Ekvador ile Arjantin arasında 'rüşvet' krizi: Büyükelçi sınır dışı edildi

Ekvador, 'rüşvet' suçlamasından 8 yıl hapis cezası verilen eski bakanı Duarte'nin Arjantin Büyükelçiliği'nden ayrılarak Venezuela'ya sığınması sonrası Arjantin Büyükelçisi'ni sınır dışı etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ekvador Dışişleri Bakanlığı, eski Bayındırlık Bakanı Maria de los Angeles Duarte'nin Arjantin Büyükelçiliği'nden ayrılarak Venezuela'ya sığınmasının ardından Arjantin'in Kito Büyükelçisi Gabriel Fuks'un sınır dışı edildiğini ve Buenos Aires'teki Ekvador Büyükelçisi Xavier Monge'nin de istişarelerde bulunmak için ülkeye çağrıldığını açıkladı.

AA'nın aktardığına göre, Ekvador Dışişleri Bakanı Juan Carlos Holguin, konuya ilişkin basına yaptığı açıklamada, eski Bakan Duarte'nin 'yolsuzluk' suçlamasıyla mahkum olduğunu hatırlatarak, eski bakanın hapse girmemek için 2 yılı aşkın süre Büyükelçi Fuks'un konutunda yaşadığını söyledi.

ARJANTİN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: DUARTE ŞU ANDA KARAKAS'TA

Ekvador'da 'rüşvet' suçlamasından 8 yıl hapse çarptırılan eski Bakan Duarte, Ağustos 2020'den bu yana yaşadığı Kito'daki Arjantin Büyükelçiliği'nden ayrılarak Venezuela'ya sığınmıştı. Arjantin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, büyükelçiliğin diplomatik konutunda kalan Duarte'nin Venezuela'ya gittiği belirtilerek, "Bayan Duarte, şu an Karakas'ta; neden böyle bir karar aldığını bizimle paylaşmadı. Oğlunun yanına gittiğine dair bir bilgi yok. Duarte'nin kısa vadede Arjantin'e seyahat etmek gibi niyeti de yok" denilmişti.

Ekvador hükümeti de Arjantin'in 'tutarsız açıklamalarda bulunduğunu' söylemiş, nüyükelçiliğin Duarte'nin ülkeden nasıl kaçtığına ilişkin güvenlik kameraları görüntülerini kendileriyle paylaşmadığını bildirmişti. Arjantin hükümetinin sığınma teklifinde bulunduğu Duarte, Ekvador'un ülkeden çıkışına izin vermemesi nedeniyle konuttan ayrılamamıştı.

Ne olmuştu?

Başsavcı Diana Salazar'ın yürüttüğü '2012-2016 Rüşvetleri' soruşturması, 2012-2016 yıllarında Ekvador eski Devlet Başkanı Rafael Correa'nın liderliğini yaptığı PAIS İttifakının seçim kampanyalarının finansmanında usulsüzlük iddialarıyla başlatılmıştı. Yolsuzluk iddialarında, ulusal ve uluslararası şirketlerin yanı sıra Brezilyalı inşaat firması Odebrecht'in de adı geçmişti. Rafael Correa, 2007-2017 yıllarında Ekvador Devlet Başkanlığı görevini yürütmüştü. '2012-2016 Rüşvetleri' soruşturması çerçevesinde, Correa hakkında istenen tutuklama talebi 9 Ağustos 2019'da onaylanmıştı. (DIŞ HABERLER)