'Ankaralı oligark' Rusya'nın en zengini

Rusya'da en zengin oligark listesi değişti. İlk sıraya babasının Sovyetler Birliği ticaret ataşesi olarak görev yaptığı yıllarda Ankara'da yaşayan ve Çeşme sevgisiyle tanınan madencilik şirketi Nornickel'in en büyük ortaklarından Vladimir Potanin yükseldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Forbes dergisinin verilerine göre Rusya'da en zengin ismi babasının görevi nedeniyle bir süre Ankara'da yaşayan Rus oligark Vladimir Potanin oldu. Buna göre Gazprom'dan sonra doğal gaz pazarının en büyük oyuncusu olan özel şirket Novatek'in sahibi olan Leonid Mihelson ilk sıradaki yerini madencilik şirketi Nornickel'in en büyük ortaklarından Vladimir Potanin'e bıraktı.

Böylece, serveti 25 milyar dolar olarak hesaplanan Potanin, 2015 yılından bu yana ilk defa "Rusya’nın en zengin oligarkı" oldu. İkinci sıradaki Vagit Alekperov’un mal varlığı ise 24,9 milyar dolar olarak hesaplandı. Leonid Mihelson ise 24,6 milyar dolarlık servetiyle üçüncülüğe geriledi.

Listedeki diğer isimler ve servetleri şöyle sıralanıyor:

Vladimir Lisin: 22,8 milyar dolar

Aleksey Mordaşov (Mordaşov ailesi): 21,9 milyar dolar

Gennadiy Timşenko: 20,5 milyar dolar

Mihail Fridman: 15,1 milyar dolar

Andrey Melniçenko: 14,8 milyar dolar

Alişer Usmanov: 12,7 milyar dolar

Roman Abramoviç: 12,6 milyar dolar

Viktor Vekselberg: 12 milyar dolar

Mihail Prohorov: 11,7 milyar dolar

Süleyman Kerimov: 11,6 milyar dolar

Leonid Fedun: 15 milyar dolar

German Khan: 9,8 milyar dolar

Viktor Raşnikov: 9,4 milyar dolar

İskander Mahmudov: 8,7 milyar dolar

Aleksey Kuzmiçev: 7,6 milyar dolar

Dmitriy Rıbolovlev: 6,6 milyar dolar

Aleksandr Abramov: 6,2 milyar dolar

BABASI ANKARA'DA TİCARET ATAŞESİYDİ

Rusya’nın en zengin işadamı olan Potanin’in hayatında Türkiye’nin, özellikle de Ankara’nın önemli ve özel bir yeri bulunuyor. TürkRus.Com'un daha önce haber yaptığı bilgilere göre, Potanin’in babası Oleg Potanin (1936-2010) 1960’ların sonunda Ankara’daki Sovyet büyükelçiliğinde ticaret ataşesi olarak görev yapmıştı. 1961 Moskova doğumlu olan Vladimir Potanin, ilkokulu Ankara’daki Sovyet elçiliğinin ilkokulunda okumuştu.

.

1967’de Türkiye ile SSCB arasında imzalanan ekonomik işbirliği ve kredi anlaşmasıyla Türkiye’nin sanayileşmesini sağlayan dev yatırımlar başlamış, bunlardan biri olan Aliağa rafinerisi projesinde Potanin’in babası da görev almaya başlamıştı.

Bu yıllarda Vladimir Potanin sık sık İzmir’e gidip yaz tatillerini Çeşme’de geçirdi. Ancak Sovyetler Birliği'ne döndükten ve ülkesinde yaşanan değişimler boyunca Potanin'in Çeşme ve Alaçatı sevgisi bitmedi. Zengin bir işadamı olduktan sonra da sık sık bölgeyi ziyaret etti. Hatta Avrupa rüzgar sörfü şampiyonu olan kızı, bu sporla Alaçatı’da tanıştı. Potanin, 90’ların sonundan 2010’ların başına kadar iş ortağı olduğu Mihail Prohorov’u da Çeşme ve Alaçatı ile tanıştırmıştı, Prohorov Alaçatı’da sörf okulu kurmak üzere 'Kum Plajı' denilen bölgede 17 milyon dolara geniş bir arazi satın almıştı. (Kaynak: TürkRus.com)