Merkez'den sembolik faiz indirimi beklentisi

Goldman Sachs ve JP Morgan, Merkez Bankası'nın faizde sembolik bir indirime gitmesini bekliyor. Beklenti ise 25 baz puan (çeyrek puan) yönünde.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz kararını açıklamak üzere bu çarşamba toplanacak. Son yedi toplantısında faiz indirimine giden Merkez'den benzer bir adım daha bekleniyor.

JP Morgan Türkiye Başekonomisti Yarkın Cebeci, hazırladığı raporunda, 'temkinli indirim' beklediğini belirtti. Politika faizinin yüzde 9,75'e kadar indiğini hatırlatan Cebeci, şu değerlendirmede bulundu: "Ekonomik aktivitedeki sert yavaşlama, küresel piyasalarda ve içerideki zayıf fiyat baskıları, büyük merkez bankalarının genişlemesi politikaları daha fazla gevşeme beklentisini  destekliyor. Ancak büyük dış kırılganlıkları olan gelişen ülke merkez bankaları fiyat ve finansal istikrara karşı oluşan riskleri de değerlendirmeli.

ZAYIF TL RİSKİ ARTIRIYOR

Diğer yüksek getirili para birimleri gibi Türk Lirası üzerindeki baskı da son birkaç haftada arttı. Zayıf TL dezenflasyon sürecini raydan çıkarabilir. Ekonominin yüksek dış finansman ihtiyacını da göz önüne alındığında TL'deki değer kaybı finansman istikrarına karşı risk oluşturuyor. Merkez Bankası'nın gelecek haftaki toplantısında bunu değerlendireceğini düşünüyoruz."

Cebeci bu kapsamda bankanın sembolik bir faiz indirimi yapacağını öngördüğünü belirterek, "25 baz puanlık (100 baz puan, yüzde 1'e karşılık geliyor) bir indirim bekliyoruz, finansal istikrara ilişkin endişeler Merkez Bankası'nın bir süre durmasına neden olabilir" dedi. Bloomberght'de yer alan habere göre bu yıl Türkiye ekonomisinde yüzde 4,5'lik bir daralma beklediklerini söyledi.

'İNDİRİM BEKLENTİDEN DÜŞÜK OLABİLİR'

Goldman Sachs da bu hafta genel beklenti olan 50 baz puandan daha düşük indirim beklediklerini belirtti. Kurum 25 baz puanlık faiz indirimiyle politika faizinin yüzde 9,50'e çekileceğini öngörüyor.

17 Marttaki olağanüstü toplantıda 100 baz puanlık faiz indirimi olduğunu hatırlatan Goldman Sachs, konuya ilişkin raporunda "Otoriteler ekonomiyi desteklemek için bankanın daha fazla faiz indirmesini isteyecektir. Bu nedenle faiz indiriminin süreceğini ancak Lira'daki değer kaybı nedeniyle bu indirimin sınırlı olacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.