Ekonomist Chhibber'den 'deprem' yorumu: Türkiye, geçmişten ders almıyor

Gölcük depremi sırasında Dünya Bankası'nın Türkiye temsilcisi olan ekonomist Ajay Chhibber, Türkiye'nin 'geçmişten ders almadığını' savunarak imar affının 'büyük bir sorun' olduğunu dile getirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Maraş merkezli depremlerin ardından yedinci günde arama-kurtarma çalışmaları devam ederken, 17 Ağustos 1999'daki Gölcük depremi sırasında Dünya Bankası'nın Türkiye temsilcisi olan ekonomist Ajay Chhibber, yıkıma ilişkin açıklamalarda bulundu.

'SİYASİ PARTİLERİ FİNANSE ETTİKLERİ İÇİN AF ÇIKACAĞINI BİLİYORLAR'

Türkiye'nin 'geçmişten ders almadığını' söyleyen Chhibber, deprem yönetmeliklerinin uygulanmadığını dile getirdi. Ruhsata aykırı yapılara 'kayıt belgesi' verilmesi anlamına gelen ve en son 2018 yılında genel seçim öncesi yürürlüğe giren imar affına işaret eden Chhibber, bunun 'büyük bir sorun' olduğunu söyledi. Chhiber, şöyle devam etti: "Bazı politikacıların siyasi partilerini finanse ettikleri için, kendilerine af çıkacağını biliyorlar. Bu, çok büyük bir problem."

'BİNALARIN BU KADAR KOLAY YIKILMASI İÇİN BİR SEBEP YOK'

Depremin ardından meydana gelen yıkımın, 'bir tercihin sonucu olduğunu' belirten Chhibber,  şu ifadeleri kullandı: "Deprem olabilir ama insan kaynaklı şeyler olmasa, bu ölçekte bir felaket yaşanmayabilirdi. Ve 'insan yapımı' olan kısım, deprem yönetmeliklerinin uygulanmamasından kaynaklanıyor. Bu binaların bu kadar kolay yıkılması için hiçbir sebep yok. Bazıları sadece 1 veya 2 yıl önce inşa edildi." (DIŞ HABERLER)