Ekonomik kriz Diyarbakır’da bin 346 esnafı batırdı

Diyarbakır’da son bir yılda enflasyon ve döviz kurundaki artışa yenik düşen bin 346 esnaf kepenk kapattı. DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, “İlk kez böyle bir tablo ile karşılaşıyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası (DESOB) bu yılın verilerini açıkladı. Geçen yıl bin 150 olan kepenk kapatma oranı bu yıl Diyarbakır’da bin 346 olarak kayıtlara geçti.

Amida Haber’in haberine göre DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, 32 bin kayıtlı üyelerinin olduğunu belirterek, 30 bin de kayıtsız esnaf olduğunu söyledi. 6 Şubat depreminin etkisiyle Diyarbakır’da 2 bin 82 iş yerinin yıkıldığını, 20 esnafın hayatını kaybettiğini belirten Ebedinoğlu, "2023 yılında sadece esnaf ve sanatkarlarımız için değil bütün ülke için bir kaos yaşandı. Depremden dolayı tahribat yaşadı. Yaralar hala sarılmadı” dedi. Ebedinoğlu, kapanmalar nedeniyle 100 kişiden 20’sinin işsiz kaldığını ifade etti.

'DEFALARCA ANKARA'YA GİTTİM' 

Sorunları iletmek ve çözüme kavuşturmak için defalarca Ankara’ya gittiğini belirten Ebedinoğlu şunları söyledi: “Esnaf ve sanatkara en 2 yıl ödemesiz 750 bin TL’lik bir limitin ayrılması gerekiyor. Bağ Kur prim borçlarının en az 2 yıl devlet tarafından karşılanması gerekiyor. Birçok sektörün vergiden muaf tutulması gerekiyor ki toparlanabilsin."

Ebedinoğlu, her yerde gelişi güzel açılan zincir marketlerin küçük esnafı bitirdiğini belirterek, 10 yıl önce 5 bin 500 olan bakkal sayısının 2 bine kadar gerilediğini de söyledi. (HABER MERKEZİ)