iç çatışma' hali ilan edilmesinin ardından gözaltına alınan çete üyesi sayısı 1534'e ulaştı. Hapisten kaçan 43 tutuklunun ise halen 'firari' olduğu açıklandı.

Hükümet, 'Fito' lakaplı çete lideri Adolfo Macias Salazar ile birkaç tutuklunun Guayas kentindeki hapishaneden kaçması ve ardından polis araçlarının bombalı saldırılara uğraması sonrasında iç çatışma hali ilan edilen ülkede süren operasyonlarla ilgili bilgi verdi. Buna göre, son altı günde Ekvador'da yapılan operasyonlarda, gözaltına alınan çete mensubu sayısının 1534'e çıktığı ve bunlardan 158'inin tutuklandığı bildirildi.

5,6 TONDAN FAZLA UYUŞTURUCUYA EL KONULDU

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, operasyonların polis-asker işbirliğinde gerçekleştirildiği ifade edilen açıklamada, bu süre içerisinde beş çete üyesinin öldürüldüğü, iki polisin ise hayatını kaybettiği kaydedildi. Açıklamada, operasyonlar sırasında rehin tutulan 11 polisin çetelerden kurtarıldığı, 575 silah ile 478 el yapımı patlayıcının da ele geçirildiği belirtildi. Yaklaşık 5,6 tondan fazla uyuşturucuya el konulduğu ifade edilen açıklamada, operasyonların kararlılıkla devam edeceği bilgisi paylaşıldı.

HAPİSHANEDEN KAÇAN 43 KİŞİ HALEN 'FİRARİ'

Öte yandan, Güney Amerika ülkesinin hapishanelerden sorumlu kurumu SNAI'nin dün yaptığı açıklamaya göre, ülkede yaşanan karışıklık ve çatışmalar sırasında hapishaneden kaçan 43 tutuklu halen 'firari' durumda. Çete üyelerince yedi hapishaneden rehin alınan yaklaşık 200 gardiyan ve hapishane personelinin haftasonu kurtarıldığı ülkede, firari olan tutukluların Kolombiya sınırına yakın Esmeraldas'daki hapishaneden kaçtığı belirtildi. 

SNAI, bu hapishaneden toplam 48 tutuklunun kaçtığının tespit edildiğini, bu kişilerden beşinin yakalandığını bildirdi. Kurum, bir tutuklunun da hapishanede hayatını kaybettiğini kaydetti. Bu kişinin yaşamını nasıl yitirdiği hakkında ise ayrıntı verilmedi.

Ne olmuştu?

Ülke genelinde bir süredir güvenlik kriziyle karşı karşıya olan Ekvador hükümeti, 'Fito' lakaplı çete lideri Adolfo Macias Salazar ile birkaç mahkumun Guayas kentindeki hapishaneden kaçması ve ardından polis araçlarının bombalı saldırılara uğraması üzerine 9 Ocak'ta 60 gün sürecek olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti. OHAL kapsamında 23.00 ile 05.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı uygulanacağı duyurulmuştu.

OHAL kararının ardından suç örgütleri, çok sayıda polis kaçırmış ve araçları ateşe vermişti. Öte yandan sosyal medyada paylaşılan videolarda, çete üyelerince kaçırıldıktan sonra başlarına silah dayanan polisler, Devlet Başkanı Noboa'dan yardım isterken görülmüştü. (DIŞ HABERLER)