Türk oyun şirketi Peak, 1.8 milyar dolara satıldı

ABD merkezli Zynga, mobil oyunlar geliştiren Türk şirketi Peak'in hisselerini 1,8 milyar dolara satın aldı. Peak’in Zynga tarafından satın alınmasıyla bugüne kadar yabancı bir firmanın Türkiye’den bir teknoloji şirketi için ödediği en yüksek miktara ulaşıldı. Yemeksepeti 2015 yılında Alman Delivery Hero’ya 589 milyon dolara satılmıştı, Çinli e-ticaret devi Alibaba Trendyol için 728 milyon dolar ödemişti. Tarihi satışın arkasındaki ekip ise daha önce yaptıkları başarılı girişimlerle dikkat çekiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Türk oyun firması Peak'in kurucusu ve CEO'su Sidar Şahin, şirket hisselerinin 1.8 milyar dolara satıldığını duyururken "Bugün geldiğimiz nokta tüm Türkiye için gurur verici ve biz hepimiz biliyoruz ki, bu daha yolun başı. Zynga ile devam edeceğimiz bu yolculukta, birlikte daha güçlenerek büyüyecek olmak hepimizi geleceğe dair heyecanlandırıyor. Türkiye’den büyüyen, ilerleyen ve gelişmeye devam eden bir ekip olmayı sürdüreceğiz" dedi.

Şahin, "Bu anlaşmanın en önemli yanı, imkansızın başarılabileceğini somut olarak ortaya koyması. Türkiye’de anne babalar çocuklarına inansınlar istiyorum. Sevdikleri işi sürekli ilerleyerek yaptıkları sürece, başarabileceklerine inansınlar. Çocuklar da gençler de kendilerinin başarabileceklerine inansınlar. Çünkü her şey inanmakla başlar" diye konuştu.

Zynga CEO’su Frank Gibeau ise, "Peak’e 'aramıza hoş geldin' demekten gurur duyuyoruz. Peak dünyanın en iyi puzzle oyunu geliştiricilerinden biri. Böylesine yaratıcı ve tutkulu bir takımla yeteneklerimizi daha da ileri taşıyacak olmak bizi heyecanlandırıyor. Toon Blast ve Toy Blast’ın katılımıyla listelerde üst sıralarda yer alan oyun sayımızı sekize çıkarırken, küresel kullanıcı sayımızı çarpıcı bir şekilde artırıyor ve gelecekteki yeni projelere hazırlanıyoruz. Peak ve Zynga birlikte daha da hızlı büyüyecek" ifadelerini kullandı.

Peak Strateji Direktörü Ömer İnönü, "10 yıl içinde global mobil oyun sektörünün devlerinden birini Türkiye'den ortaya çıkardık. Bu hem Peak hem de ülkemiz adına gerçekten gurur verici. Büyümemizi, ilerlememizi ve yarattığımız etkiyi daha da artırmak adına, stratejik bir ortak ile güç birliği yapmak için en doğru zamanı bekledik. Bize olan yaklaşımları ve güvenleri ile gerçekten upuzun bir yolculuğa çıkabileceğimize inandığımız Zynga'nın bu stratejik birliktelik için en doğru şirket olduğuna inanıyoruz. Yaptığımız anlaşma en temelinde Peak'in bütün ekibine, yaptıklarına ve yapacaklarına olan güvenin ve Peak'in potansiyelinin bir göstergesi. Mutluyuz, gururluyuz ama en çok da bundan sonra başaracaklarımız için heyecanlıyız" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye için büyük önem taşıyan bu imzanın, Peak’i Türkiye tarihinin en değerli şirketleri arasına yerleştirdiğini aktaran İnönü, "Bu anlaşma, güzel insanların bir arada büyük hayallere inandığı zaman her şeyi başarabileceğini somut bir şekilde vurguluyor. Başarının mimarı ise Türkiye'nin dört bir yanından aynı amaç ve değerler etrafında birleşmiş olan, genç ve müthiş heyecanlı ekibimiz. Bu anlaşmanın asıl değeri de işte tam burada yatıyor" diye konuştu.

Açıklamaya göre anlaşma yaklaşık 900 milyon dolar nakit ve ve 900 milyon dolarlık Zynga hisse senetlerinden oluşuyor. Değeri 1 milyar doları aşan start-up şirketleri finans literatüründe ‘unicorn’ (tek boynuzlu at) olarak geçiyor. Böylece Zynga Türkiye’nin ilk unicorn şirketi unvanını da eline geçirdi.

