Ekonomide ömüzdeki iki haftanın senaryosu

Uzmanlar, seçimlerin ikinci turuna kadar, ekonomi yönetiminin istikrar adına bir dalgalanma yaşamaması için piyasayı kontrol altında tutacağına dikkat çekiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Seçim sonrası ekonominin durumuna ilişkin kampanya döneminde çok çeşitli tahminler yapıldı. Seçimin ikinci tura kalması bu tahminlerin yeniden gözden geçirilmesine neden oluyor. Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, ikinci tura kadar ekonomide kayda değer pek bir şey olmayacağını belirtti, iktidarın kesin dalgalanmalar yaşanmaması için çaba göstereceğini yazdı. 

Aktaş'ın "Ekonomide şu iki haftada ne olur?" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle: 

"Ekonomide herkesin merakla beklediği gösterge hiç tartışmasız döviz kurunda yaşanabilecek oynaklık...

- Döviz borcu bulunanlar 'Bir anda yüksek bir artış olur mu ki' kaygısı içinde.

- Borç ödemek, yatırım yapmak için döviz almak zorunda olanlar 'Bir an önce alayım, n’olur, n’olmaz' diye düşünüyor. 

- Tasarruf etmek isteyenler 'Acaba bu kurdan alsam mı' diye düşünerek ne olacağına bakıyor.

- Daha önce döviz tasarruf etmiş olanlar 'Artsa da cebim biraz para görse' diye kurlardan gözünü alamıyor.

Peki iktidar nasıl bir seyir olmasına ister dersiniz...

Onlar ister ki şu iki hafta kazasız belasız geride kalsın. Dövizde zaten bir düşüş beklenmiyor da, hiç olmazsa dengeleri ve algıyı bozacak hızlı bir artış yaşanmasın. Beklenti zaten kurun yükseleceği yönünde ama en azından iki hafta kuru bu düzeylerde tutalım, istenecek olan budur.

Döviz kurunun yatay ya da yataya yakın seyretmesi için hedef alınan tarih seçimdi; tüm amaç 14 Mayıs’a kadar dövizde bir sıçrama yaşanmamasını sağlamaktı. Yaklaşık son bir ayda epeyce zorlanıldı; hesap pek tutmadı, döviz artmaya başladı, alış-satış makası inanılmaz açıldı, ikili-üçlü kur oluştu ama yine de havalarda uçuşan tahminler söz konusu olmadı. Ağzını açan doları 25 liralara, 30 liralara taşıyordu. Hangi verilere dayandırıldığı pek de belli olmayan tahminden geçilmiyordu.

Ama döviz bir şekilde 14 Mayıs’a kadar tutuldu; iyi kötü tutuldu.

Şimdi iktidar ikinci tura kadar geçecek sürede aylardır sergilediği bu çabayı sekteye uğratacak bir adıma hiç izin verir mi?

Dolayısıyla 28 Mayıs’a kadarki iki haftada dövizin birden tırmanması gibi bir durum yaşanması çok büyük sürpriz olur. Ne yapılır edilir, böyle bir tırmanma önlenir. Zaten şimdi adı konmamış bir sermaye kontrolü uygulanıyor, bu kontrolün çerçevesi daha da genişletilir, bu bile yapılır.  

Ama bu demek değil ki döviz üstündeki baskı tümüyle önlenebilir. Önlenemediğini de görüyoruz zaten. İkinci tura kadar dövizde artış sürecektir sürmeye de, bir anda çok hızlı bir artış söz konusu olmayacaktır." (HABER MERKEZİ)