EN PAHALI SATIŞ 

Peak’in Zynga tarafından satın alınmasıyla bugüne kadar yabancı bir firmanın Türkiye’den bir teknoloji şirketi için ödediği en yüksek miktara ulaşıldı. Yemeksepeti 2015 yılında Alman Delivery Hero’ya 589 milyon dolara satılmıştı, Çinli e-ticaret devi Alibaba Trendyol için 728 milyon dolar ödemişti.

BİR ÇOK GİRİŞİME İMZA ATTI

Sidar Şahin’in önceki girişimlerinden biri olan Funpac 2003’te kurulmuş başarılı bir mobil oyun stüdyosu. Oyunları 30 ülkede, 20’den fazla operatör ve portal üzerinden kullanıcılara ulaştı.

İkinci girişimi olan Izlesene.com, sosyal video paylaşımı üzerine yoğunlaştı ve Türkiye’de Youtube’u geride bıraktı. Sidar Şahin’in üçüncü girişimi olan Gamegarden, milyon dolarlık bir şirket oldu.

Geliştirdiği mobil oyunlarla dünya genelinde 500 milyondan fazla kişiye ulaşan Türk teknoloji şirketi Peak Games, 2017 yılı sonunda kart ve okey oyunları stüdyosunun devredilmesine yönelik olarak ABD’li oyun şirketi Zynga ile 100 milyon dolarlık bir anlaşma imzalamıştı.

Şirketin Toy Blast isimli oyunu, dünyanın en büyük oyun pazarı olan ABD’nin en çok oynanan oyunları arasında yer alıyor. 

BAŞARININ ARKASINDAKİ EKİP

İnternet girişimciliği konusunda Aydın ve İstanbul Kültür üniversitelerinde dersler veren, İmza İnternet Teknolojileri firmasının kurucusu Hasan Yaşar, medium.com'da tarihi satışın arkasındaki ekiple ilgili olarak bir yazı kaleme aldı.

"Öncelikle biraz aktörleri tanıyalım ve konuyla en alakasız kişi ile başlayalım. Genel olarak baktığımız zaman her şeyin bir örgü olduğunu net olarak görebiliyoruz. İlk bahsetmek istediğim kişi Emre Kurttepeli, Robert Koleji ve Kolombiya Üniversitesi (New York) Endüstri Mühendisliği mezunu. İpragaz’ın veliahtlarından fakat aile işleri yerine girişimciliği seçmiş. İlk olarak İzi Adato (Şu anda Doğuş Holding’te Başkan Danışmanı) ile birlikte İnternet Servis Sağlıyıcısı Fornet’i kurdu. Kurdukları şirketi Koç Holding’e sattılar. Burada Koç’lar ile kuzen oldukları bilgisini eklemek faydalı olabilir. Ama bu başarılı bir satış olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Izi Adato, estore.com.tr’yi kuruyor. O dönemde hepsiburada ve baskuda ile birlikte Türkiye’nin en güçlü 3 e-ticaret sitesinden birisi. Emre Bey ise mynet.com’u kuruyor. O dönemde Türkçe olarak e-posta hizmeti veren başka bir servis yok, aynı zamanda Türkçe oyunlar ve diğer hizmetlerle alanında uzun süre tek olarak devam ediyor. Şu anda 212 VC’nin kurucu ortağı, Endeavor Türkiye ve Galata İş Melekleri (GBA) başkanlıklarını yürütüyor. 40'dan fazla firmada yatırımcı veya kurucu olarak yer alıyor. Trendyol’un ilk yatırımcısı ve son yılların popüler girişimi Insider’ın yatırımcıları arasında.

Demet Mutlu, New York Üniversitesi Ekonomi bölümünü 4 üzerinden 3.98 puanla bitiriyor ve Harvard Üniversitesi MBA’e başlayıp 1 yıl sonra bırakıyor. İsviçre, Japonya, Amerika ve Türkiye’de finans, pazarlama ve iş geliştirme alanlarında çalıştıktan sonra Bebek’teki evinde Trendyol’u kuruyor. Aynı zamanda Evren Üçok ile evleniyor.

Trendyol’un diğer bir ortağı ise Evren Üçok İstanbul Alman Lisesi ve Pensilvanya Üniversitesi mezunu. EarlyBird Ventures’ın ve Oliver Wyman kurucu ortaklarından.

EarlyBird VC diğer kurucu ortaklarından bir tanesi ise Cem Sertoglu. Robert Koleji ve Teksas Austin Üniversitesi Ekonomi mezunu. Yemeksepeti ve GittiGidiyor’un erken yatırımcılarından. iLab, Golden Horn’un girişim ortaklarından. Ayrıca Young Turk Ventures kurucusu. Daha sonra Oracle’a satılan SelectMinds’ı kuruyor.

Fırat İleri, Hummingbird Ventures kurucularından. MIT mezunu ve oradaki ilk oda arkadaşı Dropbox’ın kurucusu Arash Ferdowski. Türkiye’de Çiçeksepeti, Gram Games, Armut ve Modacruz gibi firmalara yatırım sağlıyor. Gram Games Zynga tarafından 250 milyon dolara satın alınıyor.

Gelelim Sidar Şahin’e, Boğaziçi’ne giriyor fakat okulu bitirmiyor. İlk olarak 2003'te Funpac isimli mobil oyun stüdyosunu kuruyor ve 30 ülkede kullanıcılara ulaşıyor. Mobil oyun dediğime bakmayın, 2003 yılında akıllı telefonlar dahi yok. Haliyle buradaki oyunlar o zamanın teknolojisinde yapılmış oyunlar. Şu anda oynadığımız oyunlardan çok farklı. Oyun sektöründeki fırsatı ne kadar erken gördüğü oldukça önemli.

Sonra Şenel Şahin ile birlikte bir dönemin en popüler video paylaşım sitesi izlesene.com’u kuruyor ve bunu Nokta’ya satıyor. Bu satış o dönem için “startup” seviyesinde firmalar için yapılan en büyük satış olarak kayıtlara geçti.

Üçüncü olarak ise Okey, Tavla gibi oyunların bulunduğu Gamegarden’ı kuruyor ve bunu Doğan Grup’a satıyor. GameGarden sitesi başka sitelere kendi sitelerine buradaki oyunları ekleme hakkı verdiği için çok hızlı bir şekilde yayılmıştı.

Bu arada Trendyol’un danışman olarak ortakları arasına katılıyor. Trendyol’un büyümesinde oldukça önemli rol aldığı biliniyor. 2 yıl sonra buradaki hisselerini satıyor.

Sidar Şahin, Demet Mutlu, Evren Üçok, Hakan Baş (Lidyana kurucusu) ve Rina Onur (Şimdi 500 Startups Yöneticisi) ile birlikte Peak Games’i kuruyorlar. Kurulduktan 6 ay sonra EarlyBird Venture Capital’den 5 milyon dolar aldı. Fakat bunun öncesinde Hummingbird Ventures, Evren Üçok ve Demet Mutlu gibi yatırımcılardan 2.5 milyon dolar yatırım almıştı.

Bayram Tuksal, Hakan Baş, Remi Onur, Alpha Investment, Safa Sofuoğlu gibi yatırımcılar da bu dönemlerde yatırım yapıp daha sonra çıkış yapıyorlar.

2017 yılında Dünya’nın en büyük oyun firmalarından biri olan Zynga’ya kart ve okey oyunu bölümünü 100 milyon dolara satıyor. Daha sonra yola Toy Blast ve Toon Blast ile devam ediyorlar. Tamamen dünya pazarına odaklanıyorlar.

2018 yılında Deadpool’un başrol oyuncusu Ray Reynolds ise reklam filmi çekiyor ve Amerika’da bu reklamları yayınlıyor. Bugüne kadar oyunları toplamda 1 milyar $ üzerinde gelir elde ediyor.

Sidar Şahin süreçte girişimci kimliği ile her zaman liderlik ediyor. Amerika başta olmak üzere sürekli olarak dünyayı dolaşıp işini yönetiyor. Her zaman genç yetenekleri keşfedip şirkete katmaya çalışıyor. Şu anda adını duyduğumuz bir çok oyun firması Peak’den ayrılan kişiler tarafından kurulmuş durumda.

Peak’in şu anda ortak yapısına baktığımız zaman Sidar Şahin, Evren Üçok, Demet Mutlu, Humminbird, Earlybird ve Endeavor’u görebiliyoruz. Yukarıda saydığım isimlerin hepsinin bir şekilde çorbada tuzu bulunuyor